Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Adaptare sistem dedicat Growatt groboost la boiler electric


turcu_dan

Postări Recomandate

Va salut. Dețin un sistem fotovoltaic de 6kw cu invertor Growatt de 6kw.  Doresc sa folosesc cat mai mult din energia produsă și să injecteze cat mai puțin în sistemul național de transport. Am găsit un dispozitiv de la aceeași firmă ca invertorul și anume Grovatt groboost care e special conceput sa sesizeze când există producție și să dirijeze puterea către încălzitoare de apa electrice. În aplicația dispozitivului se pot face tot felul de scenarii de ex. Când există export 700 w către rețea să pornească boilerul electric, însă are o ieșire cu putere variabila de la 0 - 3.6kw. deci puterea trimisă către boiler poate fi și 700w in condițiile in care rezistenta boilerului e de 2 kw. Acum in cazul in care am un boiler clasic de 100l, 2 kw cu termostat mecanic, așa cum sunt majoritatea de pe piata....e vreo problema daca spre boiler se trimite doar o putere de 700w? Va funcționa la o putere redusă sau vor apărea probleme?

Și încă o întrebare, Growatt groboost vine cu un senzor de temperatura PT1000 , în funcție de acesta va controla rezistenta boilerului. Dacă iau un boiler rezistenta și serpentina, as putea introduce senzorul PT 1000 in interiorul serpentinei pt a citi temp apei din interiorul boilerului?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 7
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • turcu_dan

    3

  • Elservius

    3

  • Bandi Szasz

    2

Zile populare

Top autori în acest subiect

Imagini postate

D-nule @turcu_dan, prin ce metodă controlează groboostul puterea/energia trimise către boiler?

 Deasemenea, cum controlează rezistența boilerului în funcție de senzorul de temperatură?

 Întreb deoarece chiar sunt curios să știu și să înțeleg.

Link spre comentariu

Sincer nu știu cum își ajustează puterea de ieșire spre boiler, nu exista acest detaliu în manual. Cu ajutorul softului și prin intermediul senzorului de temperatura cât și a scenariilor create se realizează controlul rezistentei boilerului. Acum exista o varianta de a porni mai simplu un boiler cu niste dispozitive de la shelly, însă am zis că mai bine apelez la varianta asta daca e special concepută pentru așa ceva , in plus echipamentul e tot Grovatt că și invertorul sunt făcute să meargă împreună. Asa în mare din cate am înțeles, growattboostul primește informații referitoare la producție/export prin wifi de la invertor. În aplicația de pe tel cea de la invertor exista posibilitatea sa adaugi că și echipament groboostul, iar după se stabilesc niste scenarii în funcție de preferințe.

Link spre comentariu

Probabil e acelasi lucru ca si "OhmPilot" de la Fronius, de functionat functioneaza foarte simplu. Comunica cu invertorul si il intreaba cat livreaza catre retea, invertorul ii zice X wati, apoi incepe si livreaza ( printr-un variator ) o tensiune de 50% si intreaba invertorul iara, acum cat mai livrezi catre retea, in functie ce raspunde invertorul, daca mai are surplus sau incepe sa traga din retea se ajusteaza tensiunea livrata catre boiler. Chestia asta se intampla non-stop la intervale de 2-3s cu ajustare contiuna in asa fel incat sa se mentina livrarea sau/si consumul dinspre retea spre 0.

 

Merge foarte bine cu boilere clasice cu termostat mecanic ( fara display-uri electronice, etc...) dai termostatul mecanic la maxim si aia e. La cel de la fornius senzorul de temperatura nu e obligatoriu, cel putin eu n-am montat nici unu-l, am setat cel mecanic de pe boiler la maxim si cand s-a incalzit apa opreste termsotatul boilerului rezistenta, cand se mai raceste apa recupleaza si tot asa. Unele boilere au locas special pentru introdus senzor din exterior altele nu au, cauta una care are locas, altfel e greu de montat. Eu am un "TESY BiLight cu 1 serpentina GCV9S 1204420 B11 TSRCP" care are locas special.

Link spre comentariu

Domnule @Bandi Szasz, se pare că eu sunt primul care vă mulțumesc pentru lămuriri.

 La ceva de felul acesta mă gândeam și eu; chiar mai simplu, adică rezistența de încălzire alimentată printr-un variator de felul celor folosite la becurile cu incandescență, dar mai puternic și comandat electronic de către un contor dublu sens.

Link spre comentariu
1 oră în urmă, Elservius a spus:

Domnule @Bandi Szasz, se pare că eu sunt primul care vă mulțumesc pentru lămuriri.

 La ceva de felul acesta mă gândeam și eu; chiar mai simplu, adică rezistența de încălzire alimentată printr-un variator de felul celor folosite la becurile cu incandescență, dar mai puternic și comandat electronic de către un contor dublu sens.

 

Contorul dublu sens e legat la invertor. E putin mai complicat partea hardware decat un variator de bec, cel putin la Fronius ca din asta am eu, comanda este facuta prin mosfeturi de mare tensiune si 4 bobine destul de mari, cred ca se intampla mai multe pe acolo decat ciopartit sinusoida ca in cazul unui variator cu triac, probabil pentru a obtine un factorului de putere mai aproape de 1

Editat de Bandi Szasz
Link spre comentariu

Pun 2 poze cu schemele de montaj si un link cu manualul aparatului. (https://growatt.tech/wp-content/uploads/shared-files/GroBoost-User-Manual-202212.pdf) Este bine de stiut ca poate functiona cu  boilerul clasic cu termostat mecanic si rezistenta fara probleme. @Bandi Szasz n-am stiut ca cei de la Tesy au boilere cu teaca pentru senzor de temperatura, este exact ceea ce imi trebuie. Am citit cateva pareri despre aceste boilere Tesy, unii se plang ca se sparg si inunda casa. Mai caut sa vad daca gasesc ceva mai bune/rezistente.

1.jpg

2.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări