doru3160 Postat Februarie 10 Partajează Postat Februarie 10 Acum 3 ore, validae a spus: ...dar n-o să-l port la gât Normal cel mai bine este să-l porți in buzunar...la pantalon Link spre comentariu
gica70 Postat Februarie 10 Partajează Postat Februarie 10 Mi era o gluma, se zicea ca electricienii ”fac„ numai fetite! Link spre comentariu
icar Postat Februarie 10 Partajează Postat Februarie 10 Acum 13 ore, validae a spus: Adică dacă mă duc undeva (serviciu, vacanță, cazare îndelungată)și ăla dă semnal clar de doză periculoasă @validae, cu un astfel de detector nu o sa pui niciodata in evidenta radonul, si nici radiul din ceramica! In privinta "pericolului", repet, nu e cazul. Am avut Cernobilul pe cap si nu a fost mare lucru. Bun, asta daca nu tinem cont de legendele aferente. Apropo ceramica, prin anii 80 s-au facut niste sticlarie (pahare, scrumiere, farfurii de dulceata...) frumos colorata in galben. Ei bine, obiectele erau radioactive din cauza sarurilor de uraniu folosite la colorarea sticlei. Nu era cine stie ce, dar la 1 cm de obiect de depasea de cateva ori viteza de numarare corespinzatiare fondului cosmic. NU as mai putea sa spun exact radioactivitatea obiectelor, oricum depindea de masa lor. Au fost probleme si cu cadrane de ceas, aparaura de bord, cadrane la diverse instrumente de masura, busole marine, in general obiecte care trebuiau sa fie "luminate" pe intuneric. Si....n-a murit nimeni! Am lucrat 30 de ani in Departamenul de Securitate Radiologica al IFA/IFIN, am masurat doze intre fondul cosmic si 10000 mGy/h, am fost sub burta reactorului, am avut inetrventii la tot felul de incidente si accidente nucleare si...nu sunt nici mai sanatos, nici mai bolnav ca ala care a lucat la fabrica de biscuiti. (e drept, noaptea nu am nevoie de lanterna, dara asta e alta discutie!)Un singur deces a fost pus pe seama "radiatiei", dar nu confirmat. Prin anii 80, au inceput sa se faca, la IFIN, catari pentru AKM, folosindu-se tritiu. Un tehnician se incapatina sa traga cu gura, in pieta, solutii cu activitati de citeva sute de mCi de tritiu. Ca expunere externa, tritiul nu pune probleme, energia maxima fiind in jur de 18 keV, dara ca doza angajata se cam schimba problema. A murit de cancer la ficat, dar....era si o sugativa notorie. Cum ziceam, cancerul este, in cazul expunerii la radiatii ionizante, o boala stocastica, abia la doze de peste 2000 mGy se poate vorbi de determinism si nici chiar atunci. Un fizician ce lucra in sala reactorului, a luat o doza in jur de 250 mGy, expunere pe intreg corpul, din cauza unei neatentii a mecanicilor. Nu a patit nimic, a trait bine mersi pana la o varsta inaintata. Cu Americiu au fost probleme, dupa cutremur, la centrul de calcul CFR, cind a trebuit cautat in moloz. Link spre comentariu
validae Postat Februarie 10 Partajează Postat Februarie 10 Nici nu mă așteptam să detectez Radon cu ăsta, dar după ce am văzut site-ul cehului danyk.cz mi s-a pus pata să am și eu un detector Geiger. Unii fumează, alții joacă la pariuri, eu am goanga asta cu sculele... Cum detectoarele vechi din surplusuri militare sunt mari și destul de scumpe, ceva portabil si accesibil de genul ăstuia a fost mai mult decât tentant. Link spre comentariu
sesebe Postat Februarie 10 Partajează Postat Februarie 10 Oare ceva cu detector cu scintilatie (parca asa se numește) nu se găsește la preturi rezonabile? Sau doar senzorul și restul detectorului manufacturat? Link spre comentariu
doru3160 Postat Februarie 10 Partajează Postat Februarie 10 Că să folosești cristalul îți trebuie mai departe fotomultiplicator. Daca vrei varianta portabilă, asta poate fi o problemă. Varianta pt laborator este posibilă, cu ceva muncă și investitie. Link spre comentariu
Spitfire Postat Februarie 12 Partajează Postat Februarie 12 La 11.02.2024 la 1:37, sesebe a spus: Oare ceva cu detector cu scintilatie (parca asa se numește) nu se găsește la preturi rezonabile? Sau doar senzorul și restul detectorului manufacturat? Se poate folosi tubul fotomultiplicator H3178-51 de la Hamamatsu https://www.hamamatsu.com/jp/en/product/optical-sensors/pmt/pmt-assembly/head-on-type/H3178-51.html Plus un cristal scintilator: https://www.ost-photonics.com/product/diameter-25-mm-x-25-mm-csitl-scintillator/ sau direct un aparat complet: https://www.radiacode.com/#!/~/ Link spre comentariu
doru3160 Postat Februarie 12 Partajează Postat Februarie 12 Da, teoria e bună. Practica ne omoară. Acum 29 minute, Spitfire a spus: Se poate folosi tubul fotomultiplicator H3178-51 de la Hamamatsu Plus un cristal scintilator: Link spre comentariu
Spitfire Postat Februarie 12 Partajează Postat Februarie 12 Poate portofelul sa fie o problema, practica e o banalitate, cu cristal+tub+un Arduino, restul e joaca, dar are sens numai daca urmaresti sa prinzi un singur foton de urechi, altminteri, iesi mai ieftin si mai simplu cu un aparat gata fabricat. Link spre comentariu
morocanosul Postat Februarie 12 Partajează Postat Februarie 12 Daca se face..."un sondaj de opinie" referitor la aceasta problema ...Ce ati prefera la Iarna?? Apa calda(putin,putin..radioactiva sau o optiune mai...(sanatoasa ??) Asta ar fi...frigul iernii !! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum