Marian H Postat Februarie 11, 2024 Partajează Postat Februarie 11, 2024 Bună ziua, am și eu o problemă sau mai multe, o bănuială că cineva fură curent electric și trece prin contorul meu. Locuiesc la bloc și contoarele sunt pe casa scării, am dat citire în Ianuarie de 450 de kilowați, mi s-a părut mult și am făcut o sesizare la distribuitor. Au venit și au constatat că contorul este defect, l-au schimbat dar după aceea avem tot consum mare.Am oprit siguranțele din apartament pentru 2 ore și surpriză 2 kilowați consum . Mă poate ajuta cineva cu o părere ? Link spre comentariu
validae Postat Februarie 11, 2024 Partajează Postat Februarie 11, 2024 Chemați un electrician bun, care să vă verifice instalația.Asta nu e treaba distribuitorului de energie electrică, problema putând fi și în casă la dumneavoastră.Dacă cineva s-a legat în mod voit sau accidental la instalația dumneavoastră, atunci faceți o sesizare la administrator, sau la furnizor. Link spre comentariu
roadrunner Postat Februarie 11, 2024 Partajează Postat Februarie 11, 2024 Acum 40 minute, validae a spus: Chemați un electrician bun, care să vă verifice instalația.Asta nu e treaba distribuitorului de energie electrică, problema putând fi și în casă la dumneavoastră.Dacă cineva s-a legat în mod voit sau accidental la instalația dumneavoastră, atunci faceți o sesizare la administrator, sau la furnizor. si nu ziceti vecinilor ca ati chemat un electrician bun atunci cand il chemati... RR Link spre comentariu
validae Postat Februarie 11, 2024 Partajează Postat Februarie 11, 2024 Stai că nu m-am prins care e poanta, sunt ceva mai greu de cap uneori... Știu că trăiești în Irlanda, acolo probabil nu există expresia ,,electrician bun,,. La noi există din păcate și unii electricieni care n-au trecut de nivelul siguranțelor fuzibile și schimbatului de becuri, dacă dau de o diferențială trebuie să caute pe YouTube ce e aia... Link spre comentariu
cdinu332 Postat Februarie 11, 2024 Partajează Postat Februarie 11, 2024 Adică să nu dea sfoara-n țară că vine un electrician să verifice. Află ăla de fură curent, dacă așa o fi, și decuplează consumatorii electrici de pe traseul suspect. ............ Amice, vezi cât consum au cei din jurul tău. Link spre comentariu
validae Postat Februarie 11, 2024 Partajează Postat Februarie 11, 2024 Păi credeam că se subânțelegea că nu trebuie să se laude că aduce un electrician. Dacă instalația din acel bloc a fost schimbată relativ recent, iar cablurile sunt acum montate aparent prin patcablu (nu îngropate în zid), există posibilitatea furtului de curent foarte simplu.Un colocatar aflat în amonte de coleg, pe traseul dintre contor și apartamentul lui, a ,,înțepat,, discret cablul colegului, care trece pe deasupra ușii lui, trăgând 1-2 fire (după caz) suplimentare în apartamentul propriu. Sau cineva (evident neautorizat) a legat din greșeală sau voit instalația de iluminat de pe hol la cablul colegului, astfel că acesta plătește practic factura iluminatului blocului, sau a unui etaj....e doar o altă variantă posibilă. Dar asta se poate vedea relativ ușor, și e greu de acoperit o astfel de lucrare, chiar dacă respectivul își scoate rapid firele, fiindcă izolația cablului n-o mai poate face ca la început. Se va vedea în dreptul apartamentului altcuiva o zonă cu izolația afectată pe cablul colegului, acolo unde n-ar avea de ce să fi fost vreodată dezizolată.... Cu siguranțele scoase, nu avea cum să mai existe 2kWh consum în 2 ore..... Doar dacă nu s-au montat în tablourile de distribuție de la parter și siguranțe diferențiale de 300mA (puțin probabil)și colegul are o ,,punere la masă,, masivă în dreptul tabloului propriu, înainte de siguranțele proprii, cauzată de umezeală (inundație recentă de deasupra) și izolația fazei proprii compromisă. Dar să ai o scurgere de curent prin izolație care consumă fix 1000W și să nu iasă și ceva fum/abur însoțite de zgomot, mai greu de crezut.Deși cine știe... Mai degrabă cei care au schimbat contorul, au pus tot unul defect, e perfect posibil la noi asta....nu m-aș mira. Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Februarie 11, 2024 Partajează Postat Februarie 11, 2024 Hmmm, o fi totusi contorul care trebuie? Link spre comentariu
validae Postat Februarie 11, 2024 Partajează Postat Februarie 11, 2024 Păi dacă o fi și plătit factură pe kilowații ăia....bănuiesc că omul știe care-i contorul lui.De obicei sunt numerotate tablourile cu numărul apartamentului, să nu scoți din eroare siguranța vecinului.... Link spre comentariu
roadrunner Postat Februarie 11, 2024 Partajează Postat Februarie 11, 2024 (editat) Acum 59 minute, validae a spus: Stai că nu m-am prins care e poanta, sunt ceva mai greu de cap uneori... Știu că trăiești în Irlanda, acolo probabil nu există expresia ,,electrician bun,,. La noi există din păcate și unii electricieni care n-au trecut de nivelul siguranțelor fuzibile și schimbatului de becuri, dacă dau de o diferențială trebuie să caute pe YouTube ce e aia... @validae ideea era ca daca chemi un electrician si face masuratori si vecinii care da zicem ca "fura de la tine" afla ca vine ala isi scot din priza consumatorii pana pleaca ala dupa care le baga la loc. RR Editat Februarie 11, 2024 de roadrunner Link spre comentariu
validae Postat Februarie 11, 2024 Partajează Postat Februarie 11, 2024 Păi și intervenția pe cablul care nu îi aparține, cum o explică ulterior ? Fiindcă electricianul chemat poate jura pe Biblie și merge liniștit la un test Poligraf când va declara că a găsit în dreptul apartamentului X, afectată izolația la cablul ce duce de fapt la apartamentul Z. Nu e chiar simplu să furi fără să lași urme.... E logic că electricianul va cerceta prima dată instalația din apartamentul afectat, dar dacă nu găsește nimic, o va lua pe cablu până la contor.Va fi o chestiune de durată și scumpă, dar dacă dă de un furt, vinovatul va fi reclamat la Poliție și probabil dat în judecată.Și va trebui să plătească la greu... Link spre comentariu
KissAttila Postat Februarie 12, 2024 Partajează Postat Februarie 12, 2024 In apartament trebuie montat un contor de control din aia din comert cu pretul aproximativ de 100 lei, si comparat cele doua contoare. Link spre comentariu
BRANCA Postat Februarie 12, 2024 Partajează Postat Februarie 12, 2024 Marian H.Şi nu poți să chemi iar furnizorul pe motiv de contor defect?Şi cu electricianul lor de față să le arăți că se învârte contorul fără consumatori? Link spre comentariu
modoran Postat Februarie 12, 2024 Partajează Postat Februarie 12, 2024 "fara consumatori" inseamna intreruperea sigurantei situata in acelasi loc cu contorul. Bineinteles ca nu va inregistra nimic. Nu-l intereseaza pe furnizor instalatia ta, ca nu se fura nimic de la el. Link spre comentariu
amudsen Postat Februarie 12, 2024 Partajează Postat Februarie 12, 2024 Ce este in aval de contor, intereseaza consumatorul. Ca sa fie treaba in picioare, cauta o firma sau pfa autorizat in instalatii electrice sa faca constatarea (e necesar sa elibereze o hartie in acest sens). Mai tarziu acea hartie (in caz de se va constata furtul) va sta la baza recuperarii prejudiciului. Dar, sa stii ca e o actiune de durata, consumatoare de nervi si bani. Link spre comentariu
mac01 Postat Februarie 12, 2024 Partajează Postat Februarie 12, 2024 (editat) E si tare greu sa privesti la contor si sa vezi daca s-a legat cineva de firele tale....asta daca exista o brida auxiliara imediat dupa contor. Ai doua fire care ies din contoar...acele firele pleaca prin tubulatura prin pereti, pentru fiecare apartament in parte. Normal n-ar trebui sa mai exista o brida auxiliara imediat dupa contor....firele trebuie sa plece direct din contor spre apartament. Ar trebui oricine sa stie sa priveasca acest lucru...se invata la scoala la fizica elementara, dar cum in ziua de azi se trece prin scoala ca gaina prin lemne....! Editat August 12, 2024 de validae Contor....nu ,,contoar,, Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum