NeaNelu Postat Februarie 22, 2024 Partajează Postat Februarie 22, 2024 Salutari tuturor. Am luat cu 50lei o pereche de difuzoare 12" Dibeisi 1208. Scrie pe ele 300W ceea ce probabil e program power. Unul are bobina arsa iar celalalt e foarte aproape de duca. Mecanic sunt ok, membrane in stare buna, fara rupturi sau altele. Le-am luat in ideea de a le folosi pe post de membrane pasive, dupa ce dau jos magnetul. Doar ca am constatat ca rila de cauciuc e destul de rigida, chiar daca e lata de vre-o 3cm. Deocamdata nu am cum sa masor fs dar presupun ca la aceasta rigiditate nu prea va fi mai jos de 50Hz. Pot adauga masa dar cu cat adaug mai mult cu atat raspunsul tranzient va fi mai rau. Pe de alta parte as putea sa le rebobinez eu, nu la un centru specializat ca nu merita. Dar presupun ca nici de noi nu erau grozave, fiind pentru masina, sigur au eficienta mica si cer multa putere. Plus ca Dibeisi nu-s cine stie ce. Bobina pare sa fie de 2". Daca aveti ceva ganduri vis-a-vis de transformarea in membrana pasiva si adaugarea de masa relativ mare sau de rebobinare, va rog insirati aici ca sa ma elucidez. Mersi. Link spre comentariu
Shambala Postat Februarie 22, 2024 Partajează Postat Februarie 22, 2024 12" inseamna 30cm diametru - ceea ce este mult pt niste difuzoare auto. Fs-ul membranei pasive trebuie sa fie sub Fs-ul wooferului. Daca ziceti ca au Fs spre 50hz, nu se pot folosi corect ca membrane pasive. Link spre comentariu
NeaNelu Postat Februarie 22, 2024 Autor Partajează Postat Februarie 22, 2024 Salut. 30cm este relativ uzual pentru difuzoare de subwoofer auto. Cele din portiere sunt mult mai mici dar cele de subwoofer de pus in portbagaj sau, pentru cei gadilabili usor, sub scaun, sunt de 25-30cm. Legat de Fs, nu stiu cat e, nu am gasit informatii pe net legat de acest model si cred ca niciodata nu a avut, probabil model specific pentru tari "sarace". Oricum, nici nu am cum sa-l masor direct din moment ce bobina e arsa. As putea masura indirect punandu-l intr-o cutie cu alt difuzor bun si dandu-i un frequency sweep apoi masurand excursia si eventual impedanta celui bun functie de frecventa. Dar deocamdata nu pot face asta. Fs l-am estimat pe la 50Hz dupa cum simt suspensia mebranei, cauciuc relativ rigid si dupa forta relativ mare necesara pentru a avea cativa mm de excursie desi, dupa latimea suspensiei, ar trebui sa aiba cel putin 20mm Xmax. Rila bobinei este mai flexibila si asta e, din cate am citit, tipic pentru difuzoarele auto de SPL: puteri foarte mari de excitatie Link spre comentariu
Shambala Postat Februarie 22, 2024 Partajează Postat Februarie 22, 2024 Stiu ca sunt difuzoare auto (subwoofere) mari, chiar si de 15". Dar in utiliizarea curent predomina cele de 10" . Cele de 12" fiind ceva mai rar folosite din cauza spatiului mare ocupat. Asta am vrut sa spun. Am inteles ce spuneati despre suspensie. De obicei suburile auto au Xmax mare, Pe mare si SPL mic. Acum nimic nu va impiedica fie sa le rebobinati, fie sa le incercati ca membrane pasive. Daca le scoateti magnetii si nu merg ca membrane pasive cu suspensiile lor, puteti incerca sa le puneti suspensii din spuma Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum