darius_bv Postat Februarie 19, 2024 Partajează Postat Februarie 19, 2024 Salutare, Hai sa mai dezmortim atmosfera de pe aceasta sectiune... Lucrez la un amp cu 4P1L pentru casti Sennheiser HD600 (impedanta 300ohm, putere maxima 0.2W, SPL112dB) si deasemenea pentru casti cu impedanta de 32ohm. Transformatoarele de iesire sunt adevarate bijuterii create de dl. Lazaroiu Olimpiu ( @THOMAS ), caruia-i multumesc mult pentru bunavointa si dedicarea dumnealui. Un adevarat om cu maini de aur! Banda de frecventa la 3dB este de 20Hz..40KHz, sunt bobinate cu sarma Ag in secundar. Schema este mai neobisnuita (nimic nou ). Avand in vedere ca tubul 4P1L este DHT, zgomotul sursei de alimentare a filamentului este crucial sa fie cat mai mic, nu mai detaliez motivul. Sunt doua variante de alimentare consacrate: cu filamentele in paralel si regulatoare R.Coleman (ideea inchiderii curentului filamentului prin rezistenta catodica e apreciabila, dar regulatoarele costa si disipa energie inutil) sau cu filamentele in serie, solutie utilizata in preamplificatoare. Acum mai exista o varianta Am izolat zgomotul sursei inseriind filamentele cu doua CCS-uri cu TL431 si FET. PSRR ~ 40dB/ramura. Sursa de filament e bazata pe LM2576, pentru putere disipata minima . Conditia esentiala pentru reducerea zgomotului de comutatie la un nivel aproape nemasurabil este utilizarea bobinelor incastrate in ferita, SMD. Frecventa de comutare este de 52KHz, cu mult peste limita maxima audibila. PSF-ul tubului e fixat de tensiunea de 7.36V cu sarcina dinamica foarte mica (zeci de ohmi-cativa ohmi) obtinuta prin inserierea unor referinte de tensiune LT1034, foarte stabile cu temperatura si de zgomot mic (aveam cumparate cateva zeci de bucati la pret de nimic de pe acest site). Avantajul este ca inlocuieste rezistenta din catod (speciala, bobinata anti-inductiv) pe care se disipa energie inutil. Deocamdata am inceput cu etajul final, restul e simplu, de aceea postez o schema partiala. De remarcat nivelul de zgomot de -90dB pentru o auditie normala in casti si distributia armonicilor. La putere maxima, factorul de distorsiuni e de 1%, dar nimeni nu poate asculta HD600 la putere maxima. Atasez capturi ale masuratorilor. Dirak-ul de la 19KHz este UPS-ul cu care izolez reteaua, pentru ca am cativa vecini prosumatori. Revin dupa ce definitivez schema. Numai bine! Link spre comentariu
sonic11 Postat Februarie 20, 2024 Partajează Postat Februarie 20, 2024 Lucrat frumos și in stilul caracteristic Ca și curiozitate, ce lămpi vei folosi in preu și ce beneficii ar avea sarma argintata având în vedere că în spectrul audio nu putem discuta de efectul pelicular. Link spre comentariu
darius_bv Postat Februarie 20, 2024 Autor Partajează Postat Februarie 20, 2024 @sonic11 Salutare! Am nevoie de un singur etaj, care va fi cu 6N1P si CCS gyrator (desigur... ) cu Ia=5mA si Ua 130V. Mie imi place acest tub, nu m-a dezamagit niciodata. Nu se justifica un tub mai fancy (din gama E(P)CC88, E188CC) nefiind un etaj amplificator de semnal mic, iar diferenta de zgomot aici e nesemnificativa. Cat despre sarma cu Ag, a fost doar o optiune pe care am ales-o, atat, nu am niciun fel de asteptari extraordinare. Traful este oricum foarte bine realizat. Amplificatorul va avea si corector de ton pe trei benzi, tot cu 6N1P si CCS-uri. Am mai facut un amplificator OTL pentru HD600, care deasemenea suna impecabil; tinta aici este sa scad puterea disipata inutil. Numai bine! Link spre comentariu
sonic11 Postat Februarie 20, 2024 Partajează Postat Februarie 20, 2024 (editat) 4p1l este o lampa faina dar care nu e prea răspândită în cercurile de constructori si care este laudata de cei ce au folosito. E clara treabă că nu e nevoie de mai multe etaje preamplificatoare, eram doar curios de lampa folosita, de altfel se putea și fără preu doar cu etaju final, depinde și ce sensibilitate urmăriți la intrare. Vad că urmăriți un consum cât mai mic, aveți de gând să alimentați din bateri? Spor! Editat Februarie 20, 2024 de sonic11 Link spre comentariu
darius_bv Postat Februarie 21, 2024 Autor Partajează Postat Februarie 21, 2024 Da, e printre cele mai liniare in regim trioda. Arata si fain, asa ciudata cum pare. Nu intentionez sa folosesc baterii, puterea consumata minima ma intereseaza pentru ca va fi folosit zilnic. In prima postare am gresit la o afirmatie: rezistenta dinamica a referintelor de tensiune LT1034 este de ordinul zecimi de ohm, doar spre 10Hz ajunge pe la 1-2 ohmi, dupa masuratorile mele. Atasez si o masuratoare a lampii in conexiune trioda. Link spre comentariu
sesebe Postat Februarie 21, 2024 Partajează Postat Februarie 21, 2024 Curentul costa iar unele persoane cind fac un aparat chiar il vor folosi nu doar pt teste. Link spre comentariu
sonic11 Postat Februarie 21, 2024 Partajează Postat Februarie 21, 2024 Da Dl. @sesebe....fiecare asculta de câți bani are Lăsând gluma la o parte @darius_bv este genul perfecționist și nu va scăpa din vedere acest aspect. Link spre comentariu
darius_bv Postat Februarie 21, 2024 Autor Partajează Postat Februarie 21, 2024 Multumesc pentru apreciere, dar am renuntat de mult la perfectiune, acum ma multumesc cu acuratetea. Toate cele bune si mult spor! Link spre comentariu
flomar60 Postat Februarie 21, 2024 Partajează Postat Februarie 21, 2024 Acum 2 minute, darius_bv a spus: ... acum ma multumesc cu acuratetea.... Acuratețea ...spune multe!....și câtă muncă e până acolo! Link spre comentariu
Усилитель Postat Februarie 21, 2024 Partajează Postat Februarie 21, 2024 (editat) Acum 19 ore, darius_bv a spus: Amplificatorul va avea si corector de ton pe trei benzi, tot cu 6N1P Am testat multe tuburi si totdeauna cele rusesti de semnal mic ( finalele sunt OK ) suna mai slab la extremitati ( joase si inalte ) au un pic de ceata....si distorsioneaza mai repede si mai mult....fata de cele westice. Sunt chiar si sub Tungsram Tesla ,Ei...Cand e gata as face si experimente cu ECC85....suna neasteptat de bine ....sunt mai usor de gasit si mai ieftine fata de 88.... Daca sunt mai multe fenomenul se accentueaza....de aceea nu e bine de facut complect de la inceput pana la finale cu toate rusesti... Editat Februarie 21, 2024 de Усилитель Link spre comentariu
darius_bv Postat Februarie 21, 2024 Autor Partajează Postat Februarie 21, 2024 Sigur ca nu va pot contrazice (nu-mi doresc asta), nici nu "ma scot" afirmand ca e doar o chestiune de psihoacustica. Mie imi plac situatiile masurabile. Daca raportul armonicilor, banda de frecventa redata si nivelul zgomotului sunt in regula, atunci nu vad nicio problema in a utiliza tuburi ieftine, in locul celor consacrate. Masuratorile spun aproape totul. Restul este placere si aici nu mai exista argumente. Nu contest nici faptul ca un E188CC costa 100 euro, pe cand un 6N1P costa 3 euro, unii "stie ei de ce !" le utilizeaza bine. IMPORTANT este sa utilizezi tubul potrivit, la locul potrivit. De exemplu, la un etaj amplificator de semnal mic, in niciun caz nu vei pune un tub 6N1P $ Comp. Dar pentru semnale mari, este perfect in regula. Din experienta mea: proiectarea amplificatoarelor de semnale mici (doza, cap magnetic) este o alta lume fata de amplificatoarele de semnale mari. Voi face cateva masuratori cu un 6N1P si le voi posta aici. Numai bine. @Усилитель e greu de citat numele dumneavoastra Link spre comentariu
sonic11 Postat Februarie 21, 2024 Partajează Postat Februarie 21, 2024 Usiliteli sau amplificator..... Aștept rezultatul final, am câteva frumuseți din astea Link spre comentariu
darius_bv Postat Februarie 25, 2024 Autor Partajează Postat Februarie 25, 2024 Revin cu masuratorile comparative pentru doua tuburi: 6N1P si E188CC Philips. Tuburile nu sunt interschimbabile, cum sustin unii (desi au pinii la fel) decat daca se alege un PSF corespunzator. Am ales ca sarcina anodica un CCS gyrator cu impedanta foarte mare, ca sa elimin influienta valorii rezistentei de sarcina. Semnalul de intrare este 2Vvv, cel de iesire comparabil, aproximativ 34Vvv. Acestea sunt datele de catalog: Schema de masura: 6N1P vs E188CC.pdf Spectrul armonicilor: Caracteristicile de frecventa: Distorsiuni 6N1P: Distorsiuni E188CC: Diferenta majora dintre E188CC si 6N1P este zgomotul, pentru ca spectrul armonic, distorsiunile si banda de frecvente sunt aproape la fel. Link spre comentariu
sesebe Postat Februarie 25, 2024 Partajează Postat Februarie 25, 2024 (editat) Foarte interesant spectrul comparativ. Mai ales aici ma refer: Editat Februarie 25, 2024 de sesebe Link spre comentariu
darius_bv Postat Februarie 25, 2024 Autor Partajează Postat Februarie 25, 2024 Concluzia mea este: pentru semnale de amplitudine mare (sute de milivolti) 6N1P este perfecta; pentru semnale mici (milivolti) se folosesc tuburi dedicate. E188CC are panta mare, merge perfect in etaje cascoda. Se poate ignora zgomotul de la 50Hz si multiplii lui; se datoreaza montajului "in aer", nepretentios. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum