roadrunner Postat Februarie 23 Partajează Postat Februarie 23 (editat) La 22.02.2024 la 11:21, Whisper a spus: ..........Un semnal de orice forma in afara de cea sinusoidala se poate descompune intr-o serie de semnale sinusoidale de diverse amplitudini si frecvente, multipli ai "fundamantalei" Adica va genera perturbatii/paraziti. eu as evita treaba aia cu triac din simplul motiv ca vor fi armonici de frecventa joasa (din fundametala aia de 100Hz) care sunt mai nasol de filtrat la curentii aia (si sunt in banda audio) RR Editat Februarie 23 de roadrunner Link spre comentariu
DanM Postat Februarie 25 Autor Partajează Postat Februarie 25 ...Un pas inainte... Buck de la 50V la ...ceva intre 10 si 50V, cu reglare prin optocuplor din Arduino (are si semireglabil DOAR pentru teste...in montajul final nu il voi monta)... Link spre comentariu
dumitrumy Postat Februarie 25 Partajează Postat Februarie 25 Un pas inapoi...adica schema. Link spre comentariu
deo Postat Februarie 25 Partajează Postat Februarie 25 (editat) Ceva nu e in regula la schema,Isense la iesire?Isense trebuie direct la sursa prin rezistenta de 1k. Editat Februarie 25 de deo Link spre comentariu
flomar60 Postat Februarie 25 Partajează Postat Februarie 25 La 23.02.2024 la 16:17, roadrunner a spus: eu as evita treaba aia cu triac din simplul motiv ca vor fi armonici de frecventa joasa (din fundametala aia de 100Hz) care sunt mai nasol de filtrat la curentii aia (si sunt in banda audio) RR Ia priviți cum arată o oscilogramă in secundarul unui traf al cărui primar este alimentat printr-un regulator cu triac....reglajul cam la jumătate din cursa potențiometrului... Link spre comentariu
BRANCA Postat Februarie 25 Partajează Postat Februarie 25 flomar60.Ciocurile de pe sinusoide ce valori au?Supratensiuni aşa mari? Am văzut pe timpuri,pe net,un aparat de sudură ce folosea pentru reglaj curent tiristoare în primar. Link spre comentariu
validae Postat Februarie 25 Partajează Postat Februarie 25 Am încercat și eu chestia cu variator cu triac in primarul unui traf, nu recomand așa ceva.Traful se simte bine cu sinusoidă pură, nu cu ciopârțelile alea.... Link spre comentariu
cimitavita Postat Februarie 25 Partajează Postat Februarie 25 Prin optocuplu e foarte aiurea de reglat tensiunea cu ajutorul unui microcontroler. Mai bine scoți optocuplul și R2 și în loc pui un potențiometru digital comandat prin I2C sau SPI. Link spre comentariu
flomar60 Postat Februarie 25 Partajează Postat Februarie 25 (editat) BRANCA,secundarul cu triacul deschis complet avea 4V....sinusoida era aproape completă cu 2 mici ciocuri....pe măsură ce reduceam deschiderea triacului din potențiometru apăreau artefactele astea ....iar traful făcea urât!....am măsurat tensiunea cu un true-rms și era aproape 2V.... Editat Februarie 25 de flomar60 Link spre comentariu
DanM Postat Februarie 25 Autor Partajează Postat Februarie 25 (editat) Acum 3 ore, cimitavita a spus: Prin optocuplu e foarte aiurea de reglat tensiunea cu ajutorul unui microcontroler. Mai bine scoți optocuplul și R2 și în loc pui un potențiometru digital comandat prin I2C sau SPI. Da, stiu ca e complicat, dar... Ardu merge pe o alimentare(+ si masa) iar FIECARE sursa(canal) are masa proprie, + propriu pentru a putea fi inseriate sau folosite independent(nu mai zi inparalelizate ca iar mi-o iau)... deci, dupa parerea mea, am nevoie de izolare electrica intre arduino si cele 4 elemente de reglaj(2 buck si 2 serie) si cele 2 wlwmwnte de masura(senzorii de curent)... Dar cum ziceam mai sus, inca nu am ajuns acolo... ii va veni curand si lui randul... Editat Februarie 25 de DanM Link spre comentariu
DanM Postat Februarie 25 Autor Partajează Postat Februarie 25 Acum 4 ore, validae a spus: chestia cu variator cu triac in primarul unui traf ... da, in primar arata ca dracu' dar... eu vroiam tiristor dupa redresare, inainte de primul condensator. Dar... mai bine cu buck-converter. Link spre comentariu
modoran Postat Februarie 25 Partajează Postat Februarie 25 Pui potentiometru digital pe i2c sau spi , iar izolarea galvanica o faci cu un integrat ce izoleaza aceasta magistrala de arduino. De fapt poti sa pui cate un procesor cu softul aferent ce controleaza cate un canal, comunicand cu procesorul principal pe o magistrala de date la alegere. Link spre comentariu
roadrunner Postat Februarie 26 Partajează Postat Februarie 26 (editat) Acum 19 ore, DanM a spus: ... da, in primar arata ca dracu' dar... eu vroiam tiristor dupa redresare, inainte de primul condensator. Dar... mai bine cu buck-converter. dupa redresare nu mai poti bloca tiristorul. (ai nevoie de curent 0 ca sa se inchida) buck e mult mai simplu pe DC. RR Editat Februarie 26 de roadrunner Link spre comentariu
dumitrumy Postat Februarie 26 Partajează Postat Februarie 26 *************************************************** Link spre comentariu
DanM Postat Februarie 26 Autor Partajează Postat Februarie 26 (editat) Acum 6 ore, roadrunner a spus: dupa redresare nu mai poti bloca tiristorul. (ai nevoie de curent 0 ca sa se inchida) buck e mult mai simplu pe DC. RR Pai... I4108 de la IEMI exact stilul asta il foloseste... tiristor intre punte si primul condensator de filtraj... Oricum m-as duce mai repede spre buck... Editat Februarie 26 de DanM Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum