Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Intrare amplificator

icar

Postări Recomandate

Am doua amplificatoare, defapt unul e amplituner, Sony si Telefunken, fiecare cu intrari Phono, CD si Tape. Intrebarea este daca intrarea Phono este cu amplificare liniara sau are corectie RIAA?

In prospecte nu sunt specificate decât sensibilitatea si impedanta de intrare, nu sunt alte specificatii. 

Daca ascult un disc (doza magnetica, cuplata direct la intrarea Phono) se aude bine, dar parca fara basi. Daca ridic basii din corectorul amplificatorului pare OK, dar ...nu mereu.

Din frunzarit netul, ar reiesi ca intrarea Phono ar fi pentru microfon, deci ar fi cu amplificare liniara, dar nu am gasit nimic concret.

Mulțumesc.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 10
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• icar

5

• sesebe

1

• dorian 70

1

• antonvasileeee

1

Top autori în acest subiect

Cel mai sigur cauti schemele si te edifici .

Phono e pentru doza .

Dar de care doza ?

Pentru microfon nu are sens fara mixare intrari .

Link spre comentariu

Este intrare phono pt doza electromagnetica avind corectie RIAA. Spun asta doar din informatiile postate de tine.

Daca ar fi fost fara corectie s-ar fi auzit foarte nasol si fara bas. Din cocestorul frontal poti ridica bas-ul cu 10-12-max 20db dar corectia RIAA prevede o amplificare suplimentara de 40db la bas fata de inalte.

Iar daca ar fi fost pt doza ceramica ar fi avut nivelul foarte mic la doza ceramica sensibilitatea este de ~100mV fata de 4mV la magnetica si nici corectie nu prea este de obicei pt ca se bazeaza pe caracteristica cazatoare pe inalte de la doza ceramica.

O doza ceramica necesita preamplificator cu impedanta foarte mare de intrare, peste 1MΩ iar cea electromagnetica necesita 47KΩ si citeodata se poate masira direct cu multmetrul pe intrare o rezistenta de ~ 47...51KΩ.

Link spre comentariu
Acum 2 ore, antonvasileeee a spus:

Cel mai sigur cauti schemele si te edifici

Desi am gasit manual de service, nu este data schema.

@sesebe, posibil sa ai dreptate sa fie intrare pentru doza magnetica cu corectie RIAA. 

Intrebam pentru ca sunt tentat sa cumpar un preamplificator pentru  doza magnetică  până oi cataglisi sa ma apuc de cel  cu tuburi, pentru  care am un kit.

Link spre comentariu
Acum 4 ore, icar a spus:

....

Daca ascult un disc (doza magnetica, cuplata direct la intrarea Phono) se aude bine, dar parca fara basi. Daca ridic basii din corectorul amplificatorului pare OK, dar ...nu mereu.

Din frunzarit netul, ar reiesi ca intrarea Phono ar fi pentru microfon, deci ar fi cu amplificare liniara, dar nu am gasit nimic concret.

Mulțumesc.

Picupul are doză magnetică sau ceramică (cristal) ?

Intrarea phono este, aproape sigur, pentru doze magnetice, doze care au răspuns liniar. 

Discurile vinil sunt imprimate după norma RIAA,

și, deci, pentru a avea o redare corectă, se face corecția RIAA în modulul de preamplificare phono al amplifului.

P.S.:

Văd că s-a postat cât timp am scris eu...

Totuși despre ce aparate este vorba ?

Editat de dorian 70
Link spre comentariu

Pe site-ul elektrotanya se gasesc manualele de service pentru ambele aparate. Cu schema si date tehnice. La ambele intrarea Phono are mentiunea MM (moving magnet, adica doza magnetica). În HR780 se foloseste integratul 2068D. Cele din familie buna (NJR) sunt bine cotate printre melomani.

Link spre comentariu

Transpunerea sunetului pe disc vinil se face cu preaccentuarea frecvențelor înalte. La redare acțiunea este inversă, atenuarea înaltelor, dacă nu se face asta nivelul de înalte va fi mai mic . Se dorește o redare uniformă de nivel în toată banda înregistrată.

- orice intrare de picup are și corecțiile RIAA respective pentru ceramică și magnetică diferențiate de nivelul de semnal al ficărei doze.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări