Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa dubla (tripla de fapt...) 2x50V/5A + 1x(2.2-3.3-5-9)V 3A pentru laborator...

DanM

Postări Recomandate

• Răspunsuri 46
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• DanM

10

• dumitrumy

6

• sesebe

4

• doru3160

4

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Acum 35 minute, nel65 a spus:

tiristorul este montat  intre punte si primul condensator de filtraj,nu dupa acel cond...

ASTA am zis si eu...

Dar... sa revin:

Cam asta-i ideea cu display-ul... 2 voltmetre, 2 ampermetre, masuratorile din Arduino, afisarea din arduino, cu conversie serial- paralel+latch in 595, decodoare BCD-7segm pentru...segmente si BCD-zecimal pentru digiti (anozi...) un fel de multiplexare... Mai mult ca sigur mai am nevoie de cate un tranzistor in anodul fiecarui digit, sau macar cate un inversor (NOT gate)...

Display_sch.png

Editat de DanM
Link spre comentariu
Acum 23 ore, roadrunner a spus:

dupa redresare nu mai poti bloca tiristorul. (ai nevoie de curent 0 ca sa se inchida)

cine a facut afirmatia asta idiotica? da, se pare ca curentul scade la zero. (back to school frate) multam @dumitrumy

Citat

...Da... eu sunt oleaca mai...retro...

@DanM toti suntem retro, da' nu vrem sa recunoastem.

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu
  • 10 luni mai târziu...

Sfatul meu este sa abandonezi variantele de preregulator cu tiristori, frecventa delucru fiind foarte mica, ai nevoie de filtraj mare si scump, plus un droser prohibitiv ca pret.

Poti cerceta:

Linear Technology Application Note 32   March 1989  High Effi ciency Linear Regulators

Linear Technology LT1083/LT1084/LT1085  TYPICAL APPLICATION

Linear Technology  Application Note 2  August 1984 Performance Enhancement Techniques for Three-Terminal Regulators

Linear Technology  Application Note 30    February 1989  Switching Regulator Circuit Collection

Linear Technology Application Note 35  August 1989  Step-Down Switching Regulators

Edit:

Nu am vazut vechimea topicului... Scuze, am avut impresia ca este de actualitate!

Editat de Ovidanie
Link spre comentariu
La 26.02.2024 la 22:01, DanM a spus:

Pai... I4108 de la IEMI exact stilul asta il foloseste... tiristor intre punte si primul condensator de filtraj..

Untitled.png

Da, dar să nu ignoram faptul că I4108 cere doar 1A elementului serie, cu tensiune de max 30V. Parcă sună altfel decât 50V cu 5A. Pt că e cea mai micuță din gamă, cu excepția lui 4103, și o foloseam des, am dus un exemplar de 4108, la 2A. Nu a avut nimic de comentat. 

Link spre comentariu

Pentru initiatorul topicului:

Incomode sunt sursele astea gigant, ''all in one'', asa cum ai gandit sa faci, o sursa tripla.

Cel mai comod ar fi sa faci doua surse reglabile 0-30V, 0-5A. Poti incorpora in sursele astea reglabile si stabilizatoare pt.  tensiuni fixe de 5V si 12V.

Daca ai nevoie de tensiuni mai mari, inseriezi sursa reglabila cu o sursa fixa, eu am doua de la Maxon, din fabrica erau reglate la 12V dar le-am modificat putin, acum pot livra intre 10V si 15V,  adica pot simula un acumulator PB-acid descarcat complet sau supraincarcat.

Pe vremea cand ma ocupam mult de audio, foloseam un autotransformator prin care alimentam un toroidal care avea doua infasurari de 55V, sau un toroidal mai mic, cu doua infasurari de 22V, dupa caz. Toroidalele astea plus filtrajul aferent erau montate intr-o carcasa de la un amplificator de rack.

Link spre comentariu
Acum 2 ore, Ovidanie a spus:

Pentru initiatorul topicului:

Incomode sunt sursele astea gigant, ''all in one'', asa cum ai gandit sa faci, o sursa tripla.

Lasă că nici 4104 nu e prea comoda, și are doar 40V/5A. Nu vreau să îmi închipui ce traf cere una de 2x50V/5A plus una desert, de 3A...sau ce condiție fizică trebuie să ai ca să o muți de colo colo. 🙂

Link spre comentariu

Și când o așezi pe masa, sau o iei de pe masă, tot pe roți o pui? Nu ai folosit asemenea sursă, de asta pomenești de roți. Sunt incomode, chiar dacă în majoritatea timpului stau în raft sau pe masă. 

Link spre comentariu

Sursa aia nu am folosit-o dar am folosit surse mult mai mari. De exemplu de 10KW alimentata trifazat, reglabila de la 0V la 40V și curent reglabil pina la 200A. Avem și alte modele la servici. Cele mari și greu de manevrat sînt fixate în rack-uri sau, cele ce se mai plimba în funcție de necesități, sînt puse pe cărucioare. 

Deci nu vorbesc doar ca să ma aflu în treaba. 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări