Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cum sunt legate aceste becuri?

condensator

Postări Recomandate

983854649_Montajmixtseriesiparalel_240309_065126.thumb.jpg.aa86c5c50846778cf2fd99f60df37b37.jpgCredeam ca cel putin pe asta cu leg in serie si paralel o stiu, dar se pare ca nu.

In schema atasata becul 1 e in serie cu becul 2, dar cu 3, dar bec 2 cu 3 cum sunt legate?

Ideea e, in ce relatie se afla cei 3 consumatori  cu sursa, cer fie

de la sursa acelasi voltaj si amperaj sau se insumeaza la unii dintre ei?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 15
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• condensator

6

• Craciun

3

• Marele Savant

3

• flomar60

2

Zile populare

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Salut

2 si 3 sunt legate in paralel si impreuna sunt in serie cu 1.

Ibec1=Ibec2+Ibec3.

Editat de Craciun
Link spre comentariu

Salut,

Adica voltajul cerut de 2 si de 3 de la sursa e acelasi pt fiecare, dar voltajul cerut de tot montajul de becuri 1, 2, 3, e dublu fata de cat cere fiecare bec in parte deoarece 1 e in seriat cu semimontajul (de 2 becuri legate in paralel intre ele) pe care il formeaza 2 si 3?

Link spre comentariu

Depinde daca becurile sunt de aceeasi putere.

Daca sunt de aceeasi putere V1=V23.

Editat de Craciun
Link spre comentariu
Acum 30 minute, condensator a spus:

Salut,

Adica voltajul cerut de 2 si de 3 de la sursa e acelasi pt fiecare, dar voltajul cerut de tot montajul de becuri 1, 2, 3, e dublu fata de cat cere fiecare bec in parte deoarece 1 e in seriat cu semimontajul (de 2 becuri legate in paralel intre ele) pe care il formeaza 2 si 3?

'Voltajul'' nu se cere!

Link spre comentariu

Tensiunea de alimentare a montajului nu trebuie să depășească cu mai mult de 15% tensiunea nominala a becului 1 altfel acesta se va arde.... în aceste conditii becurile 2 si 3 vor lumina slab... 

Link spre comentariu
Acum 2 ore, Craciun a spus:

Depinde daca becurile sunt de aceeasi putere.

Daca sunt de aceeasi putere V1=V23.

montajul nu trebuie sa fie performant, nici vorba, doar sa se aprina cat de cat si sa nu se arda.

aprox: bec 1= 8v si 0,2A; b2= b3 = 3v si 0,08A;sursa 10v si aprox 0,4A

Asadar tot montajul de becuri va avea 8v + 3v (intrucat becul 2 e legat in paralel cu 3) = 11v da?

Acum 2 ore, Marele Savant a spus:

'Voltajul'' nu se cere!

Corect, nu se cere, dar la nivelul meu, se cade si asa.

Link spre comentariu
Acum 2 ore, flomar60 a spus:

Tensiunea de alimentare a montajului nu trebuie să depășească cu mai mult de 15% tensiunea nominala a becului 1 altfel acesta se va arde.... în aceste conditii becurile 2 si 3 vor lumina slab... 

Asta e de retinut. Poti te rog sa exemplifici, aprox. la ce voltaje ale celor 3 becuri se arde bec 1 si la ce voltaje nu se arde? Fara fineturi.

Am dat parametrii sursei.

Link spre comentariu

Care este utilitatea acestui mod de a lega becurile?

Este doar un exercitiu?

Vrei sa inveti ceva sau e un nou extemporal pt noi?

Orice componenta are un PDF de unde luam toate datele de proiectare.

Ai caracteristica curent-tensiune a becurilor?

Sunt aici oameni care au proiectat/ executat amplificatoare performante, surse de 5kW, invertoare de sudura, invertoare sinus si vii cu un montaj cu 3 becuri?

Iar o sa vina colegii sensibili sa ma critice ca vezi Doamne, este sectiunea incepatorilor. 

Link spre comentariu

Afirmatia mea din postul de mai sus se referea la becuri identice ca tensiune și curent.... cu datele oferite de dvs se schimbă putin problema!... becurile 2 și 3 puse în paralel au un curent nominal de 0,16 A la 3v... ca aceste două becuri sa nu fie suprasolicitate este nevoie ca becul de 8v să fie un pic subvoltat astfel încât curentul prin acesta sa nu fie mai mare de 0,16A....estimez(nu am stat să calculez) la 7v tensiunea.... deci cei 10v ai sursei sunt absolut suficienți pt alimentare!... peste această valoare este deja suprasarcină.... posibil  sa fie nevoie să puneți o limitare care sa limiteze curentul de start până se aprind becurile, pot fi suprasolicitate cele de 3v în momentul alimentării.... 

Link spre comentariu

flomar60,

Multumesc, mi ai oferit suficiente informatii.

Acum 4 ore, Craciun a spus:

Da 11V.

Multumesc f mult, acum in mod sigur am inteles.

Acum 4 ore, dumitrumy a spus:

Care este utilitatea acestui mod de a lega becurile?

Este doar un exercitiu?

Vrei sa inveti ceva sau e un nou extemporal pt noi?

Orice componenta are un PDF de unde luam toate datele de proiectare.

Ai caracteristica curent-tensiune a becurilor?

Sunt aici oameni care au proiectat/ executat amplificatoare performante, surse de 5kW, invertoare de sudura, invertoare sinus si vii cu un montaj cu 3 becuri?

Iar o sa vina colegii sensibili sa ma critice ca vezi Doamne, este sectiunea incepatorilor. 

Am spus de cateva ori, nu e ceva de precizie, e o problema de principiu.

Da, am invatat ceva. si multumesc din nou pt bunavointa si indrumare.

Extemporal pt voi, jignesc inteligenta? Wow! E si abordarea asta posibila unora, uneori.

Eu nu m am adresat inteligentei, m am adresat unor oameni care, de altfel, au si avut bunavointa sa ma "lumineze" intrucat, inteligenta combinata cu empatia = trasatura umana valoroasa.

Link spre comentariu
validae

Era o întrebare legitimă, despre utilitatea practică a legării mixte (serie-paralel) a unor becuri.

Dacă e doar un exercițiu de rezolvat, puteați spune asta.

Dacă e ceva practic (ai niște becuri diverse și vrei să le ,,potrivești,, cu o sursă dată) la fel...

Colegul @dumitrumy are o vârstă și experiență mari, comparativ cu mulți de pe aici.Și cum unii colegi mai au obiceiul de a veni uneori cu ,,teste,, de cunoștințe tehnice, a vrut să știe dacă e un test sau ceva practic.La fel aș fi și eu curios....

Link spre comentariu
Acum 27 minute, validae a spus:

dacă e un test sau ceva practic.

E o aiureala! chiar si pentru un incepator!

Editat de Marele Savant
Link spre comentariu
Acum 46 minute, validae a spus:

Era o întrebare legitimă, despre utilitatea practică a legării mixte (serie-paralel) a unor becuri.

Dacă e doar un exercițiu de rezolvat, puteai spune asta.

Dacă e ceva practic (ai niște becuri diverse și vrei să le ,,potrivești,, cu o sursă dată) la fel...

Colegul @dumitrumy are o vârstă și experiență mari, comparativ cu mulți de pe aici.Și cum unii colegi au obiceiul de a veni cu ,,teste,, de cunoștințe tehnice, a vrut să știe dacă e un test sau ceva practic.La fel aș fi și eu curios....

Domnule, acum cca 60 de ani cand am invatat montarea mixta, aka serie si paralel in acelasi montaj, era clar;acum insa mi le a ascuns memoria si nu mai ztiam ce fel de montaj ar fi acezta, precum si daca nu cumva o sa gresesc mica mea lucrare.

Cu amabilitagea unora dintre colegii forumisti, am reinteles.

Acum 25 minute, Marele Savant a spus:

E o aiureala! chiar si pentru un incepator!

Stimabile, e posibil si sa se spuna si despre ceea ce sustii acelasi lucru. De ce? Intrucat nu stii nimic despre mine si despre caoacitatea mea de a aprecia la randu mi exorimarea dumitale ca om.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări