Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ceas cu afisaj LCD

Vizitator P.S.K.

Postări Recomandate

Vizitator P.S.K.

Salut,Am doua ceasuri de masa cu afisaj LCD (Casio). Dupa 3-4 ani de functionare ireprosabila, au inceput sa nu mai afiseze corect. Anumite segmente nu se mai vad. In interior, panglica ce face legatura intre LCD si cablaj pare OK. Nici unul nu a fost supus la nici un fel de "represalii". Defectul a aparut in timp. Aveti, va rog, vreo idee ce-as putea sa incerc sa le repar?Va multumesc frumos!

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...
  • Răspunsuri 17
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• adicontakt

3

• itzu

2

• junior

1

• d2134

1

Top autori în acest subiect

Vizitator P.S.K.

Asa arata acum afisajul. Sigur nu e o problema legata de baterii sau rezultata in urma unor "bruscari"...Cred ca ceva imbatrineste acolo, dar nu stiu ce si nici cum sa-l repar. Va multumesc!

Link spre comentariu

Contactul intre sticla afisajului LCD si restul electronicii se face de obicei cu un cauciuc format din felii conductoare. Il gasesti la marginea sticlei LCD-ului. Ala in timp nu mai face bine contact. De obicei e suficient sa desfaci LCD-ul, cureti cauciucul de pe contacte, eventual il pui invers si strangi ansamblul la loc. E foarte important cand montezi la loc sa aliniezi contactele de pe sticla afisajului cu contactele de pe cablaj. Uneori merge si fara sa desfaci LCD-ul, doar il strangi putin.Acum imi dau seama ca nu stiu cum se numeste de fapt cauciucul...

Link spre comentariu
Vizitator P.S.K.

Domnilor, va multumesc pentru sfaturi! Dar totusi mai este o problema. Afisajul ceasului astuia nu e comandat prin intermediul unei "zebre". Panglica ce face legatura intre cablaj si LCD este aplicata direct pe LCD fara mijlocirea "zebrei". Am sa-l desfac si am sa-l pozez ca sa vedeti exact ce-i acolo. Am vazut ca multe afisaje LCD sint comandata asa cum spuneti, prin intermediul acelei bucati de "cauciuc" care conduce cimpul electric inspre "terminalele" LCD-ului. In cazul meu e putin altfel... Din cite am constatat vizual, panglica este inca ferm atasata atit de LCD cit si de cablaj. Va fac o poza...va fi mult mai clar apoi. Va multumesc inca o data pentru suport!!!Tare as vrea sa stiu ce s-a uzat in timp la ceasurile astea...si de ce. Sa-si fi pierdut panglica din capacitatea de a transmite cimpul electric inspre LCD, sau intensitatea cimpului sa fi scazut? Am sa incerc sa torsionez putin sau sa apas panglica pe "contactele" LCD-ului si/sau pe placa de cablaj sa vad daca se modifica ceva. Luni sper sa pot sa va dau alte informatii cit si pozele.Va multumesc frumos!!!

Link spre comentariu
Vizitator P.S.K.

Am mai "reusit" sa fac ceva intre timp...am dezlipit panglica de pe PCB. Panglica are banda scotch pe ambele fete, pentru o fixare ferma de PCB sau LCD. Am taiat capatul atasat PCB-ului pentru ca l-am distrus cind l-am dezlipit, si am incercat sa o reaplic pe PCB. Normal ca nu am reusit asa cum au facut-o cei din fabrica...inca...dar am putut astfel sa verific faptul ca daca o apas pe PCB apar toti digitii pe LCD. Deci, a imbatrinit, asa au disparut treptat digitii LCD-ului. Sper sa reusesc sa o reaplic, desi, sincer, nu prea vad cum, acum...Poate aveti dumneavoastra idei...Va multumesc!

Link spre comentariu

O solutie neortodoxa care functioneaza :-amesteci niste vaselina cu grafit (mina creion razuita cu lama) in proportie de 1:2-omogenizezi amestecul obtinut-aplici cate un varf de ac din acest material pe fiecare contact de pe pcb (prea mult dauneaza, prea putin nu ajuta )-aplici niste scoch pe pamblica a.i 1/2 din latimea schotch-ul sa faca contact cu PCB-ul-aplici pamblica pa PCB fara a apasa prea tare pe contacte (sa nu se imprastie prea mult amestecul conductiv)Cam migalos dar functioneaza.Nu ai ce pierde.

Link spre comentariu
Vizitator P.S.K.

Dl. Junior, va multumesc pentru sfaturi. Daca am sa reusesc cumva sa-l fac sa mearga bine am sa spun. Si cum am facut...desi... Aveti dreptate, nu am ce pierde si nici nu am avut din momentul in care oricum nu mai se distingea nimic inteligibil de o vreme incoace...Dl. Adicontakt, va multumesc si dumneavoastra pentru sfat. Daca ar fi fost tehnic ar fi fost si mai bine.Multumesc tuturor pentru intentiile bune!Numai bine!

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

eu am mai lipit un fel de pamblica dina aia (era alba transparenta cu trasee de carbon) prin apasarea cu varful mai lat al unei statii termostatate prin internediul unei foi de hartiedeci am pus pe pozitie folia cu contacte (pamblica) am pus o bucata de hartie mai groasa alba peste pamblica apoi am incalzit si presat in acelasi timp hartia de peste pamblica in zona contacteloratentie! nu se pune farful direct pe pamblica caci se topestenu se foloseste un varf ascutit deoarece zgarie hartia si o rupe

Link spre comentariu
Vizitator P.S.K.

Cred ca e o idee buna! M-am gindit si eu la asta, si chiar sa-mi fac un fel de S.D.V., o rola cu care sa apas banda, rola fiind calda. Aveti dreptate, ma tem ca plasticul benzii se va topii in contact direct cu o sursa de caldura fierbinte. Chiar asa si arata in varianta originala, parea aplicata la cald. Intre timp, am observat ca daca aplic cu un obiect plan ceva presiune asupra bezii inspre PCB, afisajul merge ca nou. M-am mai gindit sa aplic doua bucati de aluminiu, sa fac un fel de menghina intre cele doua fete ale PCB-ului. Am sa incerc totusi si metoda dumneavoastra. Va multumesc frumos pentru ajutor!!!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări