alexppk Postat Martie 7 Partajează Postat Martie 7 Salutare, Ma gandeam sa incep un proiect nou si ceva putin mai ''special'', un amplificator hibrid cu ECC83/ECC81 iar in partea finala cu IRF150. Voi folosi in loc de LM317HVK, LM317HVT, deoarece sunt extrem de scumpi, probabil ca voi umbla putin la tensiunea de alimentare a etajului final (alimentarea cu priza mediana la 30V) LM317HVK - 60V LM317HVT - 57V IRF150, va ajunge undeva pe saptamana viitoare, multumita colegului zsjkuki Am de gand ca in partea de alimentarea sa folosesc o sursa SMPS cu IR2153, voi posta schema cat de curand posibil. Mai jos link-ul cu schema amplificatorului https://www.bonavolta.ch/hobby/en/audio/irf150.htm Voi ce parere aveti referitor la schema ? Multumesc Link spre comentariu
cdinu332 Postat Martie 7 Partajează Postat Martie 7 Succes! Tocmai ți-ai pus paie în cap. Link spre comentariu
darius_bv Postat Martie 7 Partajează Postat Martie 7 M-am uitat de curiozitate pe cateva scheme de pe acel site, in special pe acelea desenate cu tuburile orizontale... Sunt concepute de un amator, asta e clar. De exemplu, la un etaj cu EF86 in mod trioda am vazut in catod rezistente de 100k si condensatoare de cuplaj intre etaje de 20nF... Sfatul meu e sa mergeti doar pe tuburi. Ce sens are sa pui un MOS pentru care filtrajele au 2x68000uF? Totul iese mult mai scump, cu disipare inutila de energie. E o varianta clara de "asa nu". Daca aveti curiozitatea, sigur pe aceasta sectiune gasiti ceea ce va doriti. Link spre comentariu
alexppk Postat Martie 7 Autor Partajează Postat Martie 7 @cdinu332 Mulțumesc! Puțin mai explicit se poate ? Link spre comentariu
alexppk Postat Martie 7 Autor Partajează Postat Martie 7 Acum 2 minute, darius_bv a spus: M-am uitat de curiozitate pe cateva scheme de pe acel site, in special pe acelea desenate cu tuburile orizontale... Sunt concepute de un amator, asta e clar. De exemplu, la un etaj cu EF86 in mod trioda am vazut in catod rezistente de 100k si condensatoare de cuplaj intre etaje de 20nF... Sfatul meu e sa mergeti doar pe tuburi. Ce sens are sa pui un MOS pentru care filtrajele au 2x68000uF? Totul iese mult mai scump, cu disipare inutila de energie. E o varianta clara de "asa nu". Daca aveti curiozitatea, sigur pe aceasta sectiune gasiti ceea ce va doriti. Mulțumesc de răspuns, din cauza asta vreau sa folosesc smps, plus ca sursa de anodica din traf alimentat din secundar nu sunt deloc de acord cu ea. Vedem ce o ieși, fum sa nu iasă , in rest le rezolvam cumva Link spre comentariu
cdinu332 Postat Martie 7 Partajează Postat Martie 7 20nF la cuplaj e un fel de sârmă trasa acolo că să fie. Link spre comentariu
validae Postat Martie 7 Partajează Postat Martie 7 Ce sperați să obțineți din amestecarea tuburilor cu semiconductori ?.Pentru ,,lămpari,, asta e blasfemie. Tehnic vorbind e o struțocămilă inutil de scumpă, mai ales când aproape orice lămpar poate fi ,,fentat,, la testul ,,în orb,, cu un TDA ascuns într-o cutie cu lămpi.... Link spre comentariu
franzm Postat Martie 8 Partajează Postat Martie 8 Acum 8 ore, alexppk a spus: https://www.bonavolta.ch/hobby/en/audio/irf150.htm Voi ce parere aveti referitor la schema ? M-a dat pe spate. Se pare ca autorul face apel la niste "finetzuri" ale lui LM317 (SOA). Sa vedem cum se aude si ce "nanodetalii" produce. Link spre comentariu
AlpHs00 Postat Martie 8 Partajează Postat Martie 8 (editat) O varianta de hibrid construit de Popa Marius gasiti aici: Editat Martie 8 de AlpHs00 Link spre comentariu
cdinu332 Postat Martie 8 Partajează Postat Martie 8 Acum 11 ore, validae a spus: Ce sperați să obțineți din amestecarea tuburilor cu semiconductori Scapi de trafurile de iesire. Chestia nasoală cu proiectul ăsta este consumul enorm de curent. Link spre comentariu
AlpHs00 Postat Martie 8 Partajează Postat Martie 8 Acum intreb si eu, cat consuma in plus o janghina in clasa A SE fata de una pe tuburi in aceiasi clasa? Link spre comentariu
cdinu332 Postat Martie 8 Partajează Postat Martie 8 Întrebarea e relativă, răspunsul pe măsură. Depinde de puterea amplificatoarelor. Uneori, filamentele au nevoie de curenți mari. Depinde de lămpile folosite. Alte ori, avem curenți relativ mici dar tensiuni și de 500V . În genere, ambele variante consumă destul de mult față de alte configurații. SE este întotdeauna în clasă A. Link spre comentariu
AlpHs00 Postat Martie 8 Partajează Postat Martie 8 (editat) Comparam amplificatoare cu puteri de iesire relativ egale. Am precizat SE. pt. ca schema pusa mai sus este in configuratie SE si nu push-pull. Cat despre filamente, daca ai niste borcane precum 6c33c, te-ai scos cu un resou ochios. Editat Martie 8 de AlpHs00 Link spre comentariu
Ovidanie Postat Martie 8 Partajează Postat Martie 8 Nu are consum standardizat. Depinde cat vrei sa fie curentul de repaus, poti sa incepi de la 100 mA si sa te duci peste 4A, limita este puterea de disipatie. Link spre comentariu
AlpHs00 Postat Martie 8 Partajează Postat Martie 8 Dle Ovidanie, vorbiti de schema facuta de dl. Popa? Sincer sa fiu m-ati bagat in ceata. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum