Costa Postat Martie 3 Autor Partajează Postat Martie 3 Coil design and inductance calculator Coil design and inductance calculator (rimstar.org) Link spre comentariu
Усилитель Postat Martie 3 Partajează Postat Martie 3 Acum 37 minute, Costa a spus: Inca nu stiu sa calculez Dacat spart banii mai bine iei un aparat care masoara inductanta....practic poate da alta valoare decat iese din calcule.... sunt LCR metre si de pe la 60 lei...eu folosesc multimetrul care are si L metru ,a costat 180 lei.... mie nu mi plac bobinele cu miez.....parerea mea este ca la puteri mici merge ,la mai mare miezul se satureaza si influenteaza negativ parametrii.... a fost ca am luat aparate din targ cu 30 -50 lei pt cutie si traf.....trafurile vechi romanesti sunt usor de desfacut si recuperat firul... Link spre comentariu
Shambala Postat Martie 3 Partajează Postat Martie 3 Acum 3 ore, Costa a spus: ... incerc sa fie simplu si realizabil ca si costuri. Se asculta ca regula la puteri mici ca sa nu bata vecinii la usa. Aveti grija cum interpretati "simplu si realizabil ca si costuri" - pot exista consecinte dramatice in viata difuzoarelor. Chiar daca ascultati de regula incet. In al doilea rand, designul filtrului propus este gresit, de ex. lipseste FTJ la dif. de medii. Sesebe are dreptate, suprapunerile sunt exagerat de mari - ambele. Nu va luati dupa linia aproape dreapta data de simulator, este foarte pacalitoare. O "usoara" crestere de 3dB inseamna de fapt ca acolo se va auzi de 2 ori mai tare. Exact ceea ce nu se doreste la 700-1700Hz. Iar break-up lui W130 va fi foarte deranjant. Link spre comentariu
sesebe Postat Martie 3 Partajează Postat Martie 3 (editat) Nu are nici o treaba cu saturatia daca este facuta bine bobina. Cauta ca am repostat recent link la o postare mai veche de-a mea unde se vede cum se satureaza o bobina saturabila su cum una cu intrefier nu prea se satureaza. Varianta mea in stinga avind in dreapta referinta copiata de pe forum: Printre altele rezonanta mediei de la 6.6K este mult atenuata iar media nu mai trebuie sa redea asa mult bas. Si tweeterul are o treaba mai usoara fiind taiat ceva mai sus. Editat Martie 3 de sesebe Link spre comentariu
Усилитель Postat Martie 3 Partajează Postat Martie 3 (editat) Acum 2 ore, Costa a spus: Acuma repede prima gasita ar fi asa , 1mm 82lei 36m 250g. Bobina de 2.5mH Calculele .......una.... uite bobina facuta DIY 3mH cu fir de 1.2mm ....diametru exterior 65mm grosime 19mm...din coada de matura am subtiat la 16mm.....nu mi aduc aminte dar cred ca am bagat sub 8m de fir... deci ceva tot se intampla.. " Jantzen Audio P-Core Series Inductors feature a Permite (ferrous powder) material within the core, which creates significantly lower hysteresis before saturation occurs when compared to ferrite cores. " Editat Martie 3 de Усилитель Link spre comentariu
Costa Postat Martie 3 Autor Partajează Postat Martie 3 2 hours ago, Shambala said: Aveti grija cum interpretati "simplu si realizabil ca si costuri" - pot exista consecinte dramatice in viata difuzoarelor. In ce fel pot fi puse in perocol ? Tw fiind cel mai firav e protejat ,altceva nu vad ce, puteti sa-mi explicati va rog? Pt medii ? filtru de ordinul 1 ? cond si bobina serie calc pt 500hz jos si 2700hz sus. 3 hours ago, Shambala said: O "usoara" crestere de 3dB inseamna de fapt ca acolo se va auzi de 2 ori mai tare. Exact ceea ce nu se doreste la 700-1700Hz. Iar break-up lui W130 va fi foarte deranjant. Prin amabilitatea dlui sesebe,multumesc, avem o varianta cu mai mult de 3dB crestere daca vad eu bine. Pt eliminarea acelei zone problematice ,nu singura, din raspunsul lui w130s cred ca era bun alt tw care sa coboare sub 1000hz sau alta medie... Despre "saturatie si bobine bine facute" am de citit. Sa fac singur bobinele ramane o optiune ,am cu ce masura dupa cum am mai spus . Partea plina a paharului ar fi ca nici un comentariu nu a desfintat complet simularea mea ceea ce e incurajator. Link spre comentariu
sesebe Postat Martie 3 Partajează Postat Martie 3 Si cele doua scheme, in stinga cea noua si in dreapta originalul de pe forum. Link spre comentariu
Costa Postat Martie 3 Autor Partajează Postat Martie 3 Multumesc mult,am de studiat,pt mine e f inedit la prima vedere. Link spre comentariu
Shambala Postat Martie 3 Partajează Postat Martie 3 1 - Era o observatie de mod general. 2 - tw nu este protejat de nimic, poate doar de R serie mare. O protectie ar fi macar un bec serie. 3 - la medie am vazut eu gresit schema. Totusi un filtru de ord 1 trebuie aplicat cu ecart mai mare de frecventa, si nu merge oriunde. Acolo nu este indicat. V-a dat Sesebe o solutie de ord 2, dar mai dificila pt un incepator. 4 - tweeter care sa coboare sub 1000hz nu cred ca va doriti. Acela nu mai e tweeter, ci medie, cel mult medie-inalta. W130 este o medie excelenta, mai ales la pretul ei. Link spre comentariu
Costa Postat Martie 3 Autor Partajează Postat Martie 3 NU va contrazic, nu am cum ,doar argumentez ca sa mai invat . Tw "protejat" in sensul ferit de joase prin filtru ,stiu becul serie, proiectul dvstra pt w170s cu dt300. Gresit "tw care sa coboare sub 1000hz", corect tw cu Fs sub 1khz asa cum este dt300 de ex. "W130s e o medie excelenta" -atunci e bine. Pt medie filtru de ordin 2, am incercat si eu ,am sa reiau. Un filtru mult altfel in solutia dlui sesebe. Intreb pt ca nu stiu, raspunsul obtinut prezentat acolo sa fie o varianta mai favorabila ori mai trebuie lucrat? Link spre comentariu
Shambala Postat Martie 4 Partajează Postat Martie 4 Intotdeauna mai trebuie lucrat la filtre (schema) dupa ce simulatorul da o solutie ce pare acceptabila. Tineti minte mereu ca simulatorul nu stie cum o sa iasa rezultatul sonor, el doar incearca sa indrepte niste linii. Este un instrument de calcul, nu o AI. Este datoria utilizatorului de simulator sa cunoasca o multime de reguli si efecte de care trebuie sa tina seama in proiectarea filtrelor. Daca dvs vreti niste filtre pt niste difuzoare date, puteti cere ajutor pe forum. Probabil vor venii sugestii de scheme care sa va rezolve decent problema. Fireste, dupa mai multe teste si incercari. Daca doriti sa invatati sa proiectati filtre, este o treaba mai grea care are nevoie de niste baze teoretice fizico-tehnice. Si de o multime de detalii despre cum suna difuzoarele, acustica, psihoacustica, si altele. Asta inseamna multi ani de munca, alocand tot timpul disponibil. Si destul de multi bani. Link spre comentariu
sesebe Postat Martie 4 Partajează Postat Martie 4 Sigur ca mai trebuie lucrat la filtre. Tine cont ca simularea filtrelor este făcută cu fișiere bazate pe datasheet unde măsurătoarea este făcută în anumite condiții standard nu pe cutia ta. Ar trebui ca simularea filtrelor sa fie făcută cu fișiere bazate pe măsurători ale difuzoarelor (fără filtre) in cutia finala în care vor lucra. Și chiar și atunci tot mai trebuie făcute ajustări după cum suna. Link spre comentariu
Costa Postat Martie 4 Autor Partajează Postat Martie 4 Am citit,proiectarea se incepe cu adevaratele fisiere frd,zma continand raspunsul real . Pot incerca cu un microfon cu electret realizat artizanal ce are fisier de calibrare. Un proiect bine facut ar fi un bun start, aplicabil sau nu functie de costuri. Apoi 50% cu implementarea ,reglajele ...contributia mea. Ascult printr-un adaptor bluetooth semnal ramificat catre doua amplif stereo facute de mine. Primul cu corectiile de bas la max si inalte la min pt cele doua CiareHWB200. Al doilea pt boxele mici w130s si tw Hertz Dt24.3 cu filtru ordin 1 pt tw. Boxele mici vor fi inlocuite de 2 boxe cu w130s si separat 2 cu tw DT25N. Primul filtru propus,cel pe 2 cai este o necesitate pt ca 3 amplif stereo pare exagerat ,cel pe trei cai nu neaparat . Intentionez sa experimentez si filtre active Rod Elliott proiect ? 09 ? . Link spre comentariu
Shambala Postat Martie 5 Partajează Postat Martie 5 Acum 21 ore, Costa a spus: Am citit,proiectarea se incepe cu adevaratele fisiere frd,zma continand raspunsul real . Singurul inceput corect este alegerea difuzoarelor potrivite tipului de incinta dorit. O alegere gresita a difuzoarelor face ca orice masurtatori si orice rezultat ulterior sa fie grav tarat de posibilele nepotriviri intre acestea. Cum difuzoarele noi sunt destul de scumpe, ar fi preferabil sa evitati astfel de greseli. Link spre comentariu
Costa Postat Martie 5 Autor Partajează Postat Martie 5 Difuzoarele le-am nominalizat . Alte variante doar daca se merita sa stric boxele cu w170s si dt300 ori cumpar pereche pt w200s pus in sbw. Bg20 din VTP nu cred ca e cazul. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum