Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator Alpha Nirvana 4R sau 8R detalii despre constructie

alexy

Postări Recomandate

si daca il alimentez la tensiunea de 36Vdc:rade: pe 8R,,, cate grade va fii acolo pe radiatoare,,, eu cred ca nu crapa amplificatorul la tensiunea de 36Vdc

Editat de alexy
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 384
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• cdinu332

83

• carageae

53

• dumitrumy

34

• Shambala

31

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Acum 9 ore, carageae a spus:

De acum să vedeți câți vor mai vrea cablaje :rade:

Nu vrea nimeni,  stai liniștit. 

...........

Până la urmă te-ai decis cumva asupra alimentării. 

Ai vazut , cred,  răspunsurile la întrebarea mea pusă pe topicul diyaudio. 

Apoi,  ți-am spus cum a fost realizată de amicul meu. 

Pur și simplu a zgâriat cablajul după un desen și asta a fost.  

Linii drepte și cateva la 45grade. 

Urmează să îi fac un cablaj la fabrică, să fie totul cum trebuie. 

Link spre comentariu
Acum 47 minute, alexy a spus:

si daca il alimentez la tensiunea de 36Vdc:rade: pe 8R,,, cate grade va fii acolo pe radiatoare,,, eu cred ca nu crapa amplificatorul la tensiunea de 36Vdc

Eu m-am referit la temperatura din interiorul carcasei.  Am eu un fix cu maxim 40 grade Celsius. 

În plus de asta,  faptul că finalii sunt cu fire,  se poate fixa placa amplifului,  pe laterale,  adică radiatoare,  mai departata.  

Sunt menționate pe scheme disipatiile  pe fiecare ramură.  De la valorile alea, dimensionezi adecvat radiatoarele. 

Ai și câteva exemple pe topicul lor. 

Link spre comentariu
Acum 4 ore, alexy a spus:

Nimeni nu poate sa va spuna asta.

Puterea disipata depinde de valoarea curentului de repaos prin finali.

Valoarea acelui curent o decide fiecare constructor in parte.  (Unii au lasat 0,7A, altii 2,2A,  etc.)

Odata decizia luata, calculul este de clasa primara.

Ca si ceilalti, probabil veti testa si masura temperatura dupa 30-60 de min de functionare.

Tineti seama ca nu trebuie sa aveti mai mult de  65grd pe capsula tranzistorilor.  Apoi adaugati  (la calcul) vreo 15grd, pt functionarea pe timp de vara.

Link spre comentariu
La 09.02.2024 la 18:25, cdinu332 a spus:

Legat de sursa de alimentare, pe topicul de pe diyaudio, cineva a folosit varianta asta.

CAP-MX-GTOSE-MJOHNSON_SCH_R1.thumb.png.75ed8e6a25a5a47e71bb4e749650f3f9.pngIMG_5534.thumb.jpeg.a2853a0a900a3a0208d36ef3c173a455.jpeg

O sa fac un cablaj la schema asta. Scot diodele in capsula TO220  din start. Prefer punte redresoare (25A) montata pe sasiu.

La intrare, CRC, si as mai pune un condensator de maxim 10.000uF la iesire.   Sa vad cat de mare iese pcb-ul.

La mine arata ca luni ploua, deci as avea ceva timp.

Editat de cdinu332
Link spre comentariu

Da, cred ca e o idee buna sa incepi cablajul de la R2-C3 in dreapta...nu are rost sa fie condensatoare pe pcb, cel putin in cazul meu voi pune din alea cu surub, si cred ca si in general cand e vorba de curent mare e bine sa fie din astea, nu din alea cu terminale subtiri.

Oare ce disipatie au tranzistoarele alea? Ajunge sa le punem pe podea sau pe capacul carcasei? Sau ar fi mai bine sa avem radiator separat? Pe radiatoarele finale nu cred ca e o idee buna iar un radiator in carcasa nu cred ca ar fi eficient daca e vorba de o putere mai mare, si asa e destul de cald acolo...Cine are carcasa cu panou frontal gros poate ar fi indicat sa fie montati pe el...

Eu voi folosi "fratiorii" mai mici 2SC5198 si 2SA1941 pt. ca am originali...e o adevarata loterie sa cumperi 2SC5200/A1943...prietenii stiu de ce...

Link spre comentariu

Din ce știu cam 150w au tranzistoarele alea.  Vezi datasheet. 

Nu pot proiecta un cablaj pentru anumite componente din sertarul cuiva. 

Vii cu fire pe cablaj.  Capsula de tip snap-in va fi respectată. 

Pot proiecta un pcb după cum vrea cineva,  dar plătește proiectarea + prețul a minim 5 bucăți făcute la fabrică. 

Editat de cdinu332
Link spre comentariu

Nu ne-am inteles. Tranzistoarele sigur rezista, eu nu am calculat cat disipa ca multiplicator in schema data.

Pt. schema de Alpha Nirvana o sa fac sursa pe ce am, dar as fi interesat pe viitor de asemenea cablaje. Poti si sa pui condensatoare pe cablaj daca vrei, dar fa macar sistem de gauri "pt. toti". Inclusiv pt. din alea cu 4 gauri...se cam poarta la capacitati peste 10k uF.

Link spre comentariu

da, aproximativ 10 euro, pe cablaj este si footprint de punte redresoare normala, puntea activa se poate lasa nepopulata

Editat de manaila dorin
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări