Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Stabilizator de tensiune liniar sau in comutatie ?

Postări Recomandate

On 3/14/2024 at 6:25 AM, Marian said:

De ce sa inseriezi doua regulatoare cand poti face cu unul din 12 -> 5 si din altul faci din 12 -> 3,3.

Nu prea este "eco friendly" asa.
Oricum, din ce am vazut eu pana acum se face in trepte,  12-5-3v3 ... etc.
Dar nu am experienta in domeniu.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 18
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Eco-friendly inseamna eficienta maxima.

Se pare ca nu intelegi principiul de functionare diferit intre liniar (care arde sub forma de caldura ce tensiune prisoseste) si in comutatie (care transforma energie).

Solutia corecta este de departe cea recomandata mai sus de @Marian cu doua surse separate tip buck una la 5V si alta la 3,3V - ambele alimentate din 12V.

Randamentul  va fi pentru fiecare pe la 80-90% in functie de tipul ales.

Daca convertesti liniar 5 in 3,3V atunci cei 1,7V se duc in caldura, deci deja ai vreo 35% pierduti minim, randament sub 65% pentru ca si ICul mai consuma ceva.

Ce zice @modoran este cam incorect, si deloc explicat.

Deci pentru clarificare:

- majoritatea IC buck au nevoie de o tensiune minima de intrare, la UNELE ea este peste 5V. In timp ce tensiunea maxima este oricum peste 12V. Deci unele nu vor functiona la 5V incat sa faca conversia 5 ->3,3.

- este prosteste dpdv eco sa faci convesie din conversie, randamentul final ar scadea. Daca ai doua etaje cu randament de 80% cascadate, randamentul pentru cascada ar fi 0,8 x 0,8 deci 0,64. In schimb puse separat din 12V vei avea 0,8.

- ca o chestie avansata... in mod uzual conversia creste putin ca eficienta cu scaderea tensiunii diferentiale, deci in exemplul anterior este posibil sa ai un pic mai mare randamentul pentru treapta a doua, insa oricum randamentul in cascada va fi inferior.

Deci merg foarte bine chestiile in comutație la diferente mici, au randament maxim, dar trebuie ca tensiunea de intrare in buck sa fie mai mare decat cea minima de functionare.

Link spre comentariu

Subscriu.

Este nevoie de regulatoare care pot functiona ok pana la sub 5V pe intrare, adica din cele cu mosfeti logic level, asta pentru a putea fi deschisi eficient la tensiuni de poarta mici. 

Si intr-adevar, in anumite situatii randamentul poate fi ceva mai bun la o diferenta mai mica intre intrare si iesire ( ea trebuie sa fie totusi suficienta pentru a nu duce regulatorul in zona limitarii umplerii ).

Asta pentru ca daca spre exemplu regulatorul lui cu redresare sincrona atunci majoritatea timpului din perioada mosfetul va fi deschis, si daca este unul bun atunci pierderile pe el vor fi mult mai mici decat cele de pe dioda, deci randament mai bun.

OP este liber sa faca cum doreste, eu doar am oferit niste variante din ce as folosi eu.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări