Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

FPGA folosite in radiouri digitale

roadrunner

Postări Recomandate

• Răspunsuri 26
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• cloudy

10

• roadrunner

9

• Marele Savant

3

• Spitfire

1

Top autori în acest subiect

Interesanta introducerea in radio digitale.
Luna trecută am fost la un batran radio amator să-i instalez pe PC un stick USB/soft pe post de SDR.
Tare minunat a fost ca poate vedea pe ecran 2MHz de spectru in acelasi timp si ca se poate juca asa de usor cu demodularea, largimea de banda ...
Si asta cu o investitie de 5 lei cat a costat intr-un târg de vechituri un stick DVB-T compatibil cu softurile SDR.

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Treaba cu SDR (si stick-urile radio) a deschis multe "usi" pentru cei pasionati de receptie (chiar si ne radioamatori) si are multe aplicatii. Pana la urma e matematica in spate la toata partea digitala care se poate implementa in software la viteze de esantionare mai mici sau in hardware la viteze mari. Proietul GNU radio si cresterea puterii de procesoare la CPU-urile moderne au facut tot mai posibila procesarea in software. Dar ambele au in comun matematica.

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu

Stick-urile nu fac mare lucru . Nu la pretentii radioamatoricesti .Trebuie filtre de banda serioase la intrare . Nici alea nu vindeca de orice , intermodulatia le mananca . Pe stick-uri ... Trebuie macar ceva ADC pe 14 biti , si alte masuri luate . Ma rog , parere personala . Altfel , ultimele transceivere militare de unde scurte sunt SDR . Chiar si cele rusesti , cat mai vin cipuri din vest in scop umanitar .

Link spre comentariu

stick-urile sunt bune  la multe lucruri daca sunt folosite cu cap (multi nu au avut in viata lor un analizor de spectru) - eu mi-am testat diverse emitatoare cu ele. Eu posed scule relativ bune de RF dar de multe ori cand construiesc cate un cip digital (radio) am un stick d'ala infipt intr-un laptop sa ma uit la spectru (decat sa ma deplasez la alta masa unde am instrumentele) - cum ai zis si tu pareri personale.

E un video pe acelasi canal unde am facut un emitator FM stereo si am folosit stick-ul ca sa ma uit la semnalul multiplex stereo (la pilot-ul de 19Khz) care nu puteam sa-l vad altcumva.

PS - acum mi-am aminintit la ce am folosit stick-ul odata  cand am scris cod pe un MCU pentru modulatie LoRa (digital chirp) si m-a ajutat enorm la debug (cascade view)

Editat de roadrunner
Link spre comentariu
2 hours ago, roadrunner said:

cand am scris cod pe un MCU pentru modulatie LoRa

Si eu m-am jucat cu asa ceva. Si fara acest stick SDR pe post analizor de spectru sigur mi-ar fi fost mai greu să inteleg cum influențează bandwidth durata transmisiei ... cum se modifică spectrul la invert IQ ... Frumos. Foarte frumos.
Tot asa am aflat ca aveam diferențe de frecvența intre modulele chinezești pe care le cumpărasem.
O astfel de jucărie este perfectă ca analizor de spectru în lipsă de ceva profesional.
Și incă ceva, majoritatea websdr-urilor sunt construite pe bază de așa ceva. Și cred că sunt foarte utile pentru radioamatori. Și nu numai.

Editat de cloudy
Link spre comentariu
Acum 8 minute, cloudy a spus:

Si eu m-am jucat cu asa ceva. Si fara acest stick SDR pe post analizor de spectru sigur mi-ar fi fost mai greu să inteleg cum influențează bandwidth durata transmisiei ... cum se modifică spectrul la invert IQ ... Frumos. Foarte frumos

corect!

eu chiar ma bucur ca nu au filtre prin ele (unele au dar majoritatea n-au) ca-mi fac eu filtrele afara cum vreau. Am vazut ca multi pun downconvetrere in fata ca sa asculte benzile de radioamatori. Cred ca daca ai un front end bun si o antena buna e un comromis ieftin cu rezultate bunicele.

RR

Link spre comentariu
2 hours ago, Buimacescu said:

Trebuie filtre de banda serioase la intrare .

Nu cred că trebuie puse filtre prea serioase.
Scopul lor este de a recepționa căt mai multă bandă.
Mulți radiomatori cu scule homemade sau nu foarte ok ar fi uimiți dacă și-ar vedea calitatea emisiei pe un spectru de 2Mhz , să zicem, pe un SDR.

Link spre comentariu

da, nu m-am gandit la asta. Ai o statie ma veche si te uiti la spectru pe SDR ca sa sari direct cu statia unde emite cineva.

Statiile mai noi cam toate au analizor de spectru incorporat (si aici prin west cam toti cumpara vs. toti din est construiesc)

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu
Citat

30 de MHz de spectru !
http://websdr.ewi.utwente.nl:8901/

de la astia "mi-a venit idea" sa-mi fac o placa ADC DAC pentru experimente radio, si de la un video mai vechi al unei tipe pe Youtube (Jeri Ellsworth) - diferenta e cam am facut-o mai profesional decat ei avan fabrica la 2 metri de masa de lucru.

Totusi daca vrei sa asculti semnale slabe trebuie sa faci filtre de banda ca sa reduci nivelul de zgomot. Ce au facut baietii aia din Olanda e un compromis de banda larga (o demonstratie de forta) ca de multe ori nu-i auzi pe ambii intrelocutori dintr-o legatura cu ce au ei acolo.

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu

@roadrunner, tu ești mult peste ce se numește amatorism.
Tipul din Olanda a făcut SDR-ul la Universitatea unde este profesor. Bănuiesc că împreună cu studenții lui.
Acum ceva ani am tot vorbit cu el pe email despre proiect, mai ales despre soft. Nu avea inca suport pentru stick-uri DVB-T.
A fost foarte ok cu informațiile pe care i le-am cerut.

Editat de cloudy
Link spre comentariu

Acum 17 minute, cloudy a spus:

tu ești mult peste ce se numește amatorism.

eu sunt la un nivel superior - scamatorism.

Citat

A fost foarte ok cu informațiile pe care i le-am cerut.

Cam asa sunt toti, am facut un proiect unde am facut un convertor liniar->logaritm care e bazat pe o idee a unit tip din America care facea cipuri de radare si sonar (acum 30 de ani) - si l-am mentionat in video si am pus link-uri despre ideea initiala a lui de la care am pormit si tipul mi-a raspuns foarte jovial si mi-a multumit ca l-am mentionat. La fel cu un profesor din Australia care a facut un website cu studentii care poate calcula coeficientii la filtre digitale (FIR) si i-am cerut permisiunea sa arat website-ul si sa-l folosesc intr-un  video, din nou tipul a fost de acord si chiar incantat. 

RR

nu mai pun aici link-uri la video-urile astea ca deja crede lumea ca vand ceva.

Editat de roadrunner
Link spre comentariu
On 4/6/2024 at 7:38 PM, cloudy said:

Mulți radiomatori cu scule homemade sau nu foarte ok ar fi uimiți dacă și-ar vedea calitatea emisiei pe un spectru de 2Mhz , să zicem, pe un SDR.

On 4/6/2024 at 7:38 PM, cloudy said:

Nu mai folosi deloc filtre ..., ce sa te mai incurci cu ele .Si banda cat mai larga ,inteleg ca pentru asta sunt facute .

Personal , am avut o mica revelatie folosind :

https://www.sdrplay.com/resources/RSPdxDatasheet.pdf

Cine are rabdare sa parcurga fisa tehnica si specificatiile , sau chiar sa-l foloseasca, nu va fi dezamagit. Flexibilitatea , facilitatile si performantele sunt aproape perfecte. Nu e prea scump, dar nici ieftin (termen relativ). Am avut cu ce sa-l compar, am avut dintotdeauna SDR-uri . Unele de zece ori mai scumpe ,altele profesionale .Receptoare clasice, la fel.Nava-amiral este ICOM "

https://icomuk.co.uk/IC-R9500/Receiver-Scanner_Base_Station

Performantele sunt de multe ori aproape asemanatoare, chiar identice .

La RSPdx exista comunitate si suport puernice , plug-in-uri , si softuri de la terti . Se poate face un analizor de spectru bun, si alte chestii. Cel mai performant esteSDRUno , in contrapartida este stufos si neprietenos .Odata stapanit ansamblul , si cu ceva antena corespunzatoare , surprizele(placute0 vor fi mari .

Cam atat , am scris mult si oarecum off-topic. Se poate sterge ...

1 minute ago, Buimacescu said:

Nu mai folosi deloc filtre ..., ce sa te mai incurci cu ele .Si banda cat mai larga ,inteleg ca pentru asta sunt facute .

https://www.sdrplay.com/resources/RSPdxDatasheet.pdf

Cine are rabdare sa parcurga fisa tehnica si specificatiile , sau chiar sa-l foloseasca, nu va fi dezamagit. Flexibilitatea , facilitatile si performantele sunt aproape perfecte. Nu e prea scump, dar nici ieftin (termen relativ). Am avut cu ce sa-l compar, am avut dintotdeauna SDR-uri . Unele de zece ori mai scumpe ,altele profesionale .Receptoare clasice, la fel.Nava-amiral este ICOM "

https://icomuk.co.uk/IC-R9500/Receiver-Scanner_Base_Station

Performantele sunt de multe ori aproape asemanatoare, chiar identice .

La RSPdx exista comunitate si suport puernice , plug-in-uri , si softuri de la terti . Se poate face un analizor de spectru bun, si alte chestii. Cel mai performant esteSDRUno , in contrapartida este stufos si neprietenos .Odata stapanit ansamblul , si cu ceva antena corespunzatoare , surprizele(placute) vor fi mari .

Cam atat , am scris mult si oarecum off-topic. Se poate sterge ...

Link spre comentariu
Acum 9 ore, Buimacescu a spus:

pai aici avem o problema (mare) ca nivelul de zgomot creste cu marirea latimii de banda (legile fizicii nu ale mele)

Hai sa zicem ca nu ma crezi pe mine dar pune un generator de RF la intrerea unui analizor de spectru si vezi S/N ratio dupa care modifica de la butonul span ltimea benzii de masurare sa vezi cum se modifica noise floor.(o sa vezi ca nivelul la noise floor creste cu 3db la ficare dublare a SPAN-ului. (zgomotul din pacate se integreaza cu latimea de banda)

The power spectral density of white noise is constant over frequency, which implies that noise power is proportional to bandwidth. So if the measurement bandwidth is doubled, the detected noise power will double (an increase of 3 dB).

proprietatea asta este folosita la extrem in emitatoare militare de ultra wide band la care semnalul e greu de detectat pentru ca e "scufundat" in noise floor si apare cumva invizibil. (si greu de bruiat)

Editat de roadrunner
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări