Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Diodele din ATX

DjLeco2021

Postări Recomandate

• Răspunsuri 71
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• DjLeco2021

22

• dumitrumy

15

• sesebe

10

• AlpHs00

7

Top autori în acest subiect

Pai sa munceasca un pic Leco, el iese mereu la inaintare cu muschii lui puternici. Cand ii raspunde un inginer (asa se pare ca este SSB), il contreaza cu poze- asa am vazut eu, dovedesc cu poza sursei. La nivel de teorie de baza, SSB are dreptate. La semipunte avem amplitudini in secundar si de 28V la varf pt a obtine 12V. Deci 56V pe dioda, nu are cum sa reziste una de 45V. Doar ca proiectantii au gasit o solutie ce se poate aplica doar daca ai si o infasurare pt 5V cum este orice ATX. 

Link spre comentariu

Desi apare atit in poze cit si la descriere, ce diode erau in acea sursa ANTEC (sursa brand nu porcarie chinezeasca), n-ar recunoaste ca n-a avut dreptate nici ars cu fierul rosu! Nu ma dau eu mare expert, dar cind am reparat/recapat zeci de surse si in ele am vazut majoritar MBR3045 cit si MBR3060 pe railul de 12V, cel de putere, consider ca este o dezinformare grosolana sa spui ca, citez: 

"In sursele de PC la iesirea de 12V nu sint folosite diode schottky ci doar la iesirea de 5V si 3V3. Tehnologia schottky nu prea permite tensiuni inverse de mai mult de 80V-100V. Tot ce gasiti peste acesta tensiune va fi format din 2 diode schottky inseriate" 

Dioda schottky la peste 100V si nu este singura usor accesibila:

https://www.onsemi.com/pdf/datasheet/mbr40250-d.pdf

Cit despre railul de 12V, mai pun si altul

https://www.techpowerup.com/review/corsair-cxm-series-650w/

Sa vedem ce are in secundar pe 12V, cite 2 schottky paralel

Untitled.jpg

https://www.onsemi.com/pdf/datasheet/mbr30l60ct-d.pdf

Link spre comentariu
1 oră în urmă, DjLeco2021 a spus:

Sa vedem ce are in secundar pe 12V, cite 2 schottky paralel

Te incapatanezi sa postezi aici. Ce treaba au sursele ATX cu Nirvana? Am deschis un topic unde o sa intelegi de ce se pot pune diode de tensiune relativ mica la ATX. Dar doar la ATX se poate, daca faci o sursa PWM, nerezonanta, doar pt 12V nu le mai poti folosi. 

Link spre comentariu

Daca este liber la comentat... hop si eu!

Eu nu inteleg unde sunt dubiile cu privire la redresarea sincrona: "se pare ca este cea mai avantajoasa in ceea ce priveste randamentul"

Eu zic ca principul este simplu si avantajul evident: in loc sa traverseze o jonctiune (indiferent de ce tip) curentul traverseaza un mosfet, care are comportament rezistiv.

Uzual eu folosesc spre exemplu de 5 miliohmi, dar daca cauti un pic gasesti si de 10 sau 100 de ori mai buni.

La 20A pe cei 5 miliohmi cad 100mV, incomparabil mai bine ca o jonctiune la acelas curent.

Si deci se poate si de 100 ori mai bine.

Nu vad ce "se pare", discutam numai de legea Ohm.

Link spre comentariu
1 oră în urmă, sonic11 a spus:

Ce vrea să spună @sesebeeste faptul că dioda chiar daca se prezintă că o singură dioda in capsula fiind două jontiuni înseriate și astfel se mărește vrm, dar el explica in stilul lui caracteristic.

Apoi în sursele in comutație tensiunea inversa este "domolită" ușor față de sursele clasice unde lucram cu 50hz.

Avantajele acestor diode nu ne sunt de folos în surse clasice pentru amplificatoare unde nu vom dimensiona  traful la limită!

Sint diode speciale care au 2 diode inseriate gen FMU22U sau FMU22UR. Cele de la surse PC, MBR3045, MBR6045 si altele de gen, sint 2 diode pe capsula cu catod comun, nu au mai multe diode inseriate pe brat.

https://www.onsemi.com/pdf/datasheet/mbr3045-d.pdf

https://www.onsemi.com/pdf/datasheet/mbr6045wt-d.pdf

Eu nu am punctat si sustinut decit la aspectul de diode schottky pe railul de 12 volti, nimic altceva.

Vezi citatul de mai sus.

Link spre comentariu

Nu este nicio capcana. Cand depanezi doar inlocuind electrolitici si diode/ tranz. in scurt nu te intereseaza schema.

Cand iti propui sa rezolvi orice defect mai studiezi si schema. Macar sa stii cum au gandit cei din vest care de fapt au dat de munca si esticilor.

Dureaza 5 minute ca Leco sa ridice schema doar cu secundarele si diodele si apoi discutam la concret, cu oscilograme si simulari. 

Asa, sa primim totul mura in gura de la cei care merg cu bastonul, nu face bine forumului. Am pus la semnatura propuneri de la colegi:  Forumul nu poate trai la nesfarsit cu aceiasi useri. 
Trebuie si "sange proaspat".

De aceea am si pus subiectul la Bodega. La SURSE trecea neobservat.

Acum 10 minute, Dxxx a spus:

Eu nu inteleg unde sunt dubiile cu privire la redresarea sincrona:

Nu se discuta despre redresarea sincrona. O sa iasa un ghiveci, desi la bodega este permis.

Topicul discuta doar desprea redresarea cu diode la ATX, si de ce a vazut Leco diode de 45V pe infasurarile de 12V unde tensiunea inversa depaseste 50V.

Deschideti alt topic cu redresarea sincrona, altfel unele date utile nu vor fi gasite la o cautare pe tematica.

Link spre comentariu
1 oră în urmă, dumitrumy a spus:

Te incapatanezi sa postezi aici. Ce treaba au sursele ATX cu Nirvana? Am deschis un topic unde o sa intelegi de ce se pot pune diode de tensiune relativ mica la ATX. Dar doar la ATX se poate, daca faci o sursa PWM, nerezonanta, doar pt 12V nu le mai poti folosi. 

Sint surse nerezonante, hard switching, in comert, de 12 sau 24 volti care au Schottky pe redresare.

Culmea tot MBR-uri de 45 sau 60 Volti.

Se gasesc poze cu duiumul pe net, nu mai stau sa le caut degeaba.

Pai, eu am adus in discutie diodele de pe railul de 12V de la surse? Nu cred!

Ce am citat aici nu-mi apartine, vezi mai degraba cine a scris aberatiile astea, adica cine a adus in discutie pe acest topic despre diodele din surse PC!

"In sursele de PC la iesirea de 12V nu sint folosite diode schottky ci doar la iesirea de 5V si 3V3. Tehnologia schottky nu prea permite tensiuni inverse de mai mult de 80V-100V. Tot ce gasiti peste acesta tensiune va fi format din 2 diode schottky inseriate" .

Ma incapatinez doar sa demontez niste aberatiii scrise aiurea pe acest topic, aberatii ce-i pot induce pe alti colegi, IN EROARE!

Editat de DjLeco2021
Link spre comentariu
Acum 2 ore, DjLeco2021 a spus:

Sint surse nerezonante, hard switching, in comert, de 12 sau 24 volti care au Schottky pe redresare.

Daca mai ai o sursa desfacuta, fa o masuratoare simpla: vezi daca indica continuitate spre masa anozii diodelor de pe 5V si 12V. In functie de asta putem continua discutia.

Link spre comentariu
Acum 2 ore, Barbu Paul a spus:

5+7=12, sincer este doar o banuiala ca nu am avut curiozitatea sa ma uit intr-o sursa ATX.

Dece nu-l lasi pe expert sa explice?

Acum 2 ore, DjLeco2021 a spus:

....................

Se gasesc poze cu duiumul pe net, nu mai stau sa le caut degeaba.

.......................

Sint filmulete "cu duiumul pe net, nu mai stau sa le caut degeaba", in care se fac depasiri pe linie continua.

Asta inseamna ca depasirea pe linie continua este permisa?

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări