bogdan2390 Postat Februarie 7, 2024 Partajează Postat Februarie 7, 2024 Bună seara, Am căutat prin forum dar și pe Internet dar fără de folos. Mă interesează o schemă pentru un regulator de tensiune AC, de la 0 la 220V prin reglaj cu potentiometru, pentru un motor de 2000W, care să îmi scoată unda pură. Am găsit ceva micuț de vreo 300W, dar cu unda modificată. Mulțumesc anticipat. Link spre comentariu
validae Postat Februarie 7, 2024 Partajează Postat Februarie 7, 2024 Care ar fi scopul plecării de la zero a tensiunii ? În zona 0 - 20V motorul deabia se mișcă practic, de putere utilă nici vorbă. Despre ce tip de motor e vorba ? Dacă e vorba de motor universal cu excitație serie (genul folosit la electrocasnice, mașini spălat, bormașini, flexuri, etc), nu are musai nevoie de undă pură, se descurcă și cu semisinusoidele de după un variator cu triac.De altfel metoda e aplicată cu succes la scule și electrocasnice cu reglaj de turație. Dacă e motor cu rotor în scurtcircuit, ai nevoie de comandă în frecvență, e cea mai eficientă metodă, dar greu de făcut în regim de amator. Link spre comentariu
modoran Postat Februarie 7, 2024 Partajează Postat Februarie 7, 2024 Sunt surse de laborator pentru AC, dar sunt foarte scumpe. Nu ar fi mai bine un transformator ( sau autotransformator ) cu cat mai multe ploturi de tensiune pe care sa le selectezi din potentiometru daca preferi dupa o anumita logica ? Link spre comentariu
bogdan2390 Postat Februarie 7, 2024 Autor Partajează Postat Februarie 7, 2024 Acum 48 minute, validae a spus: Care ar fi scopul plecării de la zero a tensiunii ? În zona 0 - 20V motorul deabia se mișcă practic, de putere utilă nici vorbă. Despre ce tip de motor e vorba ? Dacă e vorba de motor universal cu excitație serie (genul folosit la electrocasnice, mașini spălat, bormașini, flexuri, etc), nu are musai nevoie de undă pură, se descurcă și cu semisinusoidele de după un variator cu triac.De altfel metoda e aplicată cu succes la scule și electrocasnice cu reglaj de turație. Dacă e motor cu rotor în scurtcircuit, ai nevoie de comandă în frecvență, e cea mai eficientă metodă, dar greu de făcut în regim de amator. E un motor de hotă industrială. Mă interesează de la 0V, ca să aibă oarecum și funcția de oprit (0V). Link spre comentariu
validae Postat Februarie 7, 2024 Partajează Postat Februarie 7, 2024 Păi la oprire se întrerupe alimentarea, asta nu necesită aducere lentă la zero.Îl poți opri și din turația maximă, din inerție va scădea oricum turația lent.... Nu mi-ai răspuns la întrebarea de bază, ce tip constructiv de motor e ? Cu cărbuni sau fără ? Dacă e cu rotor în scurt (fără cărbuni) ai nevoe de asta : https://electrodistribution.ro/catalog/convertizor-de-frecventa-monofazat-0-1-2-2-kw/ Link spre comentariu
bogdan2390 Postat Februarie 7, 2024 Autor Partajează Postat Februarie 7, 2024 Acum 11 minute, validae a spus: Păi la oprire se întrerupe alimentarea, asta nu necesită aducere lentă la zero.Îl poți opri și din turația maximă, din inerție va scădea oricum turația lent.... Nu mi-ai răspuns la întrebarea de bază, ce tip constructiv de motor e ? Cu cărbuni sau fără ? Fără să fac reclamă, e asemănător cu ăsta, nu e pe cărbuni. Nu știu exact că așa vine hota industrială cu el. https://www.ggmgastro.com/es-es-eur/ventilador-radial-2200-m3-por-hora-para-campanas-de-pared-rs2520h?gad_source=1&gclid=CjwKCAiA8YyuBhBSEiwA5R3-E6E4y6herlgMzYokBwQB1fX2l0nsu4OUcfwa6qzoBVEpD4zZQfY6dxoCNiQQAvD_BwE Link spre comentariu
validae Postat Februarie 7, 2024 Partajează Postat Februarie 7, 2024 Nu se deschide link-ul la mine... Link spre comentariu
spirica Postat Februarie 10, 2024 Partajează Postat Februarie 10, 2024 O alta varianta este sa folosesti un Variac, autotransformator variabil. Link spre comentariu
validae Postat Februarie 10, 2024 Partajează Postat Februarie 10, 2024 Nu ai citit la ce vrea să folosească sursa variabilă.Vrea să comande turația unui ventilator industrial.Ți-l imaginezi pe acela cu un variac lângă el ? Eu nu... Deci un convertizor de frecvență îi trebuie lui... Link spre comentariu
spirica Postat Februarie 10, 2024 Partajează Postat Februarie 10, 2024 Valide, dau rapunsuri mai rar, si atunci citesc tot inainte de a scrie ceva. Da, nu arata bine un variac langa ventilator sau, ma rog, pe traseu. Era o varianta. Venim cu idei, pareri, propuneri si omul alege sau dezvolta alta idee. Imi place sa citesc toate parerile expuse pentru fel si fel de nevoi. Cu stima. Link spre comentariu
BRANCA Postat Februarie 10, 2024 Partajează Postat Februarie 10, 2024 Nici la mine nu merge linkul. Da' să stea cu mâna pe potențiometru toată ziua cum e?Dacă e reglaj din când în cãnd,merge şi variacul liniştit... Link spre comentariu
Stefan Postat Februarie 10, 2024 Partajează Postat Februarie 10, 2024 Pe siteul respectiv chiar este recomandat un "controler" pentru reglarea turației care se bazează pe un autotransformator cu 5 prize. Reglarea celor 5 trepte de.viteza se face local în funcție de necesități. Nu sunt necesare nici un fel de improvizații deoarece se găsește la Cairox exact ce trebuie l Link spre comentariu
cristi7521 Postat Februarie 11, 2024 Partajează Postat Februarie 11, 2024 Acesta este linkul (am folosit copy - paste) https://www.ggmgastro.com/es-es-eur/ventilador-radial-2200-m3-por-hora-para-campanas-de-pared-rs2520h?gad_source=1&gclid=CjwKCAiA8YyuBhBSEiwA5R3-E6E4y6herlgMzYokBwQB1fX2l0nsu4OUcfwa6qzoBVEpD4zZQfY6dxoCNiQQAvD_BwE Link spre comentariu
iop95 Postat Februarie 11, 2024 Partajează Postat Februarie 11, 2024 Convertizor de frecventa cu alimentare la 230V si care accepta (se poate elimina cerinta de curenti iesire echilibrati) motoare monofazate. Daca motorul este cu rotor in scurtcircuit, asigura si cuplu aprox. constat pe toata plaja de turatie. https://www.electrosys.ro/catalog/convertizoare-de-frecventa-4/filtru-input-voltage-1x-230v-2?range_1_max=2 Link spre comentariu
validae Postat Februarie 11, 2024 Partajează Postat Februarie 11, 2024 Din imagini se vede un condensator, plus că se specifică ,,fără întreținere,, deci sigur e un motor cu rotorul în scurtcircuit.De aceea i-am și recomandat anterior un convertizor de frecvență... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum