Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Diodele din ATX


DjLeco2021

Postări Recomandate

Acum 52 minute, sesebe a spus:

In sursele de PC la iesirea de 12V nu sint folosite diode schottky ci doar la iesirea de 5V si 3V3. Tehnologia schottky nu prea permite tensiuni inverse de mai mult de 80V-100V. Tot ce gasiti peste acesta tensiune va fi format din 2 diode schottky inseriate si va disparea avantajul caderii mici de tensiune iar asa cum spune si @Shambala pt redresarea unei tensiuni de 25-30V diodele trebuie sa reziste la minim 100V.

 

Eu consider ca toate subiectele si discutiile astea despre amplificatoare audio simpliste in clasa A care dau pe spate pe orine le asculta nu-s altceva decit un fel de mas...rbare audio.

Nu exista asa ceva sa pui 5 piese si sa dai de nirvana audio. Nu daca ar fi fost adevarat ar fi fost plina piata de echipamente facute de marii producatori din audio dar nu, amplificatoarele de calitate au scheme mult mai complicate si cu performante mult mai replicabile

 Sint folosite si pe 12V, schottky la 45V cu 60A, MNR6045WT (TO247) sau MBR60L45CTG (TO220), acum forta se cere pe railul(rile) de 12V, pentru ca de acolo se alimenteaza consumatorii principali (placa/placile video) si CPU, cele de 3,3V si 5V nu mai prezinta asa mare interes la amperaj, doar pentru SSD si HDD S-Ata, care nu consuma mult. Pe vremuri era importanta iesirea de 3,3V, de acolo alimentau procesorul/procesoarele. La cele mai moderne, pe railul(rile) dfe 12V se foloseste redresarea sincrona cu Mos-Fet, se pare ca este cea mai avantajoasa in ceea ce priveste randamentul, inca peste diodele cu carbura de siliciu. Om vedea ce rezerva viitorul. Sint de ceva timp bun si Schottky cu 200V peak reverse voltage cu care faci treaba si la un +/- 100Vdc (bine snubberizat),  V30200C-E3/4W, dar la tensiuni mai mari, carbura de siliciu, ramine cea mai buna alegere.

Editat de DjLeco2021
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 71
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • DjLeco2021

    22

  • dumitrumy

    15

  • sesebe

    10

  • AlpHs00

    7

Top autori în acest subiect

Mai bine te opresti cu astfel de explicatii. La iesirea de 12Vdin sursele de PC nu rezista diode care sa aiba mai putin de 80-100V tensiune inversa.

Da, acum vei incepe explicatii savante si demonstratii practice ca ai facut o infinitate de astfel de surse dar nu vor fi decit cazuri izolate, tensiunea maxima inversa are o formula clara de calcul. Diodele schottky folosite acolo sint din constructie cu doua diode inseriate in aceeasi capsula.

Link spre comentariu

Multe surse (brand) modelele sub 700W, folosesc diode Schottly cu catod comun, de 45V si 60A  pe railul de 12V.

Daca n-ai avut tangente cu asa ceva, e problema ta.

 

Uite aici, una desfacuta, o Antec de 550W

 

https://www.techpowerup.com/review/antec-vp550p/4.html

 

Vezi ce foloseste pe railul de 12V

 

Untitled.jpg

 

 

 

 

https://pdf.datasheetcatalog.com/datasheet/stmicroelectronics/6479.pdf

Editat de DjLeco2021
Link spre comentariu

Completare pt necrezatori, sursa de mai sus (Antec) are diode schottky de 30A cu 60V, pe railul de 12V.

 

Modelul de 450W (Antec) are MBR3045 pe railul de 12V (avute 2 bucati, acum ani buni, surse foarte bune si nu scumpe).

Link spre comentariu

Da, da ascultati-l pe DjLeco ca-i expert in power supply.

Eu nu voi sta acum sa dau lectii gratis dece acolo se poate iar in alta parte nu se poate (traf de retea normal de exemplu).

Fiecare e liber sa faca asa cum doreste.

 

Link spre comentariu

Exista doua explicatii pt. folosirea diodelor amintite de &DjLeco. Doar sa afirmi ca ai vazut ceva nu prea aduce beneficii forumului.

Varianta amintita este valabila doar pt. surse ATX. Daca faci o sursa cu infasurari doar pt 12V nu mai este valabila varianta.

Leco ar putea primi un 10 daca ridica schema de redresare din secundar si vede astfel smecheria.

 

Link spre comentariu
Acum 57 minute, sesebe a spus:

Eu doar am facut o afirmatie la obiect dar unele persoane s-au simtit lezate si au vrut sa demonstreze ca sint mai bine informate, desi probabil habar n-au despre diferentele dintre tipurile de surse si cum se calculeaza tensiunea inversa pe diodele redresoare.

Iti place sa o dai la intors. Ai scris clar si raspicat ca la surse pe railul de 12Volti NU se folosesc diode Schottky. Ba afla ca la marea majoritate (inca) se folosesc Schottky, 2 diode pe capsula cu catod comun  (deci NU INSERIATE), in sistem redresare dubla alternanta cu 2 infasurari secundare la traf, obtinindu-se o singura tensiune pozitiva, de +12Volti fata de masa. Diodele folosite cel mai uzual sint MBR3045 de 30A (2x15A per pin) si 45 Volti. la cele de puteri mai mari, tipic peste 500W, unde railul de 12Volti depaseste 30A, se montau cite 2 astfel de diode in paralel, cu talpa radiatorului facuta sandwich intre diode. Mai toate sursele de gen, single rail pe 12Volti oe care le-am reparat, au avut probleme ori la.partea de PFC, ori la partea de SMPS. Din zeci reparate, la niciuna n-am gasit MBR-urile de pe partea de 12V secundar, strapunse. Apoi am vazut ca au fost inlocuite la cele pina in 750W, la Corsair TX series in special, cu mai puternicele MBR6045, 2x30A si 45V, cite 2, paralel. Acum este la.moda, redresarea sincrona cu MOS-FET-uri, pe railul sau railurile de 12V. Ai si poza cu sursa Antec de 550W, in care si scrie si totodata arata ca dioda de pe railul de 12Volti este Schottky. Deci afirmatia ta, ca pe railul de 12V , NU SE FOLOSESC diode Schottky, este FALSA. Eu am intervenit strict la partea despre surse. Salut.

Editat de DjLeco2021
Link spre comentariu

Iar pentru cei ce vor neaparat sa foloseasca diode Schottky in acest proiect, exista diode Schottky de 2x20A si 250V, tot cu catod comun, parca MBR40250 (sau ceva de gen se numesc). Desi, nu vad sensul folosirii redresarii sincronizate, cu mosfeturi sau cu diode Schottky, decit la frecvente mari, zeci de kHz si curenti peste 30A. E ca si cum pe o caroserie de Dacia 1300, ar pune un motor de 2000Hp.

Editat de DjLeco2021
Link spre comentariu
Acum 37 minute, DjLeco2021 a spus:

Ai scris clar si raspicat ca la surse pe railul de 12Volti NU se folosesc diode Schottky. Ba afla ca la marea majoritate (inca) se folosesc Schottky,

Continuati aici:

 

Link spre comentariu

Normal. Sunt doua inseriate in capsula pt ca vin la fix pt redresarea cu priza mediana.

Nu pune nimeni punte la 12v ca scade randamentul.

Acu nu stiu de care sunt dar nu e mare lucru sa verifici un cod.

 

Totodată nu inseamna ca daca e Schottky sta sub 0.6 tot timpul. Peste o treime sau jumătate din curentul maxim cam toate sar de 0.6. ca pe langa de bariera de potențial mai au si rezistenta interna.

Link spre comentariu

Leco ar trebui sa spuna la sursele pe care le-a pus in discutie. 

Duminica am desfacuta o sursa forward, avea schottky de 100V dar intro schema cu "smecheria" de care aminteam.

mbr4045-COMB.jpg

Editat de dumitrumy
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări