JohnnyMan Postat Martie 15 Partajează Postat Martie 15 Dintr-un BMPT se alimenteaza un tablou general prin 4 conductori: 3 faze si PEN. In TG are loc tratarea nulului si legarea barei de PE la o impamantare subterana cu 3 tarusi de 1.5 m si platbanda de 3x40. Pentru alimentarea altor constructii din gospodarie, as vrea sa plec cu alimentarea din TG, la fiecare constructie cu cate o faza, nul si PE, fiecare din aceste constructii fiind echipate cu propriile tablouri de distributie. Intrebarea mea este: Avand in vedere distanta mare (aproximativ 20 m) dintre TG si ultimul tablou de distributie si faptul ca alimentarea pleaca pe un cablu de 3 x 2.5mmp, pot, in zona ultimului tablou, sa mai fac o impamantare si s-o leg la bara de PE din acesta? Multumesc! Link spre comentariu
validae Postat Martie 15 Partajează Postat Martie 15 Poți, e chiar bine să faci asta.Era însă mai bine să folosești conductor cu secțiunea mai mare decât cei 2,5mm2, să nu ai cădere de tensiune din cauza lungimii. Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 15 Partajează Postat Martie 15 Renunță la 3x2.5 ăla că e de prost gust, ca să mă exprim elegant. Eu am avut așa, cu 25ml , intre casă și o dependinta unde am și atelierul. Vreo doi ani am tot suportat căderea de tensiune, că o vedeam pe un panou de prize din dreptul mesei de lucru. Am un o chestie cu afișaj electronic montată acolo. Am schimbat secțiunea conductorului și acum sunt fericit. Link spre comentariu
JohnnyMan Postat Martie 16 Autor Partajează Postat Martie 16 N-am specificat, dar traseul de 25 m este impartit in doua sectiuni aproximativ egale. Prima sectiune este cablata cu 4 mmp, iar din tabloul de la capatul primei sectiuni am plecat cu 2.5 mmp pana la al doilea tablou. Am specificat 2.5mmp pentru ca acolo vreau sa realizez impamantarea, din doua motive: 1. Este la celalalt capat al instalatiei; 2. Zona pentru edificarea impamantarii ma avantajeaza. Multumesc pentru raspunsuri! Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 16 Partajează Postat Martie 16 Și la o casă cu etaj nu te duci cu 2.5 până la al doilea nivel. Eu n-am făcut niciodată asta.. Spor la treabă. Link spre comentariu
Peter Gyorfi Postat Martie 19 Partajează Postat Martie 19 Depinde de ce protectie generală ai in BMPT, daca de respectă normativele în viguare trebuie să ai o protecție diferențială, în acest caz NU poți ”lega” o împământare adițională pe bara PE. Nu poți monta instalație de împământare decât în amonte de protecție diferențială! Link spre comentariu
JohnnyMan Postat Martie 20 Autor Partajează Postat Martie 20 Daca PE-ul e separat de nul in amonte de diferential, ce legatura are cuplarea la impamantare in aval cu functionarea acestuia? Ma gandesc la faptul ca diferentialul compara campurile electrice de sens contrar dintre faza si nul. Daca impamantarea din aval ar declansa diferentialul, asta inseamna ca s-ar scurge curent prin aceasta, deci, curentul intrat nu mai este egal cu cel iesit, deci diferentialul si-ar face treaba. Daca nu exista scurgeri accidentale prin impamantarea din aval, atunci nu vad niciun motiv ca diferentialul sa declanseze! Gresesc? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum