Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Filtru boxe

Postări Recomandate

Am vazut.  Am si eu DT25N.  Nu are 95dB decat poate pe hartie.  Si pe masura ce creste frecventa ii mai scade spl-ul.

In acest caz o atenuare corecta se face cu un C peste prima R serie, iar R din paralel cu tweeterul se pune semnificativ mai mare (6-8-10 ohmi, pe testatelea).

Atentie, este un tw mic si f fragil.  Nu incercati sa il taiati cu 12dB sub 3khz;  in orice caz nu folosit la 40W.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 95
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Amplificarea folosita de mine este cu bipolari deci poate sa ramana varianta cu primul set de date.

Iar coborarea raspunsului sub 110hz presupun ca ramane asa cum se vede in imaginea de mai sus.

@Shambala-acum am vazut ,multumesc,incerc sa aplic.

Editat de Costa
completare
Link spre comentariu

Am marit valoarea pt R paralel la 8ohm si am pus un cond peste R serie fara un efect vizibil.

Pt a respecta taierea electrica tw la 3200hz am pus valorile calculate sper bine C3=6.22uF si L=0.8mH  raspunsul ramanand aprox la fel.

Puterea la care ascult e de obicei mult sub 40w .

Aici am gasit recomandari pt alegerea bobinelor potrivite :

http://www.troelsgravesen.dk/coil.htm

Link spre comentariu

Vreti sa spuneti ca fara efect vizibil pe simulator sau acustic ?

Daca mariti mult R paralel va trebui sa mariti mult si R serie. Ceea ce e bine, caci un C pus peste ea are efect sesizabil doar daca valoarea ei este de peste 8-10ohmi.

C paralel cu R serie nu trebuie sa fie prea mare - maxim 5uF.

Acele recomandari privind alegerea bobinelor sunt in cel mai bun caz "apa de ploaie". Multe generalitati ce fac parte din cultura tehnica generala obligatorie a unui diy-er audio.

Nu este precizata legatura intre difuzoarele alese si bobinele potrivite lor.

Nu este prezentata nici o formula si nici o metoda de calcul, ceea ce in unele cazuri poate duce la erori grave.

Nu este prezentata metoda de calcul pt puterea disipata in bobina.

Si lipsesc inca multe, multe altele.

Link spre comentariu
Acum 25 minute, Costa a spus:

Am marit valoarea pt R paralel la 8ohm si am pus un cond peste R serie fara un efect vizibil.

Pt a respecta taierea electrica tw la 3200hz am pus valorile calculate sper bine C3=6.22uF si L=0.8mH  raspunsul ramanand aprox la fel.

Cu o R de 8ohmi in paralel cu tw, impedanta vazuta de filtru va fi de ceva sub 4 ohmi. (Producatorul nu da rezistenta Re si nici Le pt acest tw.)

Iin acest caz valoarea de 0,82mH este mult exagerata, chiar si pt o versiune LR a filtului.  (Suna mai bine cu BTW)

Link spre comentariu
15 hours ago, Shambala said:

Vreti sa spuneti ca fara efect vizibil pe simulator sau acustic ?

Pe simulator .

Inainte sa cumpar bobine tinand cont de pret mai sunt necesare "acele informatii" enumerate.

Apoi acustic dupa ureche si cu un microfon mult asteptat ,electret cu fisier de calibrare. 

Pt tw Re masurata 6.26ohm (Le masurata?)

15 hours ago, Shambala said:

Iin acest caz valoarea de 0,82mH este mult exagerata, chiar si pt o versiune LR a filtului.  (Suna mai bine cu BTW)

Presupun ca va referiti la Butterworth in loc de Linkwitz-Riley pt calcul filtru tw ?

Vad ca formulele de calcul pt filtre difera intre sursele gasite si din graba am gresit primele cifre...

Filtru LR ordin 2 /2 cai

C=1/(4pi*fc*Z)     C3(tw)pt 3200hz=3.11uF               C4(w)pt 2670hz=3.73uF

L=Z/(pi*fc)           L2(tw)pt 3200hz=0.796mH           L3(w)pt 2670hz=0.954mH 

Filtru BTW ordin 2/2cai

C=rad2/(4pi*fc*Z)        C3(tw)pt 3200hz=4.4uF             C4(w)pt 2670hz=5.27uF

L=(rad2*Z)/(2pi*fc)       L2(tw)pt 3200hz=0.563mH        L3(w)pt 2670hz=0.675mH

Formulele luate de aici :

Passive crossover schematic - most types - Audio Judgement

rezultatele corespund cu calc online de aici:

2-Way Crossover Calculator / Designer (diyaudioandvideo.com)

Link spre comentariu

Aici doar o informatie ,un simulator online :

-This is a simulation of a ripple tank. It demonstrates waves in two dimensions, including such wave phenomena as interference, diffraction (single slit, double slit, etc.), refraction, resonance, phased arrays, and the Doppler effect.
https://www.falstad.com/ripple/

La subiect,pe diyaudio.com pt 2 sau mai multe difuzoare o formula de calcul a distantei dintre centrele acestora corelata cu fr de taiere filtre:

-Distanța maximă în inci = D = 13560 / Frecvența Xover
si in cazul meu 13560/3200=4.2375*2.54=10.77cm

relativ usor de respectat cu un driver de 5"

E important pt ca urmeaza sa pun dif intr-o cutie noua .

Va rog sa-mi spuneti daca am inteles bine si daca calculul e corect.

Link spre comentariu

Multumesc mult dlui @Shambala pt intelegere cu schimbarea titlului.

Am incercat o simulare de filtru pasiv pe 3 cai.

xsim-ciarehwb200-si-w130s-si-dt25n.png

Ar fi taiere la 500hz si 3500hz ,incerc sa fie simplu si realizabil ca si costuri.

Se asculta ca regula la puteri mici ca sa nu bata vecinii la usa.

-bobina de 2.5mH cu miez de fier DRC 0.31ohm sarma 1mm ar fi 63lei 

-bobina de 0.5mH in aer cu DRC 0.33ohm sarma de1mm ar fi 39lei 

-cond 39uF/400V ar fi 111lei , mai bine bipolar de 10uF /100v ar fi 10lei 

-costul total devine 63+2x39+2x(4x10)=221lei fara rezistente ,deci cam pe la 500lei

O problema este SPL-ul ,hwb200 are 90dB, w130s doar 87dB , dt25n 95db conform fiselor.

La tw se rezolva cu l-pad-ul pus deja.

Sa reduc wooferul cu o rez serie?

Ce se poate face in situatia data?

Ce ar fi gresit in schema filtrului si datele prezentate ?

Se introduc in simulare valorile DRC ca rezistente pt a observa efectul asupra raspunsului obtinut?

Link spre comentariu
Acum 9 minute, Costa a spus:

O problema este SPL-ul ,hwb200 are 90dB, w130s doar 87dB , dt25n 95db conform fiselor.

La tw se rezolva cu l-pad-ul pus deja.

Sa reduc wooferul cu o rez serie?

In nici un caz! Filtrul pe woofer are intodeauna o bobina in serie si acea bobina trebuie sa aiba rezistenta cat mai mica (de aia se face pe miez) altfel ai sa ai un bass ... bleg. Deci sub nici o forma nu se pune rezistor serie cu un woofer. 

Mai reamintesc faptul ca niciodata bass-ul nu este in exces! :rade: Tot timpul cu cat e mai mult cu atat mai bine.

Deci la woofer nu ai ce umbla. 

Link spre comentariu
Acum 41 minute, Costa a spus:

costul total devine 63+2x39+2x(4x10)=221lei fara rezistente ,deci cam pe la 500lei

Ce " spargeți " la bani....poti face bobinele cu cost 0... diy...chiar cu fir de 1.2....recuperat din trafuri....1.5-1.8cm de coada de matura gaurita cu 6mm ,cate 2 discuri placaj ,circuit etc..stranse cu surub piulita pana se usca lipiciul ,gel superglue.surubul scoti dupa bobinare.......bobinat cu mana... Ce faci daca dai bani pe bobine si la partea practica reiese ca tre alta valoare....? max cumperi cateva condensatoare Monacor ,sunt la pret bun....

Link spre comentariu
Postat (editat)

Am intuit asta dar m-am gandit ca poate exista un "hocus-pocus" magic ce poate rezolva situatia.

Aveti mare dreptate si eu caut sa obtin un bas pronuntat .

Vad ca sunteti matinal ca si mine,va rog daca puteti sa-mi spuneti cate ceva si despre filtrul prezentat.

Adresarea mea era pt dl merck,acuma remarc ca nu suntem singurii matinali.

Am sa pun fisierul dxo imediat.

Nu am cum sa realizez acasa bobinele pt ca nu am nici un fel de materiale adunate,ramase, reciclate.

Activitatea mea are doar un an de cand sunt pe forum,nu fac depanari tot ce am e cumparat.

Editat de Costa
Completare
Link spre comentariu
44 minutes ago, Усилитель said:

Ce " spargeți " la bani....

1 hour ago, Усилитель said:

Ce faci daca dai bani pe bobine si la partea practica reiese ca tre alta valoare....?

Aveti dreptate ,alternativa pt mine e cu sarma de bobinaj de cumparat.

Acuma repede prima gasita ar fi asa , 1mm 82lei 36m 250g.

Bobina de 2.5mH cu calc de aici

Coil Inductance Calculator | Design & Analysis | Tesla Scientific

ar fi ,coada de matura are 22mm,pt 310sp de 1mm obtin la ext 58mm pt L=18mm si inductanta 2.522mH in aer,sarma necesara pt o spira medie  ar fi pi*diam mediu ,aprox 12.5cmx310sp=39m adica mai mult de 82lei.

Pt varianta cu miez am doar cateva tole dintr-un traf vechi .

Inca nu stiu sa calculez dar presupun ca implica cunoasterea proprietatilor miezului ori experimentari cu cateva spire plus masuratori.

Pt masurari am aparatul lui Taxdoru Arad acel "miro63-v3".

Mi-ar prinde bine mai multe detalii pt constructie bobine cu miez sau observatii la ce am gresit aici.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări