Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Comutarea 230V imi destabilizeaza circuitul

Postări Recomandate

Am o problema la UPS-ul meu...
Pe panoul frontal am întrerupătorul principal de alimentare (la 230Vac). Este cel din stânga jos, cu 2 fire groase albastre. Acele fire sunt în serie cu SMPS-ul principal (acel modul din mijlocul carcasei, cu etichetă galbenă). Dar trec aproape de placa de control, unde am tensiuni DC mici și un microcontroler Pico. Problema este că, uneori, când apas acel comutator, placa de control o ia razna. Se resetează sau se oprește microcontrolerul Pico a carui alimentare este controlata de un mic PIC. Credeti că aceste probleme pot apărea din cauza spike-urilor parazite generate de tensiunea înaltă comutată sau ceva de genul ? Pot face ceva pentru a le opri ? Să ecranez cablurile de 230V ? Dacă da, unde ar trebui să leg ecranul, la impământare sau la masa circuitului ? Ar ajuta dacă aș pune niște snubbere pe comutator ? Nici nu știu care este problema, dar bănuiesc că e de la comutator.
Și încă ceva. Cum aș putea simula comportamentul parazit în LTSpice ? Care ar fi elementele cheie în contextul prezentat (SMPS + intreruparor) ?

IMG-20240308-144313-1.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 54
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

@Blacksmith pentru inceput încercă sa determini de la care modul vine problema, adică de la placa cu PIC (mai mult ca sigur) sau de la RPI. Încercă și cu o ecranare "improvizată" a modulele și a cablurilor + reverifică toate decuplările pe alimentările de la PIC și PICO. In zilele noastre mai rar vezi snubber pe butoanele de alimentare dar ce te costă să încerci? Deși nu asta e abordarea corectă.

Link spre comentariu

@Stefan Chestia e in felul urmator... Nu reusesc sa mai reproduc problema ! Am tot frecat comutatorul ala ON si OFF si nimic... Totul e bine.

Modulul cu PIC era rezolvat dinainte. Il facusem sa reziste la intreruperi de 500ms. Deci parca nu imi vine sa cred ca e de acolo. 

Hai sa facem in felul urmator... Sa zicem ca nu e nici o problema si ca vreau sa imi iau masuri de siguranta preventive pentru ca firele cu 230Vac trec foarte aproape de placa de control. Ce as putea sa fac in cazul asta ?

1. Sa ecranez firele ajuta la ceva ? Daca da, unde leg ecranul ? Si cum naiba sa fac... le invelesc intr-o foita de staniol ? Nici nu am idee cum as putea sa ecranez firele alea asa groase...

2. Snuber pe comutator ? Eu am zis de ideea asta, dar nu ma pricep deloc cum se face. Un RC serie peste contacte ? Ce valori sa aiba ? Daca va fi un cond acolo, nu voi avea tensiune in circuit si cand este oprit comutatorul ? Conteaza ca sursa este SMPS si nu pe traf clasic ? Ca am mai auzit pe unde am citit ca spike-urile alea de la comutare ar aparea din cauza inductantei trafului...

Link spre comentariu

Orice electronist care se respecta cunoaste reputatia foarte proasta a conzilor Rifa. 

N-ai cum sa te numesti electronist si sa nu fi auzit sintagma "Rifa madness" :rade:

Sunt cei mai prosti si mai ratati si mai "explodati" X2 ever, toti fug de ei ca dracul de tamaie!

Link spre comentariu
Vizitator

Am auzit dese ori ca au creat probleme sau ca au fost schimbati din start, cu alta marca, pe unde au fost gasiti.

Eu nu i-am folosit, inca. 

Daca nu fac scurt si doar poc, parca nu e asa de grav.:rade:

Link spre comentariu

Eu as aborda altfel situatia, as muta comutatorul in spate, cat mai aproape de mufa de alimentare, iar daca chiar vrei comutator in fata, as folosi sistemul folosit la osciloscoapele analogice, comutatorul in spate iar actionarea lui sa se faca cu ajutorul unei tije speciale din fata, un fel de actionare "mecanico/remote". 

Editat de RealAlex
Link spre comentariu
Acum 13 ore, Marian a spus:

Orice numai Rifa nu!

Bine spus...

https://www.eevblog.com/forum/chat/old-rifa-capacitors-and-a-disaster-story/

https://www.diyaudio.com/community/threads/cracked-exploded-evox-rifa-metallized-paper-x2-capacitors-what-deficiencies.370587/

A fost probabil cea mai mizerabila marca de condensatori...ma rog, ce sa te astepti de la hartie metalizata!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări