Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Stabilizator de tensiune liniar sau in comutatie ?

Postări Recomandate

Salut.
Am de alimentat un montaj electronic de la 12V (baterie).
Direct de la 12V nu se alimenteaza nimic. Dar am nevoie de 5V si 3,3V cu consumuri de aprox. 500 mA pe fiecare tensiune.
Intrebarea este, in afara de randamentul pe care il ofera sursele in comutatie, ce alt motiv aș avea să nu folosesc surse liniare de tensiune ?
(ar fi mult mai simplu pentru mine).
Multumesc.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 18
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Depinde doar de capacitatea bateriei folosite.Dacă pierderea de putere cauzată de disipația unei surse liniare nu afectează autonomia alimentării, poți folosi surse liniare.Dacă însă asta limitează autonomia, trebuie surse în comutație, care au eficiență mare, peste 90% de multe ori.

Link spre comentariu

Chiar e mai simplu sa folosesti surse liniare ce disipa mai multa caldura decat consuma tot montajul tau si sa te chinui sa scapi de ea versus doua module micute cu MP1458 gata facute cat un sfert de cutie de chibrit si unde nu ai probleme cu caldura ?

Sursele liniare sunt de domeniul trecutului , merita folosite doar in aplicatii specializate unde nu se poate altfel.

Link spre comentariu

Cand alimentezi ceva ( orice ) din baterie, se merge de regula pe comutatie, tocmai pentru motivul amintit de @validae.

Cu un regulator in comutatie tragi mult mai putin curent din baterie pentru acelasi curent de sarcina, decat cu un regulator liniar, deci autonomia bateriei creste. 

Spre exemplu, pentru regulatorul de 3,3V:

La varianta liniara pentru 500mA curent de sarcina, tragi din baterie 500mA.

La varianta in comutatie tragi din baterie cam 150mA ( luand in calcul un randament de 90% ).

Adica de mai bine de 3 ori mai putin.

Tinand cont de curentul necesar destul de redus, varianta in comutatie se rezolva foarte simplu, sunt module buck/step down pentru 1 sau 2A ( sau ceva de genul ), cu regulatoare SOT23 la frecventa mare, la dimensiuni totale ale placutei mai mici decat o moneda de 50 de bani ( unele mai mici chiar si decat monezile de 10 bani, deci... ).

Daca totusi ti-e mai comod liniarul, si autonomia nu-i o problema atunci mergi pe liniar.

Link spre comentariu

Bateria de 12V este incarcata de la un panou solar (circuitul de incarcare nu este conceput de mine) dar pot monitoriza tensiunea de 12V si pot face sleep si wake-up periodic la circuitul de pe 5 V cand se descarca foarte mult bateria.
Sursele liniare fara sarcina consuma mai mult ca cele in comutatie ?

Link spre comentariu

Păi diferența de tensiune (Uin-Uout) se transformă în căldură la sursele liniare.

De exemplu la sursa de 5V, se pierd aiurea 3,5W ca să scazi tensiunea de la 12V la 5V.

12-5=7    7x0,5A=3,5W pierduți....

Link spre comentariu

Eu nu am inteles ce anume trebuie alimentat. 

Ca sa se poata raspunde la intreabare trebuie mai intii sa se stie toate datele problemei pt ca unele sarcini este de preferat sa fie limentate liniar.

Dar tinind cont de tensiunile cerute pare sa fie ceva digital iar pt asa ceva raspunsul este absolut clar:

ALIMENTARE CU SURSE IN COMUTATIE. Iar faptul ca este energie "verde" cu atit mai mult trebuie o solutie de alimentare cu randament ridicat.

Link spre comentariu

Am explicat. Consum de 500mA pe 5V si cam tot asa pe 3.3V.
Adica un microprocesor pe 3.3V si GPS, senzori, Wifi pe 5 si 3V.
Doar complicatiile cu piesele suplimentare pentru sursa in comutatie m-am facut sa ma gandesc la ceva simplu cu stabilizatoare normale.

Link spre comentariu
Link spre comentariu

Ala de la Validae e ridicator, si e mult prea mare si scump pentru nevoile proiectului.

Uite colea ceva foarte greu de "batut":
https://www.aliexpress.com/item/33054229695.html?spm=a2g0o.productlist.main.1.911559bdAw0xhq&algo_pvid=3e162442-daa0-4dc9-8161-a1ce4aec1bf2&algo_exp_id=3e162442-daa0-4dc9-8161-a1ce4aec1bf2-0&pdp_npi=4%40dis!RON!2.27!1.76!!!0.49!0.38!%402101e7f617101895935967016ec869!67490934306!sea!RO!1788629957!&curPageLogUid=tDBOlb6meOQy&utparam-url=scene%3Asearch|query_from%3A

1,76 lei un regulator in comutatie de 1A, perfect pentru nevoile de aici, cu dimensiuni 17mm*11mm*3,8mm.

Am din astea si sunt ok pentru aplicatii nepretentioase.

Iti comanzi 4-5 bucati si te costa cu livrare prin curier inclusa, mai putin decat un pachet de tigari...

Lipesti doua fire pe intrare si alte doua pe iesire.

Reglezi din semireglabilul ala cat vrei sa-ti dea, si eventual daca nu ai incredere in el il schimbi cu o multitura sau il inlocuiesti cu o rezistenta fixa de o valoare apropiata celei masurate la reglajul dorit.

Intrebare: Vazand piticania aia de ce ti-ai mai dori o solutie liniara?

Ca daca stai sa te gandesti e chiar mai ieftin decat varianta cu un banal 78xx pentru ca ala are nevoie de radiator, si de ceva conzi pe intrare si iesire, si daca le calculezi impreuna dau mai mult de 1,7 lei :rade:

Link spre comentariu
Acum 25 minute, fritz_vali a spus:

Modulul step-down mini360 l-am testat mai de mult. Se descurca de minune. As posta link aici, dar mai bine lasa... ca iar ma ia la misto (stie el cine) ca imi fac "reclama". :) 

Am pus si eu link la el mai sus, la un magazin oarecare. Daca nu se grabeste poate sa-l comande din ciaina direct, altfel sint variante si in tara.

Editat de sesebe
Link spre comentariu
On 3/11/2024 at 10:53 PM, fritz_vali said:

Modulul step-down mini360

Am comandat asa ceva de la o firma care vinde pe emag, ca sa fac din 12-5v.
Dar pentru conversia din 5 in 3v3 cred ca am sa folosesc totusi o sursa liniara. Nu este diferenta asa mare de mare de voltaj.
Si m nevoie sa-mi mai ramana si loc in carcasa pe care o am.
Multumesc pentru sfaturi.

Link spre comentariu
10 hours ago, cloudy said:

Si m nevoie sa-mi mai ramana si loc in carcasa pe care o am.

Pai nu exista solutie liniara de gabarit mai mic decat cea in comutatie.

Cred ca nu realizezi cat de mici sunt placutele alea mini360, le pierzi printre degete...

De ce sa inseriezi doua regulatoare cand poti face cu unul din 12 -> 5 si din altul faci din 12 -> 3,3.

Sau oricum eu asa as face.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări