Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cat traiesc instrumentele dumneavoastra de masura?

ionut120v

Postări Recomandate

Cel mai vechi portabil digital la mine, este un dt830 din 1989. Adus din Irak în decembrie, când în București se trăgea la greu. Este modelul cu integrat cu pini, nu turnat pe placă, și încă e în parametri. De acometre nu mai zic, am unele de peste 70 ani și sunt funcționale. Perioada de utilizare difera de la om la om. În ecuația asta, omul e variabila care influențează rezultatul cel mai mult. 

IMG_20240408_194841_edit_2753508729260.j

Mai tânărul DU 20

IMG-20161214-094332350.jpg

Si primul meu analogic cumparat în 1982

DSC04707.jpg

Ar merita menționat și MAVO35, pe care îl cunoaște toată lumea. 

Toate sunt funcționale. 

Digitalele le consider noi, chiar dacă sunt din 2000 încoace, încă nu au atins vârste memorabile. 

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 33
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• doru3160

9

• victor_cj

4

• franzm

3

• ionut120v

3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

fratele la ultimu asa l-am luat din piata cu potentimetrul rupt, modelul asta sunt greu de folosit comutatoarele de selectie sunt actionate de borna testerului.

DSCN3118.JPG

Link spre comentariu

Nu era deloc greu de utilizat, mai ales ca nu mă spurcasem la rotactor. În acea vreme vanam un rusesc, un TL4, dar nu a fost să fie. Mavo nici în vis nu-l  vedeam în perioada aia. A venit în 84 dar pe inventar, nu proprietate. Mi-a picat ăsta de la un vaporean, am dat o gălăgie de bani, dar s-a amortizat repede în acea perioadă. Fiind ușor și protejat bine de carcasa suplimentară, a mâncat mult teren. Când am dat de primul mavo, după cca 2 ani de folosire S 680, mi-a fost greu să mă obișnuiesc cu rotactor, dar lucrând mult, m-am obișnuit și cu Mavo 35. După 90 au apărut portabilele digitale. Pana atunci am avut mai multe digitale, dar de banc. Unele le mai am și acum, funcționale, dar pensionate. 

Link spre comentariu

Am avut un  TL4 nou nout, dar nu ma stiu pe unde este , m-am tot mutat, probabil s-o fi pierdut in procesul mutarilor.

Mavo 35 ale mele sunt muncite state pe afara prin ploaie si praf, o sa mai cumpar daca gescsc ceva decent.

Link spre comentariu
Acum 15 ore, doru3160 a spus:

IMG_20240408_194841_edit_2753508729260.j

Sursa de inspiratie pentru MF/MAVO35 (nu neaparat aparatul asta, ci seria din care provine), nu povesti cu aparat de bord Messerschmitt si alte bazaconii.

Link spre comentariu

Cam asa arata dt830 la interior.

IMG-20220207-155531.jpg

Deși e o chinezărie, și ma așteptam contactele să nu reziste în timp, nu a fost chiar așa. Stă bine la contacte, dar am observat la unele exemplare, polarizarea afisajului, marginile devin negre și avansează ușor până afișajul nu mai e viabil. 

Cât despre mf35 aparat de bord la avioane de vânătoare, am fost reticent în a crede așa ceva. În primul rand că nu prea aveai la ce îl folosi în depanarea echipamentului electric/electronic al avionului. În al doilea rand, era mare și greu pt așa ceva. La bordul unui avion, fiecare gram contează, nu bagi o cărămidă de peste 1kg ca accesoriu posibil de folosit, deci nici măcar indispensabil. Și nu în ultimul rand, a fost un exemplar sensibil la șocuri mecanice, total impropriu pt mediul propus. Dacă chiar voiau sa aibă un instrument la bord, aveau la îndemână soluții cu aparate de 10 ori mai ușoare, de 10 ori mai puțin voluminoase, și mult mai rezistente la șocuri.

De exemplu ceva de buzunar...puteai vedea o tensiune, o continuitate si ce mai stiu eu ce aveau ei nevoie.

DSC01404.jpg

Dar sună mai spectaculos, dotarea avioanelor de vânătoare nemțești... 

Link spre comentariu

Asta se știe, a fost postat de multe ori exemplarul chinezesc. Înclin să cred că e așa cum a zis și franzm, modelul chinezesc a fost inspirat, nu copiat. A fost o evoluție fireasca a modelelor din acea vreme. Pe lângă subiect, și despre Gloria au spus mulți că a fost copiat, dar nu a reușit nici unul să posteze o poză și să spună, ăsta e modelul copiat. 

Link spre comentariu

doru3160.Cu prima ocazie desfac şi 83x-ul meu.Din câte ştiu şi ăla e cu 7106 în capsulă DIP...

Ce-am observat la primele exemplare,îndeosebi cele galbene,e că aveau pistele comutatorului aurite,de f bună calitate şi erau si destul de precise.

Eu n-am prins galbene ci numai negre.Aş lua unul "original" numai de amorul artei!

Ăl mic al meu şi-a luat un multimetru ieftin "pentru uz domestic" şi culmea că îşi merită banii!Asta ca să fac comparație cu "bătrânul" 83x...

https://www.emag.ro/multimetru-digital-ut133a-uni-t-chip-inteligent-adc-alarma-suprasarcina-protectie-supratensiune-multim-ut133a-unit/pd/DCQ8JHMBM/

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Cam asa arata un afișaj de M830, după 35 ani... Inca utilizabil, dar din experiență știu că acea zona neagră se extinde în timp. Oricum, eu ma mir că a rezistat atât, și metrologic se prezintă ok, comparabil cu aparate cu staif. 

IMG-20240618-222811-edit-527708137695620

Se mai poate degrada și așa 

IMG-20240619-090926.jpg

Măcar la astea, raportat la banii dați, nu exista păreri de rău. La cele mai scumpe, nu am întâlnit astfel de probleme. 

Link spre comentariu

890 e la genunchiul broaștei, e evoluat față de 830, pe care l-am considerat cel mai simplu și minim necesar când vrei un aparat de măsură, sau altfel zis, e mai mult decât nimic. Culmea e că din comoditate, îl iau mai des la mici verificări decât ut70 de ex,  HC81, ax18 sau mai știu eu care mai e rătăcit prin bătătură. 

Link spre comentariu

elix DMM 3900

Inca folosit de mine (pensionat oarecum) , cadou primit in urma cu foarte  multa vreme .. abia aparusera..(l-am primit din Belgia..)- deci rezista..

IMG-20240619-141320.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări