Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator Alpha Nirvana 4R sau 8R detalii despre constructie

Postări Recomandate

Acum 6 minute, dumitrumy a spus:

Pai atunci defineste "rejectia fata de alimentare" si cum ajuta condensatorul de boot asta.

Pai datorita condensatorului de bootstrapping, C4, in alternativ vorbesc, nu la DC, tensiunea pe R9 nu ramane constanta ? Asta nu duce automat la cresterea impedantei R9 foarte mult ? Care are efect in rejectie ?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 384
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Cred ca discuti despre altceva:

Transistor Bootstrapping Circuit Using BJT

Bootstrapping is a technique used in the design of transistor amplifier circuits to increase the input impedance and thereby reduce the loading effects on the input source. It typically involves the use of a bootstrap capacitor, which provides positive feedback of ac signals to the base junction of a transistor in an emitter follower circuit. Application of this feedback increases the effective value of the base resistance. The amount of increase is a factor determined by the voltage gain of the circuit.

bjt-bootstrapping-circuit.gif

EDIT 1:57

Cand incepi proiectarea intai vezi cat ar da la iesire tranzistorul de sus polarizat intrun anume fel pe sarcina si fara semnal la intrare.

29f5.png

Editat de dumitrumy
Link spre comentariu

Ia baga tu peste tensiunea de alimentare un semnal parazit la 100khz sa zicem, de 0,2v si masoara-l la iesire, odata cu C si o data fara C. Vezi ce valoare are acest riplu parazit suprapus peste tensiunea de iesire. La ochi asa din cate vad eu in schema ar trebui sa fie in jurul a 12-15 dB intre cu si fara.

De ce trebuie sa fie neaparat BJT si nu poate sa fie si un MOSFET, op amp sau chiar lampa ?

Editat de sk24bpo
Link spre comentariu
Acum 5 minute, dumitrumy a spus:

Am pus BJT pt ca s-a inceput cu ei si doar pt a intelege mecanismul. Dar in cazul nostru C4 nu are treaba cu impedantele, are un rol precis.

Corect, are rolul precis specificat de amandoi mai sus, referitor la tensiunea de iesirecare poate sa fie mai mare cu C dar pe langa se obtine si un mic bonus la rejectie. Ma rog, pana la urma astea sunt detalii, interesant este cum suna. N-am reusit sa citesc tot topicul, are un sunet mai aparte ? L-a facut cineva ?

Link spre comentariu
Chiar acum, dumitrumy a spus:

Ce elegant te-ai scos! Ai incercat si in politica?

Am incercat sa fiu elegant si sa zic de amandoi dar vad ca insisti cu lipsa de bun simt. Eu am zis clar inaintea ta "Aici cred ca s-a dorit tragerea punctului de operare al mosfet-urilor peste alimentare". Din pacate nici acum pare ca n-ai inteles ce inseamna cuvintele astea. Pai tocmai din acest motiv se reuseste ca la iesire sa avem o tensiune mai mare fata de varianta fara bootstrap. Te-ai infipt in simulare dar se pare ca mecanismul care a stat in spate nu l-ai inteles, ai observat doar rezultatul final. Fii un domn si nu mai insista. :multumesc

Link spre comentariu
Acum 6 ore, sk24bpo a spus:

vad ca insisti cu lipsa de bun simt.

Te-ai cam ambalat. Tocmai ca iti stiam activitatea de pe forum cu SARA m-a dezamagit folosirea de 2 ori a expresiei "cred ca". Si tot nu ai lamurit ce a fost la inceput, oul sau gaina? Ai dorit o impedanta mai mare la intrarea MOS si ai obtinut ca rezultat crestera semnalului la iesire sau poate este invers?

Bootstrap la etajul final inseamna preluarea unei parti din energia semnalului de iesire pt a asigura o comanda optima a driverului. Modul cum este realizata conectarea condului suplimentar asigura o tensiune pt driver ce poate depasi tensiunea de alimentare a finalului. Condensatorul devine o sursa flotanta de aproximativ jumatate din alimentare.

Dar creaza un dezechilibru intre ramuri pt ca etajul final in schema mea mai injecteaza si in 100R. Nirvana are insa etajul simetric si probabil efectul este mult diminuat. Suplimentar apare efectul de rejectie mai buna a alimentarii iar predriverul vede o impedanta mai mare in colector.

Editat de moderator - comentariile politice sunt permise doar la Bodega  - si acolo cu limite.

Link spre comentariu

Putin ajutor, va rog:

Clientul pentru care montez un amplificator insista sa maresc valoarea electroliticilor... Daca pentru C14 si C16 este benefic, pentru C3, C6, C8 si C9, va rog sa spuneti daca pot monta 1000 micro sau chiar 1800micro... clientul vrea o a doua parere, nu prea crede ce-i povestesc eu...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări