Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Apa geotermală este radioactivă?

Ovidanie

Postări Recomandate

Eu așa știam, că apa geotermală este ușor radioactivă. Astazi am auzit la știri că în București vor să pompeze apă geotermală direct prin rețeaua de termoficare.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 24
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• validae

6

• doru3160

5

• Ovidanie

3

• cdinu332

2

Top autori în acest subiect

In multe locuri am vazut ca durata de Îmbăiere max 20 minute......cea de la Oradea cica e mai radioactiva....dar nu stiu fața de ce...

Link spre comentariu

Nu cred ca se poate pompa direct in reteaua de termoficare, din motive de saruri/ duritate/ calcar care se depune. De obicei se foloseste un schimbator de caldura, iar in retea se foloseste apa tratata.

Link spre comentariu

Măi oameni, cu apa aia geotermală se încălzește apa caldă ce se pompează în rețea.Adică e un schimbător de căldură între tine și sursa geotermală.Nu se pompează aia caldă/fierbinte direct....fiindcă ar trebui trecută prin procese de filtrare suplimentare.Aia se face doar la stațiunile balneo, unde apa aia e strict controlată și eventual purificată.

Link spre comentariu
1 oră în urmă, Усилитель a spus:

......cea de la Oradea cica e mai radioactiva....dar nu stiu fața de ce...

Față de restul țării.Avem zone cu minereu de Uraniu, sau Radon și e normal ca acolo apa să fie contaminată....ce nu înțeleg e de ce ai mai locui într-o zonă care are potențialul de a-ți scurta viața.Știu, e greu să pleci din locul strămoșesc, dar dacă vezi că mulți vecini fac cancere din senin, e timpul să te miști...

Eu mi-am luat de la chinezi un detector Geiger-Muller relativ ieftin, doar de curiozitate, când plec prin locuri străine mai testez fondul local...

Link spre comentariu

La știri pe TVR au spus clar de tot, "apa geotermală va fi pompată direct in rețeaua existentă".

La mintea mea tot așa aș fi procedat, cu achimbătoare de căldură, eventual și ceva pompe de căldură dacă trebuie crescută temperatura apei.

Link spre comentariu

Acum întreb și eu, e apă geotermala pe lângă București.  

Că nici nu e vreun sat cu 1000 de locuințe....

Link spre comentariu

Da, este apă geotermală pe langă București. Și este ușor radioactivă, este dovedit. Nu știu să-ti spun exact de unde vine apa, adică de la ce adâncime...

Link spre comentariu

La adâncimi de kilometri garantat se găsește. Cine a propus asta știe ce știe, sunt hărți vechi cu diverse zăcăminte, făcute de cei de la Petrom încă din timpul împușcatului.Plus noi explorări, cu tehnici mult superioare.

Și nu trebuie să asigure apă pentru toată caplitala, măcar unul-două sectoare și ar fi mare lucru, ar degreva sistemul deja pe butuci.

Când am sunat la o firmă de foraj umed de fântâni la casa nouă, m-au întrebat în afară de localitate bineînțeles :

Stai înspre deal de șosea, sau în vale ?

Am spus că înspre deal, la care au spus că nu sapă sub 70-100metri dacă vreau apă continuu, sau altfel plătesc fiecare gaură de explorare și costa atunci (2007) 150 Lei metrul de foraj cu țeava aferentă.

Am zis Pas fiindcă mi s-a părut scump, lucru ce-l regret și acum, în final m-a costat ceva mai mult să fac două fântâni din care scot maxim 400 Litri odată.....dar asta e.

Link spre comentariu
Acum 31 minute, validae a spus:

Eu mi-am luat de la chinezi un detector Geiger-Muller relativ ieftin, doar de curiozitate, când plec prin locuri străine mai testez fondul local...

Ce model este, de e in stare să detecteze fondul? 

Link spre comentariu

https://www.aliexpress.com/item/1005004655502725.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.38.21ef1802zR5Lsw

Asta e poza celui cumpărat, specificațiile sunt pe site, precum și dimensiunile.

E cam cât o săpunieră, la bootare apare poza lui Ernest Rutherford.

Are și buzzer, dar trebuie să ai auzul ascuțit că nu păcăne prea tare, eu trebuie să ascult de aproape ca să-l aud.

Pentru cei cărora li se pare scump, există și sub formă de kit neasamblat, mai ieftin.

Atenție că unii chinezi vând și dispozitive identice ca și carcasă, declarând că detectează de toate (EMF, radiații ionizante, fantome bla,bla) dar în realitate sunt doar detectoare EMF (inutile) dar atrag prin prețul mult mai mic (5-6$) și reclama mincinoasă...nu e cazul acestuia. Citiți cu atenție ce scrie la fiecare variantă (ei zic color, dar nu diferă doar culoarea la unele).Mulți s-au orientat greșit și nu e vina chinezului că clientul nu e atent.

Înainte de a cumpăra am citit foarte multe recenzii și nu numai cele de pe acest site, fiindcă îl vând mai mulți comercianți dar diferă cu ceva prețul, uneori destul de mult.Printre alte recenzii, cineva l-a comparat cu un detector/dozimetru profesional și indica OK....

HkucA7a.jpeg

Link spre comentariu

Interesant e ca scrie pe el ca e cu contor geiger, si astea nu sunt atat de sensibile incat sa sesizeze fondul. De asta am intrebat. De regula fondul il masuram cu sonde cu scintilatie, mult mai sensibile.

Link spre comentariu

Nu toata apa geotermala este radioactiva.

Muntii Apuseni nu au aceeasi orogeneza ca lantul Alpino-Carpato-Himalaian. Sunt munti bogati in metale, in primul rând uraniu si fiicele. Zona e bogata in argint, cupru, mercur, plumb.

Usiliteli, timpul de baie e redus din cauza temperaturii, nu a radioactivitatii! 

Validae, Radonul este un gaz, descendent al Radiului, fiica a Uraniului. Ma rog, nu chiar directa, mai sunt intermediari, dar asta nu conteza in discutia de fata. Deci nu se gaseste decât acolo unde exista uraniu/radiu. Este raspunzator de cancerul la plamâni. Copiii, respirând mai rapid, nu sunt afectati. Radonul se gaseste in casele asezate pe cavitati, pereti din betoane. O sursa de radon pot fi gresiile si faiantele, boltarii cu adaus de cenusa de termocentrala, deci si cenusa de termocentrala. Asa ca o curiozitate, doza Sv/om/an, data de ingrasaminte si deternenti este mai mare decât cea data de accidentul de la Cernobil.

Acele detectoare, la nivele mici de radioactivitate, nu sunt de nici o isprava. Cauza nu este sensibilitatea mica, chiar sunt mai sensibile decât CI, ci eficacitatea lor la radiatia gama, care este sub 1%. Un scintilator poate ajunge pâna la 20%! Desi sunt bune la nivel de fond, nu vor detecta niciodata alfa, beta moi, X moi. Nu vei gasi cu ele radon sau faianta radioactiva. Daca detectorul nu are filtru, raspunsul la energii 50 -70 keV va fi exagerat, daca au filtru, nu vor detecta radiatie sub 100 keV, deci Am-241. Nu pot detecta nici K-40 din plante sau din iodura de potasiu din cauza eficacitatii mici.

Cât despre cancerul provocat de radiatiile din mediu, sa fim seriosi. In acest caz, cancerul este o boala stocastica, nu determinista. La o doza unica incasata de 35 mSv nu se vad modificari hematopoetice. Expunerea cronica poate aduce modificari doar la doze ambientale moderate, in nici un caz comparabile cu fondul natural de radiatii, 0,15 uGy/h (pe masuratelea!), cam 2,27 mGy/an, se zice la carte.

Baile Felix, desi cu ape radioactive, nu a omorât pe nimeni, din contra! 

Doru, RUP- urile, Doziport-urile, UMO, Robotron, Cambera, erau cu sonde gama si puteam masura radioactivitatea naturala. E drept, apropiata sonda de un copac, nu sesiza diferenta, cum o faceau cele cu scintilatie!

Editat de icar
Link spre comentariu

Ideea cumpărării lui a fost să pot detecta nivele de radiații periculoase sau potențial periculoase.

Adică dacă mă duc undeva (serviciu, vacanță, cazare îndelungată)și ăla dă semnal clar de doză periculoasă (indiferent ce radiații Alfa, Beta, Gamma or fi), să nu fac mulți purici acolo. Ori dacă dau peste ceva ceramică clar radioactivă (vezi cazuri prezentate de danik.cz) să le evit sau arunc decât să le folosesc...

A nu se înțelege că dacă am un dispozitiv antiincendiu cu Americiu, o să-l arunc...dar n-o să-l port la gât :rade:

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări