Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Rezultat testare impamantare


Postări Recomandate

Buna seara, 

Am cumparat o casa si vreau sa stiu daca impamantarea e corect realizata. 
A venit un vecin de acolo (care se lauda ca se pricepe) a pus un consumator de 1500w si a scazut voltajul de la 227 la 185 volti. Omul zice ca mai trebuie sa imi puna tarusi pentru ca a scazut prea mult si nu e buna impamantarea. E adevarat sau vrea doar sa faca rost de bani pe lucrare ?
Eu nu ma pricep in domeniul electric mai deloc si nu stiu cat trebuie sa scada si daca trebuie sa scada voltii la impamantare. Multumesc anticipat !

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 3
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Ar avea dreptate omul, deși rezistența împământării se măsoară corect cu un aparat dedicat, cu electrozi suplimentari de referință.Și trebuie comparată tensiunea între Fază și Pământ și cu tensiunea între Fază și Nul la același consum, să nu fie cumva și Faza cu rezistență mărită ( din cauze constructive, secțiune mică a firelor, contacte slăbite).Iar măsurătoarea aia sper c-a făcut-o direct în tablou, nu la o priză oarecare.Dar în lipsa aparatului dedicat se mai poate determina și astfel, fiindcă se poate calcula apoi rezistența împământării relativ ușor, cu Legea lui Ohm.

Se consideră că o rezistență maximă sigură a împământării ar fi de 4 Ohmi, dar preferabil sub această valoare.Și mai ales e bine ca valoarea ei să nu varieze mult cu starea vremii.Deci se mai verifică asta din când în când, nu doar o dată.

La un calcul rapid, mie mi-ar da că rezistența împământării ar avea acum circa 8 Ohmi (prea mult), la care căderea de tensiune pe consumator ajunge la circa 42V măsurați în sarcină. Adică diferența dintre 227V în gol și 185V în sarcină de 1500W.

Asta dacă nu au intervenit și alte rezistențe parazite în circuit....iar sarcina chiar are 1500W. Ar fi bine să mai verifice totuși și starea conexiunii cablului PE (Protection Earth) cu ultimul țăruș sau platbandă de împământare la care e conectat.

E posibil să existe un contact imperfect, dacă acea conexiune nu a fost protejată de intemperii și umezeală.Și de acolo și o rezistență parazită în plus....

Ar fi un caz fericit, fiindcă ați scăpa de niște cheltuieli.

Ca și costuri pentru împământare, aveți niște referințe:

Un țăruș de împământare costă între 40 Lei și 70 Lei funcție de lungime (între 1 - 1,5m). Platbanda este cam 20 Lei/metru liniar. Între doi țăruși adiacenți se pun cam 1-1,5m platbandă. Restul cheltuielii va fi format din manopera săpării șanțului și baterii țărușilor, plus realizarea conexiunilor între țăruși, prin sudură sau șuruburi și protejarea lor anticorozivă. Astfel vedeți cam la cât poate ajunge lucrarea.

Rezistența împământării depinde mult de umiditatea locală a solului, un sol umed tot anul favorizează o rezistență scăzută.Deci e util să se aleagă un loc umbrit (în spatele casei, față de Răsărit) și sub streașină, să aibă parte de apă pluvială.

Dar în final țineți cont în final că împământarea salvează vieți, deci nu trebuie ignorată sau ,,lasă că merge și fără,,. Sunt mulți care au ajuns ,,împământați,, la propriu din cauza lipsei împământării la prize....și nu c-ar fi fost săraci la portofel, ci doar cu duhul.

Ca o alternativă posibil mai ieftină, se poate monta o siguranță diferențială.

Aia costă circa 150Lei (de o firmă bună) plus manopera, care e oricum mai ieftină decât la săpat șanțuri și bătut țăruși.

Dar e bine de știut că principala protecție e asigurată de o împământare corectă....

Link spre comentariu

Exista aparat dedicat, accesibil, conexiunea e de tip Kelwin cu un electrod comun respectiv pamantarea,

masuratoarea se face in curent alternativ, deorece in curent continuu electrozii se polarizeaza si dau rezultate eronate.

 

Electrodul de injectie se pune de o parte a pamantarii iar cel de referinta de cealalta parte la cel putin 5m sa nu se afle in campul electrodului de injectie.

electrodul de referinta culege potentialul pamntului iar cel de citire e comun cu unul de injectie legati la priza de pamant ce trebuie testata.

 

Se poate folosi si tensiunea de la retea cu ajutorul uni trafo separator(merge si pe disjunctor diferential) sau orice alta sursa ac de exemplu un mic invertor legat la o baterie si doua multimetre, cu unul se citeste curentul cu celalalt tensiunea. conexiunea fiind aceeasi.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări