sesebe Postat Februarie 16, 2024 Partajează Postat Februarie 16, 2024 Acum 56 minute, AlpHs00 a spus: Pt ca Sesebe zice ca nu exista diode de acest tip pe ramura de 12v, dupa care zice ca nu exista diode cu tensiuni mai mici de 80-90V iar eu vad ca exista, chiar de 45V. Altii se porcaiesc si sunt lasati in pace, eu daca vin cu o constatare legata de subiect se pare ca deranjez, Cred ca o sa frecventez mai rar acest forum.... Am zis mai mici? Unde? Trebuia sa zic mai mari daca am spus mici. Da exista si de 250V dar sint create artificial prin inseriere de mai mute diode in aceeasi carcasa chiar daca nu-i specificat clar de fiecare data asta iar la diodele Schottky de peste 80V (poate chiar si de mai jos) caderea de tensiune in conductie incepe sa fie mai mare decit la o dioda redresoare P-N (normala). Link spre comentariu
AlpHs00 Postat Februarie 16, 2024 Partajează Postat Februarie 16, 2024 (editat) La 14.02.2024 la 9:37, sesebe a spus: La iesirea de 12Vdin sursele de PC nu rezista diode care sa aiba mai putin de 80-100V tensiune inversa. Mai mici pe ramura de 12V. Btw postarea in care-l faci pe Leco mincinos si-l acuzi ca ar fi falsificat paginile web, domnul Validae o vede ca o postare tehnica. Halal impartialitate... Editat Februarie 16, 2024 de AlpHs00 Link spre comentariu
dumitrumy Postat Februarie 16, 2024 Partajează Postat Februarie 16, 2024 Este o problema de gradinita electronicii, poate fi inteleasa de un liceean cu inclinatii tehnice. Unii dintre voi o intelegeti dar postati asa, sa va distrati. Altii nu inteleg pt ca de fapt nici nu au citit cu atentie postarea mea si in stilul consacrat al bodegii posteaza ca si ei "e oameni". Sunt la varsta la care ti se cere un anume echilibru, nu stau eu sa ma iau in contre cu tineri ce vin de la sala de forta si mai au chef sa puna la punct un adversar imaginar. Totul a plecat de la SSB care a facut o afirmatie corecta: toate sursele chinezesti mai vechi intalnite si de mine, fara PFC, aveau pe 12V diode rapide de 200V. In stilul lui caracteristic, a aruncat fumigena si a disparut ca electronistul in ceata. A venit luptatorul profesionist, a simtit miros de sange, si gata rezbelul! Doar ca Leco vorbeste de alta generatie, surse puternice cu PFC obligatoriu la care impulsurile din secundarul trafului au amplitudine constanta. Si din raportul de transformare pot face ca ele sa nu depaseasca 40V, deci se fol diode de 45V. Simplu, banal, cu suport in fizica. In primul caz, impulsul este proportional cu reteaua si la +10% poate fi in functie de producator intre 50 si 60V, deci nu se pot folosi diode de 45V. Daca SSB se comporta ca un inginer, ii explica "practicianului" Leco de unde a aparut conflictul si dupa cateva postari lucrurile se linisteau. Dar vad ca si dupa punerea oscilogramelor, dupa ce am afirmat ca se pot folosi diode de 45V in sursa cu PFC (sursa cu oscilograma 2 chiar are SBL4045!), Leco canta aria de la inceput. Rautate, incapacitate de intelegere, satisfactie in conflicte! Dumnezeu stie, am eu destule suferinte ca sa ma preocupe profilul lui Leco. Tot ce pot spune asa, din tribuna, este ca nu ii face bine la imaginea pozitiva cu care l-am receptat cand am intrat pe forum. Link spre comentariu
sesebe Postat Februarie 16, 2024 Partajează Postat Februarie 16, 2024 (editat) @AlpHs00 Aia era clar o gluma dar unii nici măcar asta nu înțeleg se pare. Editat Februarie 16, 2024 de sesebe Link spre comentariu
AlpHs00 Postat Februarie 16, 2024 Partajează Postat Februarie 16, 2024 Unde a precizat SSB surse vechi chinezesti? Iar Leco a precizat clar in nenumarate randuri ca sursele de generatie noua au diode de 45V pe ramura de 12 v. Cu toate astea s-au gasit destui sa-i toarne laturi in cap. Link spre comentariu
dumitrumy Postat Februarie 16, 2024 Partajează Postat Februarie 16, 2024 Acum 13 minute, AlpHs00 a spus: Unde a precizat SSB surse vechi chinezesti? Se pare ca nu cunosti stilul lui SSB. El scrie din impuls, probabil ca inginer nu depaneaza ATX. Dar asta nu inseamna ca mai demult, cand era rentabil, nu a facut-o. Asa ca a scris din amintiri, de aceea am spus ca are dreptate. Acum 17 minute, AlpHs00 a spus: Leco a precizat clar in nenumarate randuri ca sursele de generatie noua au diode de 45V pe ramura de 12 v. Problema este ca nu descriind vechimea unei surse rezulta implicit ce diode foloseste. Eu nu am scris ca Leco a facut o afirmatie aiurea, ci i-am explicat de ce se pot folosi cele vazute de el. Ce vrei mai mult decat faptul ca am spus ca cea mai mare sursa pe care am avut-o pe masa are SBL4045 pe 12V. Eu incercam sa le spun ca fiecare a facut afirmatii corecte, doar ca se refereau la lucruri diferite. Ca un batran cu timp mult si eperienta in domeniu, am incercat sa spun tehnic ca nu sunt in contradictie. In timp ce SSB a lasat sa se inteleaga ca eplicatia mea este clara, Leco nici nu a tinut cont de ea si si-a reluat tirada. Eu asta am combatut, modul lui de manifestare, de a raspunde la argumente tehnice. Chiar mi-a disparul somnul si pofta de mancare ca Leco nu stie teoria surselor in comutatie! Dar nu poti sa ramai pasiv la stilul lui de luptator dur dar cu armura rupta in fund. Daca esti asa un fin psiholog, spune ce este incorect in pozitia mea de sustinere tehnica si supararea fata de modul in care Leco a intampinat-o. Link spre comentariu
AlpHs00 Postat Februarie 16, 2024 Partajează Postat Februarie 16, 2024 Acum 3 minute, dumitrumy a spus: Se pare ca nu cunosti stilul lui SSB. El scrie din impuls, probabil ca inginer nu depaneaza ATX. Dar asta nu inseamna ca mai demult, cand era rentabil, nu a facut-o. Asa ca a scris din amintiri, de aceea am spus ca are dreptate. In postarea stearsa de Validae am spus urmatorul lucru: Eu nu prea le am cu sursele dar vad ca acolo se folosesc diode de 45v pe ramura de 12v, de unde deduc ca domnul Sesebe probabil a intalnit, dezvoltat doar surse cu o tipologie, schema diferita fate de cele prezentate de Leco... Nu sunt un fin psiholog, nici pe departe. Si nici nu am am afirmat ca ar fi incorecte afirmatiile facute de dvs. De fapt sunteti printre putinii care aduc plus valoare acestui forum legat de surse. Desi mai sunt persoane pregatite in domeniu, orgoliul lor mai mult strica decat ajuta... Link spre comentariu
sesebe Postat Februarie 16, 2024 Partajează Postat Februarie 16, 2024 (editat) Leco a spus surse moderne cu diode la 12V. La sursele moderne se folosește redresare sincrona cu tranzistoare MOS-FET nu cu diode schotky. Mai mult, sursele performante au o singura ieșire de 12V din main convertor iar celelalte tensiuni sînt obținute cu alte surse mai mici. Majoritatea celor ce au citit și înțeles cum trebuie doar Leco trebuie sa se dea cu trei perechi de c..... și sa demonstreze cit de limitat este în materie de surse. Editat Februarie 16, 2024 de sesebe Link spre comentariu
DjLeco2021 Postat Februarie 16, 2024 Autor Partajează Postat Februarie 16, 2024 (editat) 1 oră în urmă, AlpHs00 a spus: Unde a precizat SSB surse vechi chinezesti? Iar Leco a precizat clar in nenumarate randuri ca sursele de generatie noua au diode de 45V pe ramura de 12 v. Cu toate astea s-au gasit destui sa-i toarne laturi in cap. Bine punctat! Eu am specificat CLAR in ce surse am gasit diode Schottky de 45Volti si de 60 Volti, am postat fara sa jignesc, doar incercind sa completezceva ce era eronat, si putea induce alti colegi in eroare.. Am pus poze, link-uri, adica dovezi. D-l inginer probabil s-a simtit "lezat in EGO" si a inceput imediat cu chestii gen "expertul" si altele.Pai atunci raspund in acelasi mod, la fel cum sint tratat, vad ca si celalalt interlocutor o tine cu jigniri, dar asa mai "cu perdea" ,chipurile scut rupt in fund. Pai, asa cum ma tratati asa va raspund domnilor ingineri sau tehnicieni. Sa stiti ca nicunul dintre voi nu are mai multe oua in closca, dar nici eu nu am mai putin de 2. Poate asta va sta in ceafa, ca mai sint si altii inafara de voi, cara FAC chestii, desi au mai putina scoala in domeniu sau deloc. Evident ca dupa ce am demonstrat ca exista pe railul de 12 volti la surse PC, diode Schottky de doar 45 Volti, s-a lasat "liniste". Daca se purta discutia, frumos, fara impunsaturi si mizerii din partea lui sesebe, era mai frumos, dar ae pare ca ii place porcaiala. In general... Ar mai fi trebuit tinut cont si de aspectul ca alimentarille din partea de joasa tensiune ale surselor PC sint STABILIZATE, iar diodele foarte bine snubberizate, am vazut snubbere si de 2,2nF cu 4,7R pe diodele Schottky sau chiar si mai mari. Spike-urile de tensiune sint bine tinute in friu. Si ca sa inchei cu o completare, am vazut si sursa de PC, FARA PFC, nici macar pasiv cu bobina serie in AC, care aveau MBR3045 pe railul de 12V, surse in hard switching, putere de 350W. La ele am gasit snubbere cu capacitate mare a condensatorului din snubber. Dar, consider ca n-are rost sa mai caut si asa ceva. Din partea mea, am aratat ce am avut de aratat, daca va binevoi sa accepte adevarul e ok, daca nu, se va ascunde in continuare in spatele unor tertipuri de exprimare, sau ca s-a "inteles gresit" ce a vrut sa scrie. Oricum, la sursa pentru amplificatorul ce era in discutie, folosirea diodelor Schottky nu aduce niciun avantaj, puterea fiind mica, disipatia asemeni. Dar oamenilor le place sa complice mult, ceva simplu. Acel etaj final nu merita mai.mult de o punte de 10-16A si maxim 4x10000uF filtraj plus 2 rezistente de 0,5 ohm si citiva nepolarizati. Editat Februarie 16, 2024 de DjLeco2021 Link spre comentariu
validae Postat Februarie 16, 2024 Partajează Postat Februarie 16, 2024 @AlpHs00 Eu am vrut să aplanez conflictul, tu ai pus paie pe foc în schimb.De aceea șterg fără avertisment unele postări.Deși ai recunoscut singur că nu ești un bun cunoscător al surselor, ai ținut morțiș să sprijini una dintre părți, deși se vedea că situația se ,,încinge,,. Astfel de intervenții se pot considera ,,trolling,, iar definiția ,,trolului,, e de persoană care intervine într-o discuție doar ca să provoace.Iar asta de obicei se lasă cu sancțiuni.Dintr-o luptă a orgoliilor nu prea iese nimeni câștigător, iar dl. Dumitrumy nu are nevoie de astfel de scandaluri, a explicat clar ce și cum. Dacă te regăsești vreodată în această definiție a ,,trolului,, încearcă să eviți să postezi doar cu scopul de a escalada sau amplifica un conflict.... Link spre comentariu
DjLeco2021 Postat Februarie 16, 2024 Autor Partajează Postat Februarie 16, 2024 (editat) 1 oră în urmă, sesebe a spus: Leco a spus surse moderne cu diode la 12V. La sursele moderne se folosește redresare sincrona cu tranzistoare MOS-FET nu cu diode schotky. Mai mult, sursele performante au o singura ieșire de 12V din main convertor iar celelalte tensiuni sînt obținute cu alte surse mai mici. Majoritatea celor ce au citit și înțeles cum trebuie doar Leco trebuie sa se dea cu trei perechi de c..... și sa demonstreze cit de limitat este în materie de surse. Nu incerca sa completezi ceva de DEJA am scris acum nu stiu cite posturi. Am scris inaintea ta despre redresarea sincrona din sursele de putere mare, dar se pare ca incerci sa-ti atribui acest lucru. Iar "discutia" OFICIALA a fost despre diode Schottky de 45 volti pe railul de 12 Volti. Ai scris ca NU , eu am scris ca DA. Da, sint diode Schottky de 45 Volti, chiar si cite 2, cite 3 sau mai multe in paralel, ce redreseaza railul de putere de 12 Volti. Esti de acord cu asta, acum, cind n-ai cum sa o mai dai la intors? Si cum au aparut procesoare chiplets cu 64 cores per unitate sau chiar si mai multe, care ajung sa consume bine peste 250W, placi video ce sar de 600W consum, sint si surse de 1000W, 1200W, 1300W, 1500W, 1600W sau chiar de 3200W pentru PC servere (cele de 3200W), unde evident ca se foloseste redresarea sincronizata, cu MOS-FET-uri (unele au si noste diode Schottky pe acolo) pentru ca este mult mai eficienta acest tip de redresare, mos-fet-urile de curenti mari si tensiuni mici sub 100V (tipic 60V), s-au perfectionat si ieftinit mult totodata. Dar sint si surse de puteri mai.mici, de ex de 500-650W, cu redresare sincronizata, pentru ca producatorii se respecta si respecta clentela cind produc o sursa certificata Titanium sau Platinum. Editat Februarie 16, 2024 de DjLeco2021 Link spre comentariu
validae Postat Februarie 16, 2024 Partajează Postat Februarie 16, 2024 @DjLeco2021 și @sesebe eu v-aș ruga să încercați să vă recunoașteți reciproc unele scăpări, poate ați vrut să scrieți ceva și a ieșit altceva, dar ideea e că nu trebuie să continuați să vă înghiontiți la infinit. Se spune că într-o ceartă cel mai inteligent renunță primul.Iar a renunța nu înseamnă să-ți retractezi ce ai scris, ci să nu mai pui paie pe foc.... Pentru mine ca moderator e simplu, închid topicul sau dau pauze.Dar asta nu rezolvă situația, fiindcă unul dintre voi va redeschide subiectul și o luăm de la început.... Link spre comentariu
DjLeco2021 Postat Februarie 16, 2024 Autor Partajează Postat Februarie 16, 2024 (editat) Acum 31 minute, validae a spus: @AlpHs00 Eu am vrut să aplanez conflictul, tu ai pus paie pe foc în schimb.De aceea șterg fără avertisment unele postări.Deși ai recunoscut singur că nu ești un bun cunoscător al surselor, ai ținut morțiș să sprijini una dintre părți, deși se vedea că situația se ,,încinge,,. Astfel de intervenții se pot considera ,,trolling,, iar definiția ,,trolului,, e de persoană care intervine într-o discuție doar ca să provoace.Iar asta de obicei se lasă cu sancțiuni. Dacă te regăsești în această definiție, încearcă să eviți să postezi cu scopul de a escalada sau amplifica un conflict.... Vali, nu este niciun conflict, este doar o chestie ce tine de bun simt, o chestie de a recunoasta ca ai gresit ce ai scris. Eu n-am avut nicio scapare, nicio scriere tertip, ci am scris CLAR SI RASPICAT, ca se folosesc Schottky de 45Volti pe railul de 12 Volti. Am pus poze, link-uri si surse analizate, imediat am fost luat la misto! Scaparile apartin altora, nu mie! Si ar fi bine sa si le recunoasca! De aia am si insistat pentru ca niciodata sesebe n-a scris ca "am gresit". A cautat intotdeauna tertipuri sau diverse chestii, ca sa nu recunoasca. Chestia asta m-a indignat. Lasind faptul ca a inceput cu "expertul" si urmatoarele insirate. Frate, nu te omoara nimeni daca spui "am gresit" sau "nu stiam asta", nimeni nu e perfect, nu exista ala de le stie pe absolut toate. Eu am spus clar de la inceputurile mele.pe acest forum, de prin 2006 daca nu ma.insel, sint un AMATOR electronist, FARA SCOALA IN DOMENIU. Dar cu foarte multa practica (si realizari totodata). Probabil ca in continuare, asta deranjeaza pe cei cu scoala in domeniu. Cum de poate sa faca ce face, boul ala fara scoala. Poate iti aduci aminte cind am fost acuzat ca altul imi face montajele si eu doar dau cu vorba in filmari... M-a amuzat maxim faza aia. In fine, eu n-am nimic cu nimeni, cit timp nimeni n-are nimic cu mine. Si nu cred ca am vreo vina in toata aceasta tevatura despre niste banale diode Schottky pe railul de 12 Volti la sursa de PC. Editat Februarie 16, 2024 de DjLeco2021 Link spre comentariu
dumitrumy Postat Februarie 16, 2024 Partajează Postat Februarie 16, 2024 (editat) 1 oră în urmă, DjLeco2021 a spus: Si ca sa inchei cu o completare, am vazut si sursa de PC, FARA PFC, nici macar pasiv cu bobina serie in AC, care aveau MBR3045 pe railul de 12V, surse in hard switching, putere de 350W. La ele am gasit snubbere cu capacitate mare a condensatorului din snubber. Domnule, nu are nimeni nimic cu dumneata. Nu intelegi ca nu te lasa teoria, este ca si cand ai spune ca ai vazut o masina moderna care la deal opreste motorul, atat de bine este conceputa. Am scris din prima postare, DOAR la ATX poti folosi (surse fara PFC) diode de 45V pe calea de 12V pt ca te ajuti printrun supterfugiu de infasurarea de 12V. Adica obligat ai infasurari de 5V si 7V, nu separat de 5V si 12V. Treci peste orice sustinere tehnica a mea si aduci in discutie doar ce ai vazut. Pai asta face si Dana Budeanu, te face din cuvinte. In loc sa spui "am vazut oscilogramele si am inteles ce se intampla", aduci in discutie o alta sursa vazuta candva, undeva. Eu in loc de 1m2 de cuvinte, am luat o sursa si am pus-o sub tensiune. Hai sa pun si simulari cu varianta semipunte, cu cele 2 situatii: infasurare separata de 12V si infasurari de 5V si 7V. ******************************************************** ************************************************* Tensiunea pe dioda este diferenta intre V14 si V15 ############################################## EDIT pt ajutor, nu este asa usor de inteles montajul. Este o semipunte unde am ales miezul ca nr de spire din secundar sa fie egal cu tensiunea pe iesirea respectiva. Deci in prima simulare avem 2 inf. de cate 5 spire si 2 de 12 spire. In simularea 2 a doua infasurare are 7 spire si se "agata" pe catozii diodelor de 5V. Schema este folosita si la semipunte (FORWARD dublu) si la FORWARD simplu/ cu o faza. Editat Februarie 16, 2024 de dumitrumy Link spre comentariu
AlpHs00 Postat Februarie 16, 2024 Partajează Postat Februarie 16, 2024 (editat) Vali, nu sunt un bun cunoscator, dar nici ultimul idiot nu sunt. Am capacitatea necesara sa inteleg ce a vrut sa zica dl. dumitrumy, sau sa inteleg contrele sau discutiile ce s-au purtat in jurul acestor surse incat sa-mi formez o parere. Daca spuneti ca am facut ,, trolling,, e parerea dvs si o respect desi eu consider ca nu am fost pe langa subiect. Eu nu tin partea nimanui, tin doar cu adevarul si consider ca nu l-am bagat pe dumitrumy sau afirmatiile sale in discutie. Editat Februarie 16, 2024 de AlpHs00 Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum