DjLeco2021 Postat Februarie 15, 2024 Autor Partajează Postat Februarie 15, 2024 (editat) Acum 4 ore, dumitrumy a spus: Daca mai ai o sursa desfacuta, fa o masuratoare simpla: vezi daca indica continuitate spre masa anozii diodelor de pe 5V si 12V. In functie de asta putem continua discutia. Toate sursele in care am intervenit, aveau rail separat de 12 volti. Sursele moderne au infasurari separate (si TOTAL independente de cele de 3 3 V si 5 V) pentru railul sau railurile de 12 Volti. Cred ca e a 5-a oara, cind scriu acest aspect. Dar daca acest lucru nu se vrea a fi inteles, asta nu mai este problema mea! Unii dintre voi cred ca ati ramas inradacinati in sursele AT, neavind tangente cu sursele ATX, moderne. Pe vremuri cele mai mari consumuri erau pe railurile de 3,3V (procesorul sau procesoarele se alimentau de acolo) si pe cel de 5 V de unde se alimentau toate circuitele integrate logice. Acum cel mai mare consum il are placa video, care poate sa ajunga si sa si depaseasca 600W consum din railul de 12 volti (RTX4090). In ultima perioada, s-a cam trecut de la redresarea bialternanta cu priza mediana la infasurarile secundare, la redresare sincrona pentru railul de 12 Volti, din cauza curentilor mari, ce pot depasi 120A trasi din railul de 12 V. A mai fost o perioada (cam proasta) cind se purtau sursele PC de putere mare, peste 850W, in care erau 2, 3 sau chiar 4 railuri de 12 V de putere, insa aveau mari probleme in ceea ce viza stabilitatea tensiunilor de pe railuri diferite, de exemplu cind un rail alimenta partea de CPU si altul sau altele, placa video cu 2 sau chiar 3 mufe de alimentare PCI-E. S-a renuntat destul de repede la ele, in special de cind au implementat redresarea sincronizata pentru railul (unic) de 12 V. Puneti mina, desfaceti o sursa moderna, brand, de peste 600W si veti vedea 2 tipuri de redresari pentru railul de 12V. Bialternanta, cu prize mediane la infasurarile secundarelor de 12V, (mai multe infasurari in paralel) si cu dioda sau grup de diode duble cu catod comun, in paralel, MBR3045, MBR6045 sau chiar asemanatoare, toate Schottky pentru ca au Vfav mult mai.mic decit o redresoare rapida clasica, deci disiparltie mai mica, inde anozii lor sint legati la extremele fata de mediana, mediana la masa, masa fiind comuna cu toate celelalte tensiuni ale sursei, 3,3V, 5V, etc, iar catodul sau catozii cind sint mai multe in paralel, se leaga la infasurarea sau infasurarile bobinei de soc, aceasta fii d urmata apoi de celulele de filtraj si rezistenta shunt a railului de 12V. Ori, desigur, veti gasi redresarea sincronizata cu MOS-FET-uri de curenti mari intre 100 si 250A si tensiuni mici, sub 100V, tipic 60V D-S. Editat Februarie 15, 2024 de DjLeco2021 Link spre comentariu
Sharky Postat Februarie 15, 2024 Partajează Postat Februarie 15, 2024 Inafara subiectului. CE se strica la ele de trebuie desfăcute? Link spre comentariu
dumitrumy Postat Februarie 15, 2024 Partajează Postat Februarie 15, 2024 (editat) Credeam ca dupa ce treci de 50 ani devii mai ponderat dar se pare ca esti chiar mai agresiv ca inainte. Si mai infumurat. Ti se cere un lucru simplu si scrii ca de obicei un pomelnic. Tensiunea si curentul sunt lucruri total diferite. Am mai spus, cand am primit sonda de curent lumea comutatiei s-a simplificat. Nu te-am vazut in 15 ani sa pui o forma de unda de curent la romanele scrise despre sursele tale. Puterea de care tot aduci aminte inseamna doar curent in plus, atat. Tensiunea pe dispozitive nu are treaba cu puterea ci cu schema adoptata. O sursa AT de 200W si un super ATX hard sw. au aceleasi forme si amplitudini daca schema principiala este aceeasi. Sursa AT a fost semipunte pt ca era cea mai simpla/ ieftina schema cu 494 la care putea face apel tehnologia in acei ani. Normal ca a trecut schema si la ATX dat fiind avantajele. Cand au aparut MOS-urile toate firmele mari au trecut pe FORWARD cu un tranzistor, tot o schema simpla si cu avantajul cresterii frecventei de la 28-38kHz la 70-100kHz. Cand a crescut cerinta de putere au trecut la FORW. cu 2 tranz. Atat am gasit la ATX-urile trecute pe la mine, 850W a fost max ce am depanat. E normal- teoria este la un clik pe google- ca la cresterea puterii sa treaca de la FORW simplu la FORW dublu, fie semipunte sau punte. Dar la redresarea cu diode nu se schimba nimic de la 200W la 2000W, tensiunile inverse sunt aceleasi. Ce nu stii tu este ca formula ce reduce tensiunea inversa este folosirea PFC-ului. La o schema fara PFC noi trebuia sa asiguram stabilizarea pt retea -15% la +10%. La vremea aceea, 187v la 242V. Cu Delta maxim impus de TL494, trebuia sa asiguri o anumita tensiune de impuls in secundar. Cand reteua ajungea la max aceasta tensiune crestea proportional. La sursa cu PFC unde factorul de umplere variaza putin pt ca la intrarea in traf ai tensiune stabilizata, poti bobina strans traful incat tensiunea max de impuls din secundar sa fie sa zicem 40V. Poti folosi aici o dioda de 45V. Fara PFC la -15% retea ai cei 40V, la +10% iti dai seama ca dioda de 45V nu va rezista. Cine te-a invatat ca daca ai depanat sute de surse de N modele si intelegi cum au fost proiectate? Uite diferenta intre 2 ATX FORW, una cu PFC si alta fara. Iar cea fara este la retea nominala, la retea max tensiunile vor mai creste cu 10%. Tensiunea inversa la cea fara PFC este mai mica pt ca foloseste artificiul de care am amintit, adica ajutarea cu infasurarea de 5V. Cand vei pune oscilograme si adaugiri de teorie, atunci sa te prezinti la examen. Deocamdata iei testul doar la electronica descriptiva (sau dupa natura moarta). EDIT- am uitat oscilograma Editat Februarie 15, 2024 de dumitrumy Link spre comentariu
DjLeco2021 Postat Februarie 15, 2024 Autor Partajează Postat Februarie 15, 2024 (editat) Pentru domnii ingineri, de le stiu ei pe toate: https://www.techpowerup.com/review/corsair-gs800/4.html Sursa de 800W cu 65Amperi pe iesirea de +12V, single-rail. Extras din pagina 4 (scoateti-va de pe ochi ochelarii de cal), citez: In the secondary section, passive design is used for the generation of the DC rails and the three coils indicate independent regulation for each rail. Six STPS3045CT Schottky Barrier Rectifiers (SBRs) handle the +12V rail and each of the minor rails is regulated by one STPS3045CW. Aici detalii dioda STPS3045CT https://eu.mouser.com/ProductDetail/STMicroelectronics/STPS3045CT?qs=JV7lzlMm3yLONE%2BrA7x4DA%3D%3D Redresare single rail de 12 volti cu diode Schottly de 45VOLTI. Si va asigur ca diodele sint legate PARALEL, veti vedea asta si daca va uitati pe cablaj. Si inca una, ca sa fie "tacimul complet", de data asta EVGA, surse de calitate: https://www.techpowerup.com/review/evga-500b/4.html Citez: The +12V rail is generated by two STPS30L45CT SBRs. The 5V rail is rectified by two 40U60CT SBRs and 3.3V is rectified by a pair of STPS30L45CTs. The only difference to the BQ L8-500 here are the SBRs that regulate the +12V rail, with the be quiet! unit's pair of PFR30L45CTs being more efficient than the STPS30L45CTs, so we expect the EVGA 500B to be less efficient than be quiet!'s offering. Dioda de 45V: https://www.st.com/resource/en/datasheet/stps30l45c.pdf La ei se poate, la voi, badman, badman. Multumiti, domnilor "ingineri"? Sau o sa ziceti ca acela e un site FAKE si ca acolo sint minciuni? Nu ca nu m-ar mira... Editat Februarie 15, 2024 de DjLeco2021 Link spre comentariu
Sharky Postat Februarie 15, 2024 Partajează Postat Februarie 15, 2024 Cata cearta pt niste lucruri care pot fi rezolvate in mai multe feluri fiecare cu plusuri si minusuri. Link spre comentariu
sesebe Postat Februarie 15, 2024 Partajează Postat Februarie 15, 2024 (editat) @Leco, ai falsificat paginile de internet doar sa arate ceea ce vrei tu. @Miticamy, n-a inteles nimic desi te-ai straduit sa explici pe intelesul oricui. Editat Februarie 15, 2024 de sesebe Link spre comentariu
DjLeco2021 Postat Februarie 15, 2024 Autor Partajează Postat Februarie 15, 2024 (editat) Acum 34 minute, sesebe a spus: Ai falsificat paginile de internet doar sa arate ceea ce vrei tu. Mi-as dori ca www.techpowerup.com sa fie "a meu". Dar, te poti documenta si singurel, d-le inginer, sustinator al eronatei scrieri cum ca pe railul de 12Volti NU se folosesc diode Schottky. Ba, uite ca se folosesc, si culmea de doar 45Volti la unele sau de 60 volti la altele, deci SE FOLOSESC... https://www.techpowerup.com/review/evga-500b/4.html https://www.techpowerup.com/review/corsair-gs800/4.html Acum 39 minute, Sharky a spus: Cata cearta pt niste lucruri care pot fi rezolvate in mai multe feluri fiecare cu plusuri si minusuri. Nu e nicio cearta, vreau si eu doar sa vad cind va recunoaste vreodata, "da domne, asa e", am gresit eu, sau n-am fost bine documentat. N-ai sa vezi, ever! Si am mai insistat si prin prisma faptului ca am vazut cu ochii mei acele diode in surse, pe care le-am reparat sau recapat in decursul anilor. Editat Februarie 15, 2024 de DjLeco2021 Link spre comentariu
DjLeco2021 Postat Februarie 15, 2024 Autor Partajează Postat Februarie 15, 2024 Acum 2 ore, Sharky a spus: Inafara subiectului. CE se strica la ele de trebuie desfăcute? In principal se paradesc electroliticii de pe railul de 12V, mai crapa sursa auxiliara, crapa pfc-ul, sau tranzistorii din primar trafo, dar de cele mai multe ori, electroliticii din secundare sint majoritar vinovati de interventiile mele in surse, apoi PFC-urile (tranzistorii, driverul). Link spre comentariu
DjLeco2021 Postat Februarie 15, 2024 Autor Partajează Postat Februarie 15, 2024 (editat) Acum 29 minute, AlpHs00 a spus: E al meu techpowerup. Spuneti si pun ce diode vreti acolo... Eu nu prea le am cu sursele dar vad ca acolo se folosesc diode de 45v pe ramura de 12v, de unde deduc ca domnul Sesebe probabil a intalnit, dezvoltat doar surse cu o tipologie, schema diferita fate de cele prezentate de Leco... Daca as sti mai multe, as comenta. Oricum si asa probabil m-am bagat ca musca-n lapte dar fiind la bodega imi permit... Acel site face "disectia" la diverse tipuri de componente pentru PC. Este un site foarte respectat de catre entuziastii in domeniu, foarte multi cauta detalii/review-uri pe acel site referitor la anumite componente intii de a cumpara ceva. Este un site respectabil dupa cum am mai zis, nepartinitor si extrem de detaliat cind analizeaza un produs. De aratat partea de 12V arata asa (simplificat, aratat fara snubbere, fara rezistenta shunt), unde pot fi cite 2 sau mai multe diode in paralel, unde secundarul cu mediana este facut din mai multe infasurari puse in paralel pentru capabilitate de curent, asemeni si la bobina de soc, unde poate fi bobinata cu 3 sau mai multe sirme odata, pentru a rezista la amperaj. Editat Februarie 15, 2024 de DjLeco2021 Link spre comentariu
AlpHs00 Postat Februarie 15, 2024 Partajează Postat Februarie 15, 2024 Cunosc site-ul, mai obisnuiesc sa-mi clatesc ochii pe acolo. Link spre comentariu
hpavictor Postat Februarie 15, 2024 Partajează Postat Februarie 15, 2024 https://www.hammfg.com/electronics/transformers/rectifier?referer=968 Lectură plăcută ! Link spre comentariu
AlpHs00 Postat Februarie 16, 2024 Partajează Postat Februarie 16, 2024 De ce mi-a disparut postarea citata de Leco? Link spre comentariu
validae Postat Februarie 16, 2024 Partajează Postat Februarie 16, 2024 Citat: Daca as sti mai multe, as comenta. Oricum si asa probabil m-am bagat ca musca-n lapte dar fiind la bodega imi permit... De asta a dispărut.... De ce oare simțiți nevoia să vă băgați într-o dispută tehnică, în care nu aveți experiența necesară emiterii unor păreri ? Ca să fie mai multe postări pe lângă subiect ? Doar pentru că e la Bodegă nu voi permite să se bată câmpii, dat fiind că se tratează totuși un subiect tehnic. Da, Bodega e totuși parte a Elforum, un forum tehnic.... Link spre comentariu
BRANCA Postat Februarie 16, 2024 Partajează Postat Februarie 16, 2024 Un scurt p.d.v. privind rectificarea sincronă în surse: https://www.digikey.com/en/blog/synchronous-rectifiers-improve-power-supply-efficiency Link spre comentariu
AlpHs00 Postat Februarie 16, 2024 Partajează Postat Februarie 16, 2024 Acum 21 minute, validae a spus: Citat: Daca as sti mai multe, as comenta. Oricum si asa probabil m-am bagat ca musca-n lapte dar fiind la bodega imi permit... De asta a dispărut.... De ce oare simțiți nevoia să vă băgați într-o dispută tehnică, în care nu aveți experiența necesară emiterii unor păreri ? Ca să fie mai multe postări pe lângă subiect ? Doar pentru că e la Bodegă nu voi permite să se bată câmpii, dat fiind că se tratează totuși un subiect tehnic. Da, Bodega e totuși parte a Elforum, un forum tehnic.... Pt ca Sesebe zice ca nu exista diode de acest tip pe ramura de 12v, dupa care zice ca nu exista diode cu tensiuni mai mici de 80-90V iar eu vad ca exista, chiar de 45V. Altii se porcaiesc si sunt lasati in pace, eu daca vin cu o constatare legata de subiect se pare ca deranjez, Cred ca o sa frecventez mai rar acest forum.... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum