Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

De ce au implementat inginerii englezi o astfel de soluție?

Postări Recomandate

Vizitator

Un final haudiofil vreau si eu, pentru un prieten. Ca recomandare, evident.

M-a intrebat, care tranzistor final suna mai bine? 

L-am intrebat si eu, unde sa sune mai bine, in oricare amplificator?

- Da...

:scarpin

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 29
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Postat (editat)

Am reglat curentul de repaus citind tensiunea pe rezistorii din finali ( pct măsura) la 4 mVcc

Fara semnal cu intrarea în gol nu se aude zgomot de fond. Chiar si cu urechea lipită de difuzor.

Din punctul meu de vedere, sună foarte bine. Nu este „politicos ” (ca mai multe amplificatoare britanice) și liniar. Are un sunet „cald” cum zicea sesebe. De-abea astept sa îl strecor în sufragerie în locul Rotel-ului să îl ascult pe   JBL CF150

Acolo pot comuta între Rotel și Nad.

Urc si schema et final.

et final.PNG

Editat de barbulescuorlando
Link spre comentariu
Postat (editat)

Am probat Rotel ra-840bx3 cu nad 326bee folosind cd player Nad C538. CD-ul este unul de test cu care sunt obișnuit.

Prima probă o fac pe intrarile pre in după ce scot jumperii. Acestea folosesc direct et final fără preamplificatorul de la intrare. Apoi am folosit preamplificatoarele amplificatoarelor. Am probat acelasi material , și cu dac-ul folosind dsd 256. S-a păstrat aceasi impresie: NAD-ul câștigă mai la toate capitolele. Basul este mai profund și percusiv ( corectoarele de ton sunt eliminate) mediile sunt prezente si clare chiar si la volume mari, înaltele nu sunt stridente și sunt mai rapide decât la Rotel sau Musical Fidelity ( l-am comparat după aceea).  Am un material unde cinele sunt lăsate să se „stingă”. La NAD se aud mai mult timp decât la celelalte. Probat si pe căști ( Sennheiser HD 598)  pt a vedea asta.

NAD-ul are o singură pereche de finali, Rotel-ul 2 perechi  Să fie mai rapidă soluția cu o singură pereche de finali?

Mulțumesc că îmi răbdați curiozitatea.

O alta impresie: la NAD folosind preamplificatoarele de la intrare observ o spațialitate mărită a scenei. Adică la o bucată muzicală pentru orchestră pur si simplu nu se mai aude doar stânga dreapta „ la ora 9 si la ora 3” : Sunetul se extinde până mai în spate „pe la ora 7 si 5”. Am probat de mai multe ori asta cu același rezultat. Nu numai pe urechile mele. Am rămas surprins( și)

Editat de barbulescuorlando
Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

NAD poate să facă ce vrea p...lor.Au mult prea multe invenții și inovații la activ că sa te mai îndoiești de ei, de deciziile lor.Desi nu au preamplificator phono, are sens folosirea tranzistorilor in corector pentru că pe pagina lor declara că preamplificatorul este  modular pentru a putea fi înlocuit cu alte versiuni in viitor, iar un preamplificator phono folosește de obicei tensiuni mai mari de alimentare.Daca vor reintroduce vestitul preamplificator din 3020 atunci vor trebui să mărească tensiunea de alimentare  și mai mult și poți considera ce au făcut că un exercițiu pentru generația tanara de designeri care sunt complet dezobișnuiți de proiectarea cu discrete.O firma că NAD e obligata sa exploreze toate tehnologiile de proiectare in caz că trebuie să mai lanseze cate un Legacy Series așa cum se face de obicei in lumea audio.Cu siguranță nu vor mai avea de unde procura toți tranzistorii de odinioară și atunci macar să aibă echipele de designeri pregătite cu analiza specsheet-urilor tranzistorilor  de astăzi 

Link spre comentariu
  • 4 luni mai târziu...
La 13.03.2024 la 7:35, barbulescuorlando a spus:

Buna ziua. Am la reparat un Nad 326bee cu schema de mai jos. În ea observ implementarea unor amplificatoare operaționale în preamplificator ( cu corecție de ton cu tot) folosind componente discrete. De ce? De ce nu au folosit operaționale consacrate de pe piață ? Se pot obține rezultate mai bune cu componente discrete? Mulțumesc.

c_326bee preamp.pdf 122.01 kB · 81 descărcări

Cum defectul este la unul dintre ele si este foarte greu de reparat( componente subminiatură, placa cu trasee exfoliate, întrebarea suplimentară este: pot înlocui cu un operațional de zgomot mic?  ne 5532 de exemplu

Poate mă înșel dar preamplificatorul lor e în clasă A.

Opamp-urile sunt naspa pentru sunet.Discretele se prezinta mai bine in sensul ca o schema bine proiectata fara bucle de masa auirea si alimentat la tensiune mare sa zicem +-42 V obtine o dinamica fantastica cu tranzistori specializati adica fet pe intrare.Preuri vechi cu doua tranzistoare suna mai bine din cauza asta decit majoritatea opampuri-lor.Au si dezavantajul disiparii mici de caldura intr-un spatiu  mic...In alte aplicatii precum cd-plaiere sau amplificatoare de instrumentatie sau aplicatii profesionale de regula in industrie opamp-urile care merg pe +-15v sunt niste componente necesare si indisponibile.Unele suna bine si in audio la semnale mici..Exista si modele performante la bani multi..O astfel de solutie ar fi aici:https://www.audiophonics.fr/en/opa/njr-muses01-dual-opa-dip8-unit-p-15327.html

Link spre comentariu

Eterna controversa analogic  vs digital.

Uite eu nu cunosc daca vinilurile sunt trase direct dupa un master nativ analogic sau semnalul a fost convertit in digital si invers.

La analogic exista problema captarii de bruiaje, cablajele lungi si multe sunt predispuse sa capteze bruiaje.

La un moment dat utilizam cablu dublu ecranat cu plasa de cupru si cauciuc grafitat, dar nu mai gasesc din ala, peste care mai trageam la nevoie alt ciorap de plasa de de cupru.

Preurile in tabla de otel moale de 3 mm alimentarile decuplate cu treceri ceramice plus alte condensatoare.

Ecranarea si decuplarea erau de cand lumea, era o regula si la aparatura interbelica, feritele au venit mai tarziu cam pe vremea razboiului, s-au folosit extensiv la izolarea ghidurilor de unda la radare pentru a elimina reflexiile ce produceau ecoul in inel.

Link spre comentariu

Referitor la tilul topicului cred ca singura diferenta inte AO cu discrete si integrat e doar de gust, am um intrgrat AO din primele serii din anii `60 functioneaza si astazi, exista acum o gama vasta de AO specializate pe audio cu paramtri certificati.

Apropo de gusturi,acesta seamana cu cel din NAD, dar e pe cablaj metal core, ground plane, pe ala il vad prima data aici.

DSCN2437.JPG

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări