Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Intrebare supercondensator backup tuner


Kostas1

Postări Recomandate

Buna ziua!

 

Am achizitionat tunerul Sony ST-SE520. Nu intru in detalii despre cate stie sa faca, este un tuner bun, cu multe functii, luat la un pret decent. Am descoperit o singura problema: nu pastreaza posturile mai mult de cateva zile scos din priza. Are un supercondensator de 0,22 Farazi/5,5v (C712), care asigura backup pentru memoria volatila cand nu este conectat la 220V. Este clar ca trebuie sa il schimb,  de exemplu am tunerul Onkyo -405 care are tot memorie volatila, asigurata cu supercondensatorul C 751, de 0,1 Farazi/5,5V, si care pastreaza posturile si 4 saptamani scos din priza (nu am incercat mai mult). Nu am mai lucrat cu supercondensatoare, asa ca intrebarea mea este urmatoarea: daca il inlocuiesc, este critica valoarea de 0,22 Farazi/5,5V sau il pot inlocui cu valori mult mai mari, de genul 1 Farad/5,5V, care incape ca si gabarit pe placa? Ma gandesc ca, avand mai mare capacitatea,  pastreaza memoria o perioada mai lunga. Este corect?

Multumesc anticipat!

Sony-520.JPG

11746-Sony_ST-SE520_wm.jpg

Sony-520-1.JPG

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 7
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • Kostas1

    4

  • validae

    2

  • modoran

    1

  • cimitavita

    1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Dacă păstrează posturile și eventual merge și ceasul câteva zile, deja e mult. Condensatorul ăla asigură backup pentru deconectări accidentale de la rețea de scurtă durată. Dacă vrei mai mult, pui în paralel cu el un acumulator de 5V înseriat cu o rezistență de câteva sute de ohmi.

Cei de la Philips, foloseau acumulatori de 3,6V sau 4,8V în locul condensatoarelor de backup. Erau 3 sau 4 acumulatori micuți NiCd înseriați.

Editat de cimitavita
Link spre comentariu

Tunerul Onkyo a stat si o luna fara sa fie bagat in priza si si-a pastrat posturile. Pe schema se vede ca are supercapacitor, care isi face bine treaba, altfel s-ar sterge memoria. Tunerul Sony nu intra in stand-by la oprire, nici nu are ceas, intrerupatorul opreste rețeaua de 220V, adica l-ai "stins" si stins ramane pana la actionarea butonului de alimentare rețea. De asemenea, am un ceas luminos chinezesc care a stat cca 6 saptamani scos din priza si la repornire avea ora aproape exacta. Si acela are supercondensator. Deci?

Editat de Kostas1
Link spre comentariu

Pune de 1F și vezi dacă ține mai mult.Dar încearcă să măsori ce curent se descarcă prin acel condensator când dispare tensiunea de alimentare...

Alternativa e să pui trei elemenți de 1,2V tip Ni-CD sau Ni-Mh recuperați din ceva acumulatori de 9V sau telefoane cordless.Aceștia au o tensiune maximă la încărcare de 1,45-1,5V și ar asigura o autonomie mult mai mare decât orice altceva..

Link spre comentariu

Ok, dl Validae, dar nu imi este clar ceva: 5,5 V reprezinta tensiunea maxima de lucru a supercondensatorului sau tensiunea de la borne? Care este de fapt tensiunea la terminalele lui? Ca nu imi este clar treaba cu acumulatorii, cati trebuie sa folosesc, de fapt. Adica trebuie sa folosesc acumulatori inseriati 4 x 1.2 = 4.8 V, asa cum a spus si dl Cimitavita, desi nu ating acei 5,5V? Sau trebuie sa masor tensiunea la borne cu aparatul pornit, sa vad cat am exact? Poate oare acel circuit la care este legat supercapacitorul, sa suporte prin el un curent de incarcare pentru acumulatori? Ma depaseste problema...

P.S. - Daca e treaba asa, pot face mufa usb si sa ma leg la acumulator Litiu cu tensiune de 5 V, nu?

Editat de Kostas1
Link spre comentariu

Tensiuneala borne o masori sau reiese din schema, daca exista.   Condensatorii au o valoare maxima a tensiunii suportate, 5,5V in cazul tau.  Baga baterie ( acumulator ) in loc.

Link spre comentariu
Acum 51 minute, modoran a spus:

Tensiuneala borne o masori sau reiese din schema, daca exista.   Condensatorii au o valoare maxima a tensiunii suportate, 5,5V in cazul tau.  Baga baterie ( acumulator ) in loc.

Schema exista, este in prima poza de sus.

Editat de Kostas1
Link spre comentariu

Acolo tensiunea ar fi în principiu de circa 5V. Iar cei 5,5V încercuiți acolo reprezintă tensiunea maximă a condensatorului de memorie.Dar menținerea memoriei volatile nu necesită întotdeauna musai 5V fix, se poate și pe la 4,5V fiindcă memoriile n-au o tensiune fixă de almentare, ci o plajă de lucru. De aceea am scris că poți pune și 3 elemenți Ni-Mh de 1,2V care vor atinge circa 1,45-1,5V la încărcare maximă.Dar nu strică deloc să pui 4 elemenți de 1,2V înseriați, dar preîncărcați deja.Menținerea lor încărcată o va face foarte ușor circuitul de acolo, având în vedere că fără tensiune de rețea, memoria volatilă consumă infim...

La fel de bine și mai ieftin, poți pune și baterii de memorie cu Litiu ,,long life,, înseriate gen CR2032 sau alte tipuri, te vor ține ceva ani...ia seamă la cele din PC-uri.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări