Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa dubla (tripla de fapt...) 2x50V/5A + 1x(2.2-3.3-5-9)V 3A pentru laborator...

Postări Recomandate

La 22.02.2024 la 11:21, Whisper a spus:

..........Un semnal de orice forma in afara de cea sinusoidala se poate descompune intr-o serie de semnale sinusoidale de diverse amplitudini si frecvente, multipli ai "fundamantalei"

Adica va genera perturbatii/paraziti.

eu as evita treaba aia cu triac din simplul motiv ca vor fi armonici de frecventa joasa (din fundametala aia de 100Hz) care sunt mai nasol de filtrat la curentii aia (si sunt in banda audio)

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 36
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

La 23.02.2024 la 16:17, roadrunner a spus:

eu as evita treaba aia cu triac din simplul motiv ca vor fi armonici de frecventa joasa (din fundametala aia de 100Hz) care sunt mai nasol de filtrat la curentii aia (si sunt in banda audio)

RR

Ia priviți cum arată o oscilogramă in secundarul unui traf al cărui primar este alimentat printr-un regulator cu triac....reglajul cam la jumătate din cursa potențiometrului...

1055900888_IMG_20240225_101638(FILEminimizer).thumb.jpg.03a437c66e9aaa9353b2aadcec1f7a2c.jpg

Link spre comentariu

BRANCA,secundarul cu triacul deschis complet avea 4V....sinusoida era aproape completă cu 2 mici ciocuri....pe măsură ce reduceam deschiderea triacului din potențiometru apăreau artefactele astea ....iar traful făcea urât!....am măsurat tensiunea cu un true-rms și era aproape 2V....

Editat de flomar60
Link spre comentariu
Acum 3 ore, cimitavita a spus:

Prin optocuplu e foarte aiurea de reglat tensiunea cu ajutorul unui microcontroler.

Mai bine scoți optocuplul și R2 și în loc pui un potențiometru digital comandat prin I2C sau SPI.

Da, stiu ca  e complicat, dar... Ardu merge pe o alimentare(+ si masa) iar FIECARE sursa(canal) are masa proprie, + propriu pentru a putea fi inseriate sau folosite independent(nu mai zi inparalelizate ca iar mi-o iau)... deci, dupa parerea mea, am nevoie de izolare electrica intre arduino si cele 4 elemente de reglaj(2 buck si 2 serie) si cele 2 wlwmwnte de masura(senzorii de curent)...

Dar cum ziceam mai sus, inca nu am ajuns acolo... ii va veni curand si lui randul...

Editat de DanM
Link spre comentariu
Acum 4 ore, validae a spus:

chestia cu variator cu triac in  primarul unui traf

... da, in primar arata ca dracu' dar... eu vroiam tiristor dupa redresare, inainte de primul condensator. Dar... mai bine cu buck-converter.

Link spre comentariu

Pui potentiometru digital pe i2c sau spi , iar izolarea galvanica o faci cu un integrat ce izoleaza aceasta magistrala de arduino.  De fapt poti sa pui cate un procesor cu softul aferent ce controleaza cate un canal, comunicand cu procesorul principal pe o magistrala de date la alegere.

Link spre comentariu
Acum 19 ore, DanM a spus:

... da, in primar arata ca dracu' dar... eu vroiam tiristor dupa redresare, inainte de primul condensator. Dar... mai bine cu buck-converter.

dupa redresare nu mai poti bloca tiristorul. (ai nevoie de curent 0 ca sa se inchida)

buck e mult mai simplu pe DC.

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu
Acum 6 ore, roadrunner a spus:

dupa redresare nu mai poti bloca tiristorul. (ai nevoie de curent 0 ca sa se inchida)

buck e mult mai simplu pe DC.

RR

Pai... I4108 de la IEMI exact stilul asta il foloseste... tiristor intre punte si primul condensator de filtraj...

Oricum m-as duce mai repede spre buck...

Untitled.png

Editat de DanM
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări