Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Regulator tensiune 0-220V AC

Postări Recomandate

Bună seara, 

Am căutat prin forum dar și pe Internet dar fără de folos. 

Mă interesează o schemă pentru un regulator de tensiune AC, de la 0 la 220V prin reglaj cu potentiometru, pentru un motor de 2000W, care să îmi scoată unda pură. Am găsit ceva micuț de vreo 300W, dar cu unda modificată.

Mulțumesc anticipat.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 14
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Care ar fi scopul plecării de la zero a tensiunii ? În zona 0 - 20V motorul deabia se mișcă practic, de putere utilă nici vorbă. Despre ce tip de motor e vorba ? Dacă e vorba de motor universal cu excitație serie (genul folosit la electrocasnice, mașini spălat, bormașini, flexuri, etc), nu are musai nevoie de undă pură, se descurcă și cu semisinusoidele de după un variator cu triac.De altfel metoda e aplicată cu succes la scule și electrocasnice cu reglaj de turație. Dacă e motor cu rotor în scurtcircuit, ai nevoie de comandă în frecvență, e cea mai eficientă metodă, dar greu de făcut în regim de amator.

Link spre comentariu

Sunt surse de laborator pentru AC, dar sunt foarte scumpe.  Nu ar fi mai bine un transformator ( sau autotransformator  ) cu cat mai multe ploturi de tensiune  pe care sa le selectezi din potentiometru daca preferi dupa o anumita logica ?

Link spre comentariu
Acum 48 minute, validae a spus:

Care ar fi scopul plecării de la zero a tensiunii ? În zona 0 - 20V motorul deabia se mișcă practic, de putere utilă nici vorbă. Despre ce tip de motor e vorba ? Dacă e vorba de motor universal cu excitație serie (genul folosit la electrocasnice, mașini spălat, bormașini, flexuri, etc), nu are musai nevoie de undă pură, se descurcă și cu semisinusoidele de după un variator cu triac.De altfel metoda e aplicată cu succes la scule și electrocasnice cu reglaj de turație. Dacă e motor cu rotor în scurtcircuit, ai nevoie de comandă în frecvență, e cea mai eficientă metodă, dar greu de făcut în regim de amator.

E un motor de hotă industrială. Mă interesează de la 0V, ca să aibă oarecum și funcția de oprit (0V).

Link spre comentariu

Păi la oprire se întrerupe alimentarea, asta nu necesită aducere lentă la zero.Îl poți opri și din turația maximă, din inerție va scădea oricum turația lent....

Nu mi-ai răspuns la întrebarea de bază, ce tip constructiv de motor e ? Cu cărbuni sau fără ?

Dacă e cu rotor în scurt (fără cărbuni) ai nevoe de asta :

https://electrodistribution.ro/catalog/convertizor-de-frecventa-monofazat-0-1-2-2-kw/

Link spre comentariu
Acum 11 minute, validae a spus:

Păi la oprire se întrerupe alimentarea, asta nu necesită aducere lentă la zero.Îl poți opri și din turația maximă, din inerție va scădea oricum turația lent....

Nu mi-ai răspuns la întrebarea de bază, ce tip constructiv de motor e ? Cu cărbuni sau fără ?

Fără să fac reclamă, e asemănător cu ăsta, nu e pe cărbuni. Nu știu exact că așa vine hota industrială cu el.

https://www.ggmgastro.com/es-es-eur/ventilador-radial-2200-m3-por-hora-para-campanas-de-pared-rs2520h?gad_source=1&gclid=CjwKCAiA8YyuBhBSEiwA5R3-E6E4y6herlgMzYokBwQB1fX2l0nsu4OUcfwa6qzoBVEpD4zZQfY6dxoCNiQQAvD_BwE

Link spre comentariu

Valide, dau rapunsuri mai rar, si atunci citesc tot inainte de a scrie ceva. Da, nu arata bine un variac langa ventilator sau, ma rog, pe traseu. Era o varianta. Venim cu idei, pareri, propuneri si omul alege sau dezvolta alta idee.

Imi place sa citesc toate parerile expuse pentru fel si fel de nevoi.

Cu stima.

Link spre comentariu

Pe siteul respectiv chiar este recomandat un "controler" pentru reglarea turației care se bazează pe un autotransformator cu 5 prize. Reglarea celor 5 trepte de.viteza se face local în funcție de necesități.

Nu sunt necesare nici un fel de improvizații deoarece se găsește la Cairox exact ce trebuie l

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări