Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator Alpha Nirvana 4R sau 8R detalii despre constructie

Postări Recomandate

• Răspunsuri 384
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Acum 3 ore, dumitrumy a spus:

A fost un topic special deschis de mine pe aceasta tema. Reluam de sute de ori aceeasi tema pt ca se pare ca nu ne intereseaza sa rezolvam o problema, de fapt ne place sa pastram ceea ce deja a fost "impregnat" drept cunostinte.

Pai daca sarcina consuma sinusoidal, cum sa fie curent constant? De fapt in acel topic a ramas nedefinit si termenul constant. Unii inteleg o linie dreapta si normal ca este incompatibil cu sinusoida din sarcina (asta cand punem un semnal de test). Consumul constant inseamna ce indica un ampermetru pus serie cu sursa de alimentare si care are constanta lui de timp sa nu "vibreze" acul. Daca avem o baterie este simplu, curent sinusoidal in sarcina, curent sinusoidal in baterie cand avem semnal. Fara semnal avem linia continua dorita de multi.

Cand ai redresor, de unde linie continua? Orice sarcina ai avea, cu condensator dupa punte vei avea curent in impulsuri din traf. Tocmai asta este rolul filtrarii, ca acest curent sa fie "prelucrat" de complexitatea filtrului ca sa il apropiem de linie. Dar aici vorbim de curentul de 100Hz!!! Curentul in sarcina unui amplificator audio este sinusoidal dar noi ne chinuim sa il livram liniar. Pare o anomalie, dar tocmai asta este rolul ultimului electrolitic, el asigura curentul curentul alternativ fiind intre timp "realimentat" de elementele filtrului aflate inaintea lui. La pagina 10 am pus forma curentului prin electroliticii unui filtru RCRCRC.

Si o corectie de termeni, sinusoidal se refera la forma de unda deoarece curentul absobit din electrolitic este doar semialternanta pozitiva (ce depaseste curentul de mers in gol), pe semialternanta negativa curentul este preluat din fata ultimului electrolitic pt ca si acesta trebuie sa se incarce la loc, altfel am avea riplu marit pe el.

Si ca sa nu mai vina unii sa spuna ca nici nu stiu ce este ala ampermetru, vom masura puterea vazuta in retea cu semnal maxim si fara semnal:

21f1.png

21f2.png

EDIT:

21f1.png

Hmmm,  am citit de trei ori postarea dvs in ideea ca poate mi-a scapat ceva si incercand sa inteleg ce ati dorit sa transmiteti.

Poate ar trebui sa precizam niste termeni pt a nu ii interpreta diferit:

- un amplificator in clasa A cu "consum constant" inseamna ca din clipa cand il alimentezi va trage din sursa un curent de xA (cc), care curent nu va varia in functie de amplitudinea sau chiar de prezenta sau absenta  semnalului la bornele de IN ale amplificatorului. Acel curent va fi absorbit pana in clipa cand oprim alimentarea.

Sigur ca peste tensiunea continua va exista o pulsatie de 100Hz - pe care ne chinuim sa o reducem la minim posibil cu diferite circuite de filtrare.

Sigur ca in condensatorii de filtraj curentul va avea o forma pulsatorie - tot la 100Hz.  Cu amplitudine mai mare in primul si mai mica in al doilea, etc.

Dar prin conventie faptul ca valoarea sarcinii prezentata de amplificator sursei de alimentare nu variaza o numim consum constant.

Din postarea d-lui Franzm am subinteles ca de fapt amplificatorul Alpha Nirvana nu ar fi o astfel de clasa A cu "consum constant", cum este precizat undeva prin primele postari ale topicului de pe diyaudio.

Link spre comentariu

Eu am alimentat ampliful ăsta după schema pusă de carageae,  aproximativ ,si cu alte valori ale rezistentelor.  Mai mici de cum erau trecute acolo. 

Schema respectivă folosită pe fiecare canal. 

Cred că primul condensator era ceva mai mare dar nu sunt  sigur. 

Editat de cdinu332
Link spre comentariu

Poftim aici, acelasi amplificator, odata cu consum constant si odata cu consum variabil. Varianta cu consum constant, adica cu curent absorbit constant, se asorteaza foarte bine la culoare si model cu filtrarea LC. (Virgulele anticacofonice le pune fiecare dupa gust.) Am pomenit de atâtea ori acest amplificator, ca ma tem ca autorul sughite continuu.

Link spre comentariu
Acum 2 ore, Shambala a spus:

Din postarea d-lui Franzm am subinteles ca de fapt amplificatorul Alpha Nirvana nu ar fi o astfel de clasa A cu "consum constant", cum este precizat undeva prin primele postari ale topicului de pe diyaudio.

Clasa A este SE sau contratimp. Din punct de vedere energetic cred ca pot fi descrise la modul general, ceea ce am facut mai sus. Ca sunt si scheme particulare, nu stiu. Am mai spus, NU MA PASIONEAZA AUDIO, singura muzica pe care o ascult este la radio in bucatarie si uneori la TV cand nu scap de reclame.

Dar citind totul pe forum, cand este ceva ce cred ca pot ajuta (mai ales cu simulari, ca vad ca nu se inghesuie lumea) nu vad de ce nu as face-o. Si eu nu mi-am propus sa contrazic pe GIGANTII in domeniu, eu sunt doar un intermediar intre un program si forum. Daca simularea sau comentariul meu sufera de inexactitati, oricine este liber sa intervina. 

Nu vad de ce Nirvana ar fi diferit de Hiraga 20W. Dar ca sa raman doar "postator simulari", pun inca una si comentati cum doriti. Am pus media consumului fara semnal si cu semnal ce trece de jumatatea puterii amplifului;

21f45.png

EDIT: am uitat schema

21f6.png

Editat de dumitrumy
Link spre comentariu
1 oră în urmă, franzm a spus:

Poftim aici, acelasi amplificator,

Pai nu prea seamana ca nu mai avem jos generator de curent constant. Este ceea ce am numit eu contratimp. Cand in tranzistorul de sus curentul creste, prin diverse metode curentul din generatorul de jos nu mai este constant, ci scade. Aici aceasta modulare complementara este realizata de Q4 care citeste suma caderilor de tensiune pe R12 si R13. Cu cat creste curentul prin R13 generat de tranz de sus si trimis in sarcina, Q4 se deschide si mai mult fata de repaus si fura curent din MOS-ul de jos reducandu-i curentul.

Cum am zis, neglijati comentariile mele (electronist inchipuit) si discutati doar cu simularile.

Link spre comentariu

Generator de curent modulat. O varianta asemanatoare este si gaselnita lui N. Pass cunoscuta sub numele de sursa de curent Aleph. O varianta mai veche, cu doua tranzistoare pe post de maplificator de eroare, a foat publicata de Allison în Electronics World. Si tot din Anglia vine amplificatorul "trimodal" al lui Self. Asta nu-i clasa A "pura", în sensul ca poate iesi din clasa A data de curentul de polarizare. Dar are un reglaj al curentului foarte performant si comutabil. Iar pentru cine doreste, mai exista si posibilitatea conectarii unui etaj clasa A în paralel cu unul în clasa B: circuitul XD, inventat tot de Self.

Pe acesta din urma l-am realizat deja în câteva zeci de exemplare sub forma unei placute add-on.

Împreuna cu Rudi de pe forumul diyaudio am vrut sa oferim cablaje pentru un Symasym class XD si l-am rugat pe Self sa ne ajute în vederea obtinerii acceptului de la detinatorii dreptului asupra inventie. Omul a fost de acord si a luat legatura cu respectiva firma dar n-a reusit sa obtina nimic. Asa ca, pe topicul pe care l-am deschis pe diyaudio, am sters documentatia. Au fost fabricate si populate cinci cablaje dintre care, doua perechi au ajuns amplificatoare finite. Din câte stiu, unul este la cineva din Stuttgart (fost redactor sef la o revista de hi-fi si audio).

Link spre comentariu

Caldutz. Fierbinte devine de ex. la Cambridge Audio 851.

Cu putzin noroc gasesc schema si pozele cablajelor de la acel Symasym xd. Poate punem de-un group-buy. Dar fara sa facem publicitate. Brevetul înca e activ.

Editat de franzm
Link spre comentariu
Acum 14 ore, franzm a spus:

Generator de curent modulat. O varianta asemanatoare este si gaselnita lui N. Pass cunoscuta sub numele de sursa de curent Aleph. O varianta mai veche, cu doua tranzistoare pe post de maplificator de eroare, a foat publicata de Allison în Electronics World. Si tot din Anglia vine amplificatorul "trimodal" al lui Self. Asta nu-i clasa A "pura", în sensul ca poate iesi din clasa A data de curentul de polarizare. Dar are un reglaj al curentului foarte performant si comutabil. Iar pentru cine doreste, mai exista si posibilitatea conectarii unui etaj clasa A în paralel cu unul în clasa B: circuitul XD, inventat tot de Self.

Pe acesta din urma l-am realizat deja în câteva zeci de exemplare sub forma unei placute add-on.

Împreuna cu Rudi de pe forumul diyaudio am vrut sa oferim cablaje pentru un Symasym class XD si l-am rugat pe Self sa ne ajute în vederea obtinerii acceptului de la detinatorii dreptului asupra inventie. Omul a fost de acord si a luat legatura cu respectiva firma dar n-a reusit sa obtina nimic. Asa ca, pe topicul pe care l-am deschis pe diyaudio, am sters documentatia. Au fost fabricate si populate cinci cablaje dintre care, doua perechi au ajuns amplificatoare finite. Din câte stiu, unul este la cineva din Stuttgart (fost redactor sef la o revista de hi-fi si audio).

Ma intereseaza si pe mine artificiu ala. Se monreaza cumva in paralel cu superdioda clasica ?

Link spre comentariu

Care? Trimodal sau xd?

Pentru pretini am desenul cablajului xd (varianta simpla, la care am renuntat).

Trimodalul merge si sub forma unei placute add-on dar e mai bine (dpdv al fiabilitatii) sa fie integrat pe pcb-ul amplificatorului.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări