Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Filtru boxe

Postări Recomandate

W200S nu este difuzor de subwoofer.  Abia reuseste sa fie un woofer  cat de cat decent.. Eu am pus cate doua pe fiecare incinta si tot sunt "batute" fara drept de apel de un woofer de 12"  (TIW 300).

W170S este un difuzor nereusit, mai prost pe medii decat W130 si pe joase decat W200S.

BG20 este un inlocuitor ieftin pt B200 dar cu un sunet incomparabil mai prost.

Este adevarat ca si W170S si B200 au adus mari beneficii financiare firmei, dar nu prin calitate ci dimpotriva, printr-o calitate scazuta la un pret mic.

Asa ca prea multe nu o sa puteti obtine cu acele configuratii, oricat ati munci la filtre.  Alegerea "economica" a difuzoarelor v-a "castrat" proiectele de orice sansa de reusita reala.

Decat 3-4 perechi de boxe proaste, mai bine una singura dar buna.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 95
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Acum 10 minute, Shambala a spus:

W200S nu este difuzor de subwoofer.  Abia reuseste sa fie un woofer  cat de cat decent.. Eu am pus cate doua pe fiecare incinta si tot sunt "batute" fara drept de apel de un woofer de 12"  (TIW 300).

Pai nu-i normal? :rade:

Sa presupunem doar aria (nu volumul conului) si avem la cel de 8" : 4"*4"*pi = 10,16*10,16*3.14 = 324 si avand 2 bucati => 648.

La cel de 12" avem: 6"*6"*pi= 15,24*15,24*3.14 = 729. Deci cel de 12" are aria cu 12% mai mare decat doua difuri de 8" si daca mai punem ca un dif cu cat este mai mare are si conul mai lung ("adanc") e clar ca ... bigger it's better!

Link spre comentariu

Nu-i vorba doar de dimensiunea [echivalenta] a membranei.  Conteaza enorm suspensia, conteaza si materialul - atat la membrana cat si la suspensie, si Fs-ul si curba caderii raspunsului pe masura ce scade frecventa. Conteaza si cresterea distorsiunilor pe masura ce scade frecventa, si la fel, pe masura ce creste puterea.

Marea majoritate a acestor date nu sunt oferite de catre producatori (sau foarte"abscons"), trebuie sa inveti a citi printre randuri si a discerne informatiile utile de pe net de "balast".

Atentie - bigger in not musai better !  O membrana mare este mai grea (inertie mare), si se deformeaza mai usor - doua MARI probleme la boxele de inalta calitate.

Eu nu folosesc 12" decat in 4 cai.  Si acolo taiat jos, aproape ca un subwoofer.

Link spre comentariu

Cand erau mici baietii mei ma intrebau care-i cea mai buna masina?

Raspunsul era, aceea din parcare pt care ai cheia in buzunar.

Lowther, Scan Speak Revelator, Nirvana ori altele "creme de la creme"

sa fie manufacturate in regim DIY de mine- boxe,filtre ?

Nu prea cred.

SH pt reconditionare ? mai complicat decat de la zero.

Pt aceste dif  am "cheia in buzunar" si chiar imi aduc bucurie zilnic cu muzica redata.

Link spre comentariu
On 3/4/2024 at 9:26 AM, Shambala said:

Si de o multime de detalii despre cum suna difuzoarele,  acustica, psihoacustica, si altele.

Google:

-acustică- comportamentul fizic al undelor sonore 

-Psihoacustica- studiul științific al percepției sunetului și al audiologiei. Aceasta include vorbirea, muzica și alte frecvențe sonore care călătoresc prin urechile noastre. 

-Psihoacustica combină fiziologia sunetului – modul în care corpurile noastre primesc sunetul – cu psihologia sunetului sau modul în care creierul nostru interpretează sunetul. 

Link spre comentariu

Am aflat despre xsim de la dvstra si-l consider de AUR.

Alaturi de FPGraphTracer , REW , MicroCap .

(Eagle , WinISD , etc )

Xsim 3d deschide noi oportunitati in simulare.

Poate sa fie de ajutor pt altii, nu-i asa ?

Nu am gasit nimic pe forum despre el ,merita sa-l evidentiez aici.

Pt mine a venit la fix.

Am simulat mai multe filtre active in MicroCAP si ma intrebam care ar fi in mod particular raspunsul obtinut pt difuzoarele mele .

Intuiesc ca filtrul activ in sine doar realizeaza taierea dorita nu face si alte corectii care ar fi necesare.

Incerc sa vizualizez asta in Xsim 3d .

Alte corectii cu circuitele active de aici 

Active Filters (linkwitzlab.com)

Doar citesc ,deja e mult prea complicat pt ce-mi trebuie mie.

Mai stiti si alte softuri free utile in constructia de boxe audio?

Link spre comentariu
On 3/4/2024 at 9:32 AM, sesebe said:

Ar trebui ca simularea filtrelor sa fie făcută cu fișiere bazate pe măsurători ale difuzoarelor (fără filtre) in cutia finala în care vor lucra.

Cum se poate face asta acasa intr-o camera normala cu rezultate care sa conteze ?

Link spre comentariu

Camera mai mare, departat cit mai mult de zonele reflexive si masurat la distanta mica de difuzor 10-25cm iar apoi rescalata masuratoarea (pt PC) la 1W/1m sau mai corect si usor de calculat 2.83V/1m.

Astfel semnalul primar este puternic iar reflexiile sint mascate de el.

Dar iar vorbim ca sa ne simtim bine?

Ti-ai luat microfon?

Un UMIK-1 comandat chiar si de pe luna si tot ajungea decind tot ti se spune de microfon.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări