Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa dubla (tripla de fapt...) 2x50V/5A + 1x(2.2-3.3-5-9)V 3A pentru laborator...

Postări Recomandate

Buna ziua,

Necesitatile(HI!) din laborator/atelier m-au dus cu gandul la un proiect cel putin indraznet: sursa dubla max.50V cu max.5A canale independente, pe care sa le pot lega in serie, paralel sau folosi independent.

Da, stiu, se gasesc gata facute industrial, dar... care-i farmecul?...

Deci...

Controlul va fi prin Arduino MEGA2560, reglaj de tensiune furnizata si curent maxim pe fiecare canal, deasemeni selectia tensiunii pentru cel de al 3-lea canal tot prin Arduino mi-as dori.

Am incercat sa gandesc o metoda de a reduce disipatia elementului serie din stabilizator si deorece nu dispun de un transformator cu multe prize in secundar (si sa mai fie si dublu, independente) vreau sa iau in considerare controlul in faza a tensiunii redresate - inainte de filtrare - cu tiristor. Sau punte semicomandata cu 2 tiristoare. Un soi de prestabilizare, adica mentinerea unei diferente de 8-15V intre tensiunea de intrare in stabilizator si tensiunea de iesire.

Am rugamintea sa ma sfatuiti vis-a-vis de perturbatiile/parazitii generati de o asemenea configuratie...

Cu stima,

Dan Minciu

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 2
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Zile populare

Top autori în acest subiect

Nu, in nici un caz. Gandeste-te ca nici cele mai ieftine chinezarii nu adopta o asemenea solutie.

Daca nu ai bugetul necesar sa comanzi un traf dupa specificatiile tale la petra-toroid sau alta firma ce face pe comanda poti merge pe un preregulator in comutatie urmat de stabilizator clasic, liniar, regland astfel incat disipatia sa fie mereu minima. Multe surse comerciale scumpe adopta solutia asta.

Link spre comentariu

E o idee mai buna, desi dupa cum arata acel tiristor face tot un fel de preregulator in comutatie... Dar mai bine dupa cum spuneti caut o schema de stab. in comutatie(la 5A?!?...hm)...

Revin dupa ce-mi limpezesc ideile... multam fain.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări