Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa dubla (tripla de fapt...) 2x50V/5A + 1x(2.2-3.3-5-9)V 3A pentru laborator...


Postări Recomandate

Buna ziua,

Necesitatile(HI!) din laborator/atelier m-au dus cu gandul la un proiect cel putin indraznet: sursa dubla max.50V cu max.5A canale independente, pe care sa le pot lega in serie, paralel sau folosi independent.

Da, stiu, se gasesc gata facute industrial, dar... care-i farmecul?...

Deci...

Controlul va fi prin Arduino MEGA2560, reglaj de tensiune furnizata si curent maxim pe fiecare canal, deasemeni selectia tensiunii pentru cel de al 3-lea canal tot prin Arduino mi-as dori.

Am incercat sa gandesc o metoda de a reduce disipatia elementului serie din stabilizator si deorece nu dispun de un transformator cu multe prize in secundar (si sa mai fie si dublu, independente) vreau sa iau in considerare controlul in faza a tensiunii redresate - inainte de filtrare - cu tiristor. Sau punte semicomandata cu 2 tiristoare. Un soi de prestabilizare, adica mentinerea unei diferente de 8-15V intre tensiunea de intrare in stabilizator si tensiunea de iesire.

Am rugamintea sa ma sfatuiti vis-a-vis de perturbatiile/parazitii generati de o asemenea configuratie...

 

Cu stima,

Dan Minciu

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 36
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Acum 11 ore, DanM a spus:

Am rugamintea sa ma sfatuiti vis-a-vis de perturbatiile/parazitii generati de o asemenea configuratie...

 Orice functioneaza in impulsuri (ori digital, practic acelasi lucru) genereaza perturbatii mari pentru montaje mai "simandicoase" unde factorul de zgomot conteaza.

Ca utilitate practica solutia ar fi un traf cu 2 infasurari separate pe partea de putere, chiar daca nu sunt perfect identice, cu un stabilizator liniar clasic (LMXXX + un tranzistor de putere ) fara masa comuna intre infasurari

Sau 2 transformatoare identice, separate. Monitorizarea voltajului/amperajului se poate face simplu cu Arduino...chiar daca e digital, aportul lui e neglijabil ptr a crea perturbatii.

Link spre comentariu
Acum 13 ore, flomar60 a spus:

Poate este utilă schema asta:

383037957_Preregulatorcutiristor.thumb.jpg.f592d12dcff719fa95935eda58be60df.jpg

Hmmm.... Interesant. Eu gandisem ceva de genul... Masor tensiunea la iesire(pini analog-input in Arduino) masor tensiunea la intrare(pe condensator, tot cu analog-input din Arduino) fac diferenta si daca e mai mica de...sa zicem 10V, modific unghiul (factorul de umplere) la un pin PWM din Arduino, cu verificare zero-crossing... Dar asa e muuult mai simplu si nici nu incarc logica Arduino cu calcule suplimentare.

Link spre comentariu
Acum 6 ore, Whisper a spus:

 ... solutia ar fi un traf cu 2 infasurari separate pe partea de putere...

Da, asa va fi, doua stabilizatoare total separate electric, dar cu reducerea disipatiei prin reducerea tensiunii de intrare in stabilizatorul liniar...

Si... stabilizarea/reglarea tensiunii se va face prin modificarea factorului de umplere al unui semnal PWM din Arduino, transmis izolat electric(opto-cuploare) catre elementul serie (aici este o alta intrebare... eu m-am gandit la 2x 2N3055 ... sau MOS-FET? Orice sfat e binevenit).

No. Din cauza timpului nu voi veni cu vre-o schema pana prin ...UICHEND...(HI!)

Link spre comentariu

Oare cât o fi riplul de curent prin electroliticul de filtraj? La schema cu tiristor. Ca la sursa IEMI avem un preregulator buck la frecventa joasa. Exista si o versiune la frecventa mare cu BDY90/KT808AM.

 

Editat de franzm
Link spre comentariu
Acum 13 ore, Whisper a spus:

Orice functioneaza in impulsuri (ori digital, practic acelasi lucru)

Doar daca consideram formele de unda desene animate. Digital inseamna informatie intro inlantuire de anumite impulsuri, nu are importanta amplitudinea si frecventa. De aceea se numeste logica, pentru ca trebuie sa interpretezi si sa o transpui in zecimal. Impulsul dreptunghiular descrie exact cum este continuta ca forma energia, nu are nicio legatura cu "logica".

Link spre comentariu
Acum 2 ore, dumitrumy a spus:

nu are importanta amplitudinea si frecventa

 

Conform cerintelor initiatorului acestui proiect

Acum 23 ore, DanM a spus:

Am rugamintea sa ma sfatuiti vis-a-vis de perturbatiile/parazitii generati de o asemenea configuratie...

..........Un semnal de orice forma in afara de cea sinusoidala se poate descompune intr-o serie de semnale sinusoidale de diverse amplitudini si frecvente, multipli ai "fundamantalei"

Adica va genera perturbatii/paraziti.

Link spre comentariu

I-4115 avea punte semicomandata si dupa un "ERS" cu vreo 6buc 2n3055 insirati pe radiatorul din spate. Atat socul de filtraj cat si bancul de electrolitici cantareau destul de mult!!

Pe de alta parte solutia prezentata de flormar este cam aceeasi cu I-4108 (exemplarul avea un electrolitic de curent mare, cu terminale pe surub).

@franzm i-4104 avea "epc" element preregulator in comuatie, un buck intr-adevar. Nu era la fel de grea ca 4115 dar nici usoara. Iar faptul ca semana leit cu solartron as1412.2 a fost doar o pura intamplare :rzb

O alta "piatra de moara" a fost si Statron 3218 ori sor'sa 3217. 

 

@DanM daca vrei frecventa mare, atunci poti incropi un buck cu LT3800 si dupa el un mic regulator liniar. Merge la frecventa fixa, o bobina de la Wurth cu platbanda si ai rezolvat problema preregulatorului.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări