hpavictor Postat Februarie 19, 2024 Partajează Postat Februarie 19, 2024 Acum 22 ore, cdinu332 a spus: Dacă schema aia nu e bună, modificați ceva pe ea, scoateți un condensator, o rezistență, schimbați o valoare unde este necesar. Mai puneți componente....ceva acolo. Cărțile din cărți se scriu ... De regulă , luăm lumină de la Marele Licurici , că el are să dea la toată lumea !!! Dacă nu , ne inspiram copios de la japonezi : șocul este bobinat obligatoriu bifilar , cu sârmă groasă de minim fi 1mm , un singur strat dispus cât mai uniform , pe un miez destinat trafo toroidale de rețea , având permeabilitate mare ( nicidecum fier mort ) fără întrefier , fi minim 100mm . Nu am alte date constructive , dar clar rezistența unei înfășurari in DC trebuie să fie sub 1 ohm ... Eventualele erori de pe schemă sunt iertate , pe motiv că japonezii scriu altfel . Link spre comentariu
dumitrumy Postat Februarie 19, 2024 Partajează Postat Februarie 19, 2024 (editat) Acum 12 ore, Shambala a spus: puteti sa mai faceti o simulare, filtru RCLC, sarcina 6A Cand am vazut cererea incepusem sa inchid calculatorul. Nu am vazut cererea de curent. Poate se doreste si o anumita tensiune, eu am ales la intamplare. *************************************** Atentie, generatorul de tensiune este ideal! Dar la primar de 1-2R traful nu este departe. Totusi cu traf nu vor fi varfuri de 150W prin R1 Editat Februarie 19, 2024 de dumitrumy Link spre comentariu
dumitrumy Postat Februarie 19, 2024 Partajează Postat Februarie 19, 2024 (editat) Nu ma lasa sa editez. La joase 30mF pare cam mic: **************************************** Pentru cei nefamiliarizati cu LTspice, semnificatia marcarii generatorului: Editat Februarie 19, 2024 de dumitrumy Link spre comentariu
cdinu332 Postat Februarie 19, 2024 Partajează Postat Februarie 19, 2024 Azi au fost depuse toate plicurile cu cablajele, parte la Fan Curier, parte la Posta Romana. Link spre comentariu
Shambala Postat Februarie 19, 2024 Partajează Postat Februarie 19, 2024 Domnule Dumitrumy, in primul rand, va multumesc. In al doilea rand, nu este nevoie sa va grabiti. Nu arde nimic, orice ajutor este binevenit si a doua zi. Tensiunea de alimentare este de 22-37Vcc, fct. de schema. Curentul este 2,2 pana la 4,5 A, tot fct. de schema. Chiar daca se recomanda alimentari separate pe canale, uneori este f. dificil si/sau scump de realizat, si/sau nu permite spatiul, asa ca (optiune personala) la unele amplificatoare am folosit un transformator de alimentare comun ambelor canale, dar cu punti si filtraje separate, cum era in amplificatorul romanesc de 2x35W. Adesea acel transformator comun a fost realizat din doua transformatoare fizice, fiecare cu cate o singura infasurare secundara. Din simplul motiv ca pe acelea le aveam, si erau de f. buna calitate, atat electrica cat si audiofila (erau f. bine lacuite si nu bazaiau absolut deloc nici la de 2-3x curentul maxim ce urma sa il dea amplificatorului). Din aceste motive, curentul prin fiecare transformator este dublul celui mentionat in schema, unde adesea se precizeaza curentul pt un singur canal. Adica 4,5A in loc de 2,2A sau 3,7A in loc de 1,85A, samd. De aceea am precizat cei 6A. O alta optiune pt a reduce masiv costurile si dimensiunile blocului de alimentare - in special in cazul filtrarii CLC, este folosirea unei alimentari comune (traf, punti, filtraj) si apoi inserierea unei diode spre fiecare canal. => se folosesc doar 2 bobine de filtraj la un amplificator stereo. LE - cdinu332 - multumesc. Link spre comentariu
yo9hrb Postat Februarie 19, 2024 Partajează Postat Februarie 19, 2024 Acum 7 ore, cdinu332 a spus: Azi au fost depuse toate plicurile cu cablajele, parte la Fan Curier, parte la Posta Romana. Si unul pe calorifer.... Link spre comentariu
cdinu332 Postat Februarie 19, 2024 Partajează Postat Februarie 19, 2024 Acum 13 minute, yo9hrb a spus: Si unul pe calorifer.... De fapt pe chiuveta.... A crezut sotia ca se poate strica pcb-ul de la caldura caloriferului. Link spre comentariu
dumitrumy Postat Februarie 19, 2024 Partajează Postat Februarie 19, 2024 Acum 57 minute, antemir a spus: Am simulat și eu acum Nu am pus niciodata simulare fara schema. Link spre comentariu
cdinu332 Postat Februarie 19, 2024 Partajează Postat Februarie 19, 2024 Minunea asta de schemă ce potențial are? Eventual cu CRC după redresare . Link spre comentariu
sesebe Postat Februarie 19, 2024 Partajează Postat Februarie 19, 2024 Multiplicator de capacitate avind și posibilitatea de reducere a tensiunii de ieșire. Decit asta mai bine ceva surse stabilizare cu tranzistori. Link spre comentariu
cdinu332 Postat Februarie 19, 2024 Partajează Postat Februarie 19, 2024 Acum 1 minut, sesebe a spus: Decit asta mai bine ceva surse stabilizare cu tranzistori. Cum ar fi? Link spre comentariu
UDAR Postat Februarie 19, 2024 Partajează Postat Februarie 19, 2024 Schema de mai sus are avantajul de a menține redusă căderea de tensiune deci disipația pe tranzistorul serie comparativ cu un stabilizator adevărat. Să presupunem că avem după redresare și filtraj o tensiune de 40V +/- 10% datorită variațiilor rețelei la care adăugăm un +/- 1V să zicem datorat pulsației. Tensiunea instantanee minimă va fi deci de 35V . Să zicem că stabilizăm la 33V, dacă rețeaua crește la +10% vom avea 44-33=11V cădere pe ERS. În schema dată putem regla un raport de divizare de peste 90%. Să zicem că reglăm la această valoare , vom avea o tensiune de ieșire nestabilizată ( dar bine filtrată datorită multiplicării de capacitate) de 36V +/- 10% variațiile rețelei dar căderea de tensiune va fi doar de maxim 4,4V. Link spre comentariu
hpavictor Postat Februarie 19, 2024 Partajează Postat Februarie 19, 2024 Acum 17 minute, sesebe a spus: Multiplicator de capacitate avind și posibilitatea de reducere a tensiunii de ieșire. Decit asta mai bine ceva surse stabilizare cu tranzistori. Evident . Dar nu oricum ... Sursa trebuie împărțită în doua secțiuni : -partea de putere cu filtrare CLC -partea de semnal mic , având o sursa stabilizata cu urmarire Schema de mai jos se poate modifica după dorința , în funcție de tensiunea necesara la iesire Link spre comentariu
cdinu332 Postat Februarie 19, 2024 Partajează Postat Februarie 19, 2024 CLC pare o soluție bună, însă L dintre cei doi C este foarte costisitor, pe lângă greutatea considerabilă. Link spre comentariu
sesebe Postat Februarie 19, 2024 Partajează Postat Februarie 19, 2024 Nu mai bine faceti si voi un amplificator care sa aiba si rejectie a alimentarii, inafara faptului ca oricum arunca la gunoi aproape toata energia primita. Un amplificator care sa aiba si rejectie buna a alimentarii asa cum este orice amplificator modern, nu mai are nevoie de borcane de condesatoare si bobine de carat cu roaba. Sau si mai bine puneti cite un LM1875 (TDA2030 modern) pe canal si toate tranzistoarele calea care se incazesc consumind aiurea energie le folositi doar pt a stabiliza alimentarile. Din cite am auzit aici de forum un mare constructor de amplificatoare pe lampi a convins auditoriu ca asculta valve SE si i-a dat pe toti pe spate cu un etaj cu un TDA2030 ascuns printre tuburi. Lampile erau doar de decor si aspect. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum