Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator hibrid ECC83/ECC81 - IRF150

alexppk

Postări Recomandate

Eu am pus o intrebare, nu am afirmat nimic. 

Nu inteleg raspunsul dvs...

Totusi ca sa fiu mai explicit, o sa incerc sa intreb altfel... Presupunem prin absurd  ca detin un difuzor cu impedanta constanta cu o valoare ce coincide cu punctul psf ales. Schema simpla, fara reactii, cu difuzorul conectat direct in anod.  Mai am sunet de lampa sau nu?

Editat de AlpHs00
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 44
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• AlpHs00

9

• cdinu332

8

• alexppk

5

• franzm

4

Top autori în acest subiect

Poti poba. Tocmai pt a nu folosi traf adaptor erau prin tv niste difuzoare cu impedanta de 750ohmi si niste lampi audio pt aceste difuzoare. 

Editat de daniels
Link spre comentariu

Mr Simson este fan SE.....eu sunt PP....

Diferenta dintre sunetul  SE si PP consta in atenuarea armonicelor pare in cele PP......

Candva o firma de renume in domeniu avea amplificator cu semiconductoare cu traf de iesire.....pretul si concurenta   l - a facut sa renunte....

Fiecare face ce amplificator vrea ...dar asta cu tub la intrare mi se pare de prisos.....( Apropo ,am incercat corectorul Riaa cu tub si cel cu integrat...deci in fața si amp cu lampi in  final....nu se simte diferenta ...deci finalul conteaza )

As zice ca ar merita incercat semiconductori cu traf de iesire ,si eventual cu lampi in față...ca sa fie hibrid.,...macar ar fi ceva mai inedit....

Acum 33 minute, sonic11 a spus:

Daca era așa simplu cum spui tu toate amp cu tuburi ar fi avut condesatoare la ieșire dar situația sta altfel...

Corect.....nimeni nu ar lua trafuri de iesire ci 6c33c si ar face fara....trafuri scumpe...

Link spre comentariu
Acum 14 minute, daniels a spus:

Poti poba. Tocmai pt a nu folosi traf adaptor erau prin tv niste difuzoare cu impedanta de 750ohmi si niste lampi audio pt aceste difuzoare. 

Eu nu pot si nici nu vreau sa probez ca nu rezolv nimic, nu cred ca exista difuzor cu impedanta constanta. Vreau sa stiu doar anumite lucruri teoretice. 

Sunetul de lampa  poate fi  dat  doar de  distributia  spectrului armonic sau aceasta trebuie sa si oscileze dupa cum dicteaza difuzorul?

Pun o intrebare simpla pt cunoscatori, nu afirm nimic in plus.

Editat de AlpHs00
Link spre comentariu

Ce ți-e cu variațiunile astea...Citeam revista sovietică Radio pe timpuri şi la un moment dat au apărut construcţii de ampuri cu tranzistori pe intrare.Vorbesc de ampuri pe tuburi.Toată lumea era înebunită după aşa ceva la ei.Era o chestie inovativă...Apoi au trecut toți masivi pe all semiconductors.

Astăzi,ce să vezi,alergăm după armonicele tuburilor!...

Link spre comentariu
Acum 11 ore, AlpHs00 a spus:

Eu am pus o intrebare, nu am afirmat nimic. 

Nu inteleg raspunsul dvs...

Totusi ca sa fiu mai explicit, o sa incerc sa intreb altfel... Presupunem prin absurd  ca detin un difuzor cu impedanta constanta cu o valoare ce coincide cu punctul psf ales. Schema simpla, fara reactii, cu difuzorul conectat direct in anod.  Mai am sunet de lampa sau nu?

Deloc nu va mai fi sunet de lampa. Sigur stiti si dvs. de ce nu.

Link spre comentariu
Acum 11 ore, Усилитель a spus:

Diferenta dintre sunetul  SE si PP consta in atenuarea armonicelor pare in cele PP......

Doar o observatie, ca sa nu se ajunga la concluzii gresite: configuratia PP atenueaza armonicile pare create de etajul de amplificare insusi, nu pe cele ale semnalului original. 

Intre semiconductori si lampi, mai e o diferenta majora: unele limiteaza drastic semnalul la amplitudini mari, altele fac o compresie a semnalului. Consecinta:  revenirea din saturatie a elementelor active din etajul final este mult mai lenta la semiconductori, si asta e o mare bataie de cap, cu influiente directe asupra sunetului. 

Link spre comentariu
Acum 17 ore, alexppk a spus:

Referitor la subiect, ce imbuanatatiri pot aduce la schema prezentata ?

nu sunt în masura sa va dau o reteta dar v-as recomanda sa cautati articolul din care sunt preluate schemele. Pentru ca sunt niste semne de întrebare:

Cum poate sa obtina 12 V la iesirea stabilizatorului pentru filamente? Parametri componentelor folosite nu permit asa ceva.

Ce efect are protectia SOA a integratelor 317? O foloseste intentionat pentru a modula sursele de curent?

Se gasesc modele pentru ele si ar cam trebui sa simulati etajul de putere înainte sa va avântati în realizarea sa.

Link spre comentariu
Acum 3 ore, franzm a spus:

nu sunt în masura sa va dau o reteta dar

@franzm ... Deja ati dat sfaturi pentru un studiu aprofundat si la obiect. Tot respectul pentru dumneavoastra!

Altfel, ar fi pacat de timpul, banii si sperantele investite in proiect. 

Link spre comentariu

Daca doriti sa realizati etaje de putere clasa A SE cu tranzistoare si surse de curent, n-ar strica sa va uitati peste https://www.tubecad.com/2023/01/blog0574.htm . Desi se concentreaza pe PSRR, acest parametru merge mâna în mâna cu rezistenta de iesire a sursei de curent si performantele la frecvente mari nu sunt de neglijat. Pe site-ul respectiv nu se prezinta decât varianta cu amplificator de eroare (folosesc acest termen în lipsa de ceva mai potrivit) în conexiunea emitor comun, se poate imagina si o varianta în conexiune baza comuna, familiara, sper, celor care lucreaza în domeniul RF si popularizata în audio de catre domnul E. Margan (un om foarte fain).

Link spre comentariu
La 08.03.2024 la 22:47, Усилитель a spus:

Mr Simson este fan SE.....eu sunt PP....

Dl. Simson, este un inginer de exceptie! cu toate că este un fan SE a realizat un PP de ”neuitat”. L-am ascultat. Deosebit! PP cu final 6p13s (in mod triodă) si defazor cu 6n6p. Foarte bun!

Link spre comentariu
Acum 7 ore, 300B SE a spus:

Dl. Simson, este un inginer de exceptie! cu toate că este un fan SE a realizat un PP de ”neuitat”. L-am ascultat. Deosebit! PP cu final 6p13s (in mod triodă) si defazor cu 6n6p. Foarte bun!

Total de acord cu calitatile D-lui Simson....

Pe de alta parte am testat tuburile 6n6p.....sunt " gri'.....putine inalte.....sunet " amestecat".... daca schimbi cu un ECC81 vestic de marca .... suna min cu 60% mai bine/placut....

Link spre comentariu
Acum 10 ore, franzm a spus:

Daca doriti sa realizati etaje de putere clasa A SE cu tranzistoare si surse de curent, n-ar strica sa va uitati peste https://www.tubecad.com/2023/01/blog0574.htm . Desi se concentreaza pe PSRR, acest parametru merge mâna în mâna cu rezistenta de iesire a sursei de curent si performantele la frecvente mari nu sunt de neglijat. Pe site-ul respectiv nu se prezinta decât varianta cu amplificator de eroare (folosesc acest termen în lipsa de ceva mai potrivit) în conexiunea emitor comun, se poate imagina si o varianta în conexiune baza comuna, familiara, sper, celor care lucreaza în domeniul RF si popularizata în audio de catre domnul E. Margan (un om foarte fain).

Multumesc pentru sfaturi, sper ca in spatamana ce urmeaza sa fac o simulare a partii finale.

Sursa de alimentare nu o voi construii in aceasta confirguratie, mai ales ca anodica este cam ciudata, un transformator alimentat din secundar......mare prostie.

LM317 este pus ca regulator de curent, defrapt o sursa constata de curent, daca nu ma insel avea o schema si Dn Valderama cu EL 84 si lm317 in katod (sper sa nu ma insel).

Cat despre SOA....chiar nu stiu cum se va comporta

Link spre comentariu

Haideti sa vedem cum sta treaba cu LM317 folosit ca sursa de curent în schema de aici

Conform formulei din datashit, circuitele ar trebui sa limiteze curentul la 1,25V/0,82ohm=1,5A. Autorul însa vorbeste de 0,9A. Discrepanta apare din cauza diferentei de tensiune intrare-iesire pe regulator. Daca aceasta diferenta depaseste 15V, întra în functiune un circuit care limiteaza disipatia. Am în fata documentele SNVSAY1 si SNVS773D de la TI (fig. 2), culegerea de date de la LT (pag. 4-140) si fisa de date ON-Semi LM317/D Rev. 17 din august 2021 (fig. 8). Din ele rezulta ca, pentru o diferenta intrare-iesire de 30V, curentul maxim este limitat la ca. 0,8-0,9A. Pe masura ce scade caderea de tensiune pe regulator, curentul creste si ajunge la valoarea impusa de rezistorul extern. Prin urmare, pe semialternanta negativa, curentul maxim prin sarcina amplificatorului poate atinge ca. 3A. Pe semialternanta pozitiva, pe masura ce creste caderea de tensiune pe regulator, curentul prin acesta scade si mai mult.

Acest artificiu creste randamentul etajului final, dar are o mica problema: e sensibil la riplu. De aceea v-am supus atentiei articolul de la tubecad.

O asemenea sursa de curent "modulata" ar putea fi folosita si drept circuit XD la amplificatoare tranzistorizate în clasa (A)B.

Editat de franzm
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări