Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

De ce au implementat inginerii englezi o astfel de soluție?

Postări Recomandate

Buna ziua. Am la reparat un Nad 326bee cu schema de mai jos. În ea observ implementarea unor amplificatoare operaționale în preamplificator ( cu corecție de ton cu tot) folosind componente discrete. De ce? De ce nu au folosit operaționale consacrate de pe piață ? Se pot obține rezultate mai bune cu componente discrete? Mulțumesc.

c_326bee preamp.pdf

Cum defectul este la unul dintre ele si este foarte greu de reparat( componente subminiatură, placa cu trasee exfoliate, întrebarea suplimentară este: pot înlocui cu un operațional de zgomot mic?  ne 5532 de exemplu

Poate mă înșel dar preamplificatorul lor e în clasă A.

Editat de barbulescuorlando
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 29
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Da mai bine in capu audiofilului cand ii arati operationale facute din tranzistoare. Una e cand bagi un rahat de integrat, si alta e sa faci un carnat mai mare plin cu rezistente, tranzistoare, condensatoare, etc.

Iei mai repede banii fraierilor cu asa complicatii.

Iti dai seama ca poti pune operationale normale acolo in locu ala, doar sa ai grija, probabil, la ceva compensari sa nu ai oscilatii.

Editat de maxente
Link spre comentariu

Ma bucur ca iti place. Asta este pt nebunii aia care cred ca un operational facut cu discrete este mai performant decit tranzistoarele imperechiate si aflate la aceeasi temperatura de pe pastila de siliciu.

Cred ca poti pune linistit operationali integrati dar nu 5532 ci trebuie ceva cu intrare pe Tec-J, gen TL072. Nu stiu exact cum v-a merge dar cred ca merge si oricum nu prea ai ce strica altceva. Daca nu ma insel acet modul cu tranzistori are un pin-out compatibil cu IC-urile THT.

Editat de sesebe
Link spre comentariu
Postat (editat)

Cam asa arata locsorul cu pricina. Q317 e sârmă și frige la mână, cîteva rezistente din emitoare, de 10 ohm sunt carbon....  Din nefericire nu e un modul ci sunt pe placa mare de baza. Sunt SMD-uri pe verso iar deasupra alte componente .  Modulele verticale de pe placa sunt mai jos și  contin o parte a amplificatorului final...compensarea MIller cred. Nu sunt sigur ca nu am ajuns acolo.

Parte aceasta a preamp-ului duce direct la mufele de iesire pt amplificator extern si cred ca cineva deștept a făcut scurt pe ele bagând semnal pe acolo. A venit fără  jump-eri pe mufele pre out/pre in

Astept ceva piese de la TME și vedem.

q317.jpg

Link spre comentariu

Cat este tensiunea de alimentare acolo ? Parca +/-18v ? E cam la limita pentru multe op-ampuri. Eu as alege OPA2604. Nu m-am uitat pe schema dar multe op-ampuri nu suporta tensiune diferentiala mare pe intrare. Poate de aceea au si optat pentru varianta discreta. 

Link spre comentariu
Postat (editat)

Mi-au venit tranzistorii de la tme, rezistorii. I-am montat la microscop cu flux si vârf ca acul la stația termostatată.

Acum cântă super.  Urmează sa fac rglajele după caietul service. O sa schimb si ceva condensatori din sursele de 18 vcc si 5 vcc. Nadul are obiceiul de a merge cu ele fffff calde.

Mi-a tremurat mâna ca la copii mici

Link spre comentariu
Acum 2 ore, sk24bpo a spus:

Cat este tensiunea de alimentare acolo ? Parca +/-18v ? E cam la limita pentru multe op-ampuri. Eu as alege OPA2604. Nu m-am uitat pe schema dar multe op-ampuri nu suporta tensiune diferentiala mare pe intrare. Poate de aceea au si optat pentru varianta discreta. 

Posibil asta sa fie avantajul folosirii cu discrete, altfel destul de haudiofile operationalele alea mai ales facute cu 2n5551, 2n5401

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări