Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Codificare culori rezistor


Postări Recomandate

  • Răspunsuri 47
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Vreau sa mentionez ca intentia mea nu a fost de a repara aceasta sursa "online" ci de a primi un simplu (care s a dovedit a fi foarte complicat) raspuns cu privire la decodificarea acelei rezistente;

Nu am o problema cu demontatul pieselor de pe placa asta, din contra chiar imi place sa mesteresc si am si sculele necesare si fac asta.. 

Doar ca nefiind electronist iar cunostintele mele sunt limitate, incerc sa o iau pas cu pas atat cat ma pricep (degeaba demontez piese de pe placa daca nu stiu sa le verific).

Nu vreau sa mai "irosesc" timpul nimanui, am crezut ca este ceva mai simplu, nu m_am gandit ca se va intinde pe 3 pagini acest topic :(

 

Pentru a concluziona, cum am specificat mai sus, rezistenta in cauza are in jur de 8 Mohmi masurat (probabil 8.2 Mohmi standard) si pare a face parte din exceptii in ceea ce priveste codificarea culorilor.

 

Multumesc tuturor pentru raspunsuri ..si dnului @Marian pentru 'incurajari', si il rog sa inchida acest thread.

 

image.png

image.png

Editat de trafic
Link spre comentariu
Acum 3 ore, Marian a spus:

Nu e tranzistor, in poza cu fata cealalta nu se vede urma de TO92.

Ce ai incercuit tu acolo sunt o parte dintre pinii unei placute verticale de control, una care pana acum trebuia sa fie deja demult deslipita si analizata, identificate CI-urile de pe ea, vazut si analizat rolul acelei rezistente in montaj, si facute unele deductii informate care ar fi scurtat mult discutia asta.

Dar asta inseamna sa si muncesti, si munca ie grele deseori...

Da..ai dreptate, acum am vazut si ceilalti pini ai placutei pwm....mai jos pe aceeasi linie.

Link spre comentariu

Ceva este putred in Danemarca ...

Singura questie comuna la cele 4 poze ale Dlui Udar este dunga a 5a , care este alba la toate cele 4 rezistoare ...asta este musai si neaparat sa insemne ceva ...

Apoi ...daca la rezistoarele 1 si 2 valoarea masurata este de fix 10 Ori Mai mare decit marcajul standard , atunci de ce la rezistorul nr 4 nu se Mai respecta delok aceeasi proportie de 10x si valoarea masurata real este identica virgula cu marcajul classic ...recte , 10 ohmi marcajul si 9,93 ohmi masurati real ???

Despre rezistorul nr 3 nu ma pronunt cu nimik pt ca nu am cum sa il citesc ...este un marcaj atipic ...

Parerea mea este ca aceste 4 rezistoare fac parte dintr-un aparat Mai special , ceva de serie mica si ff scump , si fiind ff scump este posibil ca marcajul sa fie customizat in fabrica Ori la deruta , Ori intentionat ...

Link spre comentariu
Acum 25 minute, trafic a spus:

Pentru a concluziona, cum am specificat mai sus, rezistenta in cauza are in jur de 8 Mohmi masurat (probabil 8.2 Mohmi standard) si pare a face parte din exceptii in ceea ce priveste codificarea culorilor.

Nu inteleg, nu ai masurat rezistenta inainte de a pune intrebarea?

Daca incepeai topicul asa: Am masurat aceasta rezistenta si imi indica 8Mohm, credeti ca se potriveste cu marcajul de pe ea?-nu mai iesea o discutie pe 3 pagini. Ciudat mod de a gandi!

EDIT: eu am crezut ca este intrerupta, de aceea ceri ajutor.

Editat de dumitrumy
Link spre comentariu

Deja imi pare putin rau ca am deschis acest subiect.. cautam doar o informatie..

 

@dumitrumy Multumesc pentru informatiile din postul de ieri cat despre "sugestia" de mai sus, nu pot spune decat ca ti-au scapat cateva informatii pe parcurs (stiu, s-a lungit destul de mult acest topic si e greu de urmarit- de asta am si rugat sa se inchida) - vezi mai jos informatiile suplimentare cu care am venit inca de ieri:

 

Acum 23 ore, trafic a spus:

Revin cu info, tot cautand info despre acest rezistor am ajuns la cineva care repara astfel de surse si se pare ca valoarea corecta este de 8 Mohmi -masurat(ba chiar o sa_mi trimita unul).

Va multumesc tuturor pentru raspunsuri; Este intradevar un rezistor f ciudat.

 

Se poate inchide!

 

Si mai clar: rezistența este arsa/intrerupta , insa am gasit una similara la un depanator care a masurat-o si mi a confirmat valoarea de ~ 8 MOhmi - urmeaza sa o primesc prin curier .. printre altele.

 

Deci modul meu de gandire nu este tocmai "ciudat"... zic doar.

 

Cu riscul de a ma repeta, din punctul meu de vedere se poate inchide acest thread; Saaau, poate mai sunt persoane care doresc sa dezbata acest subiect.

 

Va multumesc!

 

Link spre comentariu

Păi să clarific totuși de ce cred că a intervenit dl. @dumitrumy

De la începutul topicului, nu ai menționat în nicio postare faptul că acea rezistență e arsă, ci doar că nu poți s-o descifrezi. Dacă scriai asta, domnul mai sus citat sigur nu ar fi intervenit să-ți atragă atenția. Se putea doar deduce că e arsă, nu ai specificat clar...

Citez:

Incercand sa depanez o sursa PC m_am blocat intr_un rezistor ale carui culori nu le pot descifra.

Atasez o poza mai jos, poate este cineva care ma poate ajuta sa aflu valoarea acestei rezistente

Topicul nu trebuie musai închis, fiindcă poate vine altcineva cu alt exemplu de rezistor cu valoare ,,ciudată,,. Pe asta se pare că doar doi colegi au ,,citit-o,, corect,  @mac01 și  @UDAR . Domnul autoproclamat ,,expert în componente electronice,, n-a bunghit-o defel, iar asta arată că mai sunt și profesioniști puși în dificultate de codul culorilor. Nu întotdeauna ce pare simplu e și astfel, mai ales când trebuie să îți dai seama de niște culori ce pot fi alterate de căldură și timp....

 Deci să-l lăsăm deschis, nu trebuie să regreți deloc că ai întrebat, se vede că nu ești singurul care a fost pus în dificultate....

Link spre comentariu

Just..

Imi asum scaparea; Am considerat ca se subintelege ca e arsa din moment voiam sa-i aflu valoarea.

 

Merci de info, voi tine cont altadata si voi oferi mai multe detalii inca de la inceput.

 

Daca este util, voi reveni cu o confirmare (masuratoare) cand ajunge piesa.

Link spre comentariu
38 minutes ago, trafic said:

cautam doar o informatie..

Daca tot te-ai blocat la acea rezistenta, chiar n-ai fost curios sa vezi ce face ea? 

@mac01 a sesizat acelasi lucru ca si mine, ca rezistenta aia aduce plusul catre placuta verticala ( scrisesem asta inca de aseara dar am sters pentru ca nu parea sa intereseze pe nimeni ce sugeram eu ), deci cat ar fi durat sa verifici?

5 minute? 10 minute? 30?

Nu merita timpul asta alocat castigarii experientei?

Poate ca sun precum o placa zgariata dar eu nu pot concepe ca electronisti fiind sa nu ne macine curiozitatea despre orice montaj ne pica in mana... Nu pot intelege cum sa nu-ti doresti sa inveti si sa intelegi orice lucru nou descoperit pe un montaj, orice chestie despre care nu stiai pana atunci...

La mine tocmai explorarea asta este farmecul oricarei depanari, imi petrec minute in sir urmarind trasee vizual si cu multimetrul, cautand pdf-uri la componente chiar inainte de a alimenta si constata defectul, pana nu stiu eu tot ce pot din montajul ala depanarea n-are sens.

 

Deci cu ceva tresa deslipeai placuta aia, o scoteai si ii taiai izolatia aia apoi te uitai catre ce merge pinul ala unde este conectata rezistenta in cauza. Daca era catre pinul unui CI atunci cautai pdf-ul acelui CI si aflai ce face pinul catre care venea acea rezistenta, aveai din start ceva indicii solide dupa care te puteai ghida catre elucidarea misterului valorii ei.

Puteai face asta mult mai repede decat a durat acest topic.

In schimb ai preferat o discutie filosofica ce a luat o turnura pe care nu ti-o doreeai sau oricum la care nu te asteptai, prin urmare te superi, iti iei jucariile si pleci...

 

PS: De la cateva sute de kOhm in sus rezistentele nu se mai ard nici de-ar fi conectate permanent direct pe retea, disipatia e prea mica sa le poata incalzi semnificativ.

Cel mult se intrerup de la defecte mecanice/fizice.

Nu pot fi sigur ce valoare reala are acea rezistenta, insa 8M ohm intr-o sursa nu prea are sens indiferent catre ce e conectata. Si in nici un caz nu alimentezi pornirea unei surse cu o rezistenta asa mare, pana si curentul de fuga al condensatorilor poate fi mai mare decat cel limitat de o asemenea rezistenta, nemaivorbind de curentul de mers in gol/de pornire al unui controller. 

Mai mult decat atat, rezistenta aia pare a fi de 0,6 sau 1W sau ceva de genul, nu are nici un sens o asemenea putere pentru nici 20mW maxim posibil de disipat. 

Nu stiu, sunt doar cateva observatii bazate pe propria experienta, imi asum totusi sa-mi scape ceva, deci nu-s decrete ce zic eu aici, doar parerea mea.

Link spre comentariu

@Marian Colegul a specificat totuși că nu are multă experiență, ci doar scule și plăcerea de a meșteri.Deci nu-i poți imputa că n-a făcut ,,reverse engineering,, cu experiența puțină pe care o are.

Am mai scris undeva că cea mai mare valoare a unei rezistențe întrerupte (nu arse) găsită vreodată de mine, a fost de 100k. Greu de crezut, cu atât mai mult cu cât era dintr-un radio-cd auto, deci alimentat la maxim 14,5V.

Arăta ca nouă, iar prin ea se comanda ieșirea din St-by și ca urmare integratul final nu scotea niciun sunet, având alimentare corectă și semnal audio la intrări. Mi s-a părut ciudat că totul arăta OK, nimic ars, nimic încins, iar integratul respectiv era foarte scump, deci nu-mi puteam asuma riscul să-l pun pe posesor să-l cumpere aiurea.Norocul a fost cu un coleg care mi-a dat fișa integratului, eu pe atunci n-aveam nici internet...

Deci dacă acea rezistență citată în acest topic era întreruptă, asta era doar din cauze pur mecanice sau chimice, nu electrice.Nu ai cum să arzi o rezistență de 8M nici alimentată continuu la 400V....

Link spre comentariu

Eu am citit cu atentie postarile "specialistilor", colegi pe care ii cunosc de peste 10 ani. Am sarit peste cea citata de tine acum, dar uite la ce am raspuns eu:

trafic1.jpg

*****************************************************************

Pe "mai sus" ala nu prea l-am bagat in seama. 

Dar cum am citat la semnatura, pt sanatatea mea subreda ar fi bine (cum mi-am propus de 100 ori) sa nu mai raspund celor cu sub 500 postari.

Link spre comentariu
Acum 41 minute, Marian a spus:

Mai mult decat atat, rezistenta aia pare a fi de 0,6 sau 1W sau ceva de genul, nu are nici un sens o asemenea putere pentru nici 20mW maxim posibil de disipat. 

Dacă are pe ea o cădere de tensiune mare trebuie să aibă un anumit gabarit indiferent de puterea disipată. De exemplu pentru o rezistență uzuală de 0,4W tensiunea de lucru este de obicei limitată la 250V. 

Link spre comentariu

Ok deja regret intierea acestei discutii insa nu consider ca am gresit cu nimic (nu este vina mea ca acea codificare este dubioasa ; ) )

 

AM specificat ca nu sunt "specialist" (de asta am si cerut ajutor aici), eu fac ca pe un hobby partea asta de electronica, nu fac/ incerc sa fac reparatii pentru a le valorifica in vreun fel in caz ca avea cineva dubii.

 

In cazul de fata nu am avut si inca nu am timpul necesar pentru reverse engineering si chiar m-a intrigat aceasta rezistenta, am cautat si m-am documentat inainte cu privire la codificarea culorilor si abia dupa aceea am hotarat sa intreb aici - s-a dovedit a fi ceva ciudat si nu as fi reusit sa gasesc eu raspunsul corect.

 

@Marian Am inteles sugestia cu "explorarea" si o impartasesc intr-o oarecare masura, am inteles si acest - citez "Dar asta inseamna sa si muncesti, si munca ie grele deseori..." insa aici te inseli.

 

Nu este vorba nici despre luat jucariile si plecat, nici despre suparare (nu cred ca mai este nimeni la varsta aceea) insa concluzia mea este ca am venit aici sa cer o parere (putea sa fie si din simpla curiozitate) mai avizata despre o amarata de rezistenta si sunt "certat" ca nu stiu eu cum s-o aflu, sau ca nu stiu cum sa intreb, sau ca nu am suficiente postari ca sa prezint "interes"...

 

Nu sunt nici ironic, nici suparat poate doar putin dezamagit ca nu am inteles EU scopul acestei comunitati si nu am stiut cum sa cer informatia.

Nu vreau sa irosesc timpul nimanui, nici pe al meu, multumesc INCA o data tuturor (chiar si celor care mi-au "explicat" cum trebuie sa procedez pe viitor pentru a afla informatii).

 

Revin dupa ce mai acumulez experienta si poate vom avea o "discutie" mai lina...

 

 

Editat de trafic
Link spre comentariu

După culoarea, forma și cumva codificarea ei îmi pare a fi ceramica, asa numita rezistenta fuzibila, am găsit asa ceva într-un invertor de sudura, prin ea se asigura "softstartul" invertorului, la mine era de 1,2 ohm la 1,5-2w.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări