Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cablu RV-K ElectricGroup Cluj - izolatia se crapa/decojeste

belasajgo

Postări Recomandate

Stimati colegi de grup, as dori sa va atrag atentia asupra unei probleme grave de calitate intalnite la cablurile RV-K de la firma ElectricGroup Cluj. De obicei folosesc cabluri de la firma Cablel sau alte firme unde cunosc calitatea, insa in ultima perioada la depozitul unde fac achizitiile, s-a adus cablu de la ElectricGroup Cluj - nu stiu daca s-a adus asta din cauza pretului mai mic sau ca la nivel de Romania nu au mai fost pe stoc niciunde cabluri de calitate straine.

Dupa ce dam jos izolatia exterioara neagra a cablului, ajungem la cei trei conductori: gri albastrui (ar vrea sa fie albastru), negru (ar vrea sa fie maro dar trebuie sa te uiti bine) si galben-negru (ar vrea sa fie verde-galben, dar verdele este ca un negru putin verzui). Problema este la conductorul albastru, daca indoim conductorul in unghi mic, sub unghi de 90°, izolatia pur si simplu se crapa de jur-imprejur. Asta la o temperatura de cam 8-10°C. La celalalte doua culori nu am intalnit aceasta problema. Se pare ca s-a gresit ceva la reteta de la izolatia conductorului albastru. La niciun alt producator nu am mai intalnit o asemenea problema, intr-adevar conductorii nu trebuie sa ii indoim prea tare, dar nu este normal ca izolatia sa se decojeasca asa usor de pe un conductor, doar fiindca intr-un loc conductorul este indoit mai tare. Problema am putut reproduce de mai multe ori, deci nu doar o portiune mica a cablului se comporta asa.

Nu stiu exact unde trebuie raportata aceasta problema pentru rechemare de produs, protectia consumatorului spune ca de obicei ca ei nu sunt abilitati sa verifice calitatea sau siguranta unui produs electric, ei se ocupa doar de partea birocratica, adica daca vrei sa returnezi un produs la vanzator si acesta nu iti returneaza banii, doar atunci intervin ei. Am utilizat deja sute de metrii din acest cablu si abia acum la sfarsit am observat problema. Etichetele de la rolele de cablu folosite sunt deja aruncate de mult, dar am mai gasit o rola inceputa, se poate observa aceasi problema doar ca aici nu se rupe izolatia albastra din prima, ci doar dupa mai multe indoiri (la primele indoiri apar crapaturi in izolatie): RV-K 3x2.5 Lot: 230212 CTC: BM Data:27.05.2023 SF 11/17

Acum m-am invatat ca inainte sa incep orice fel de rola noua de cablu, prima data sa verific conductorii si izolatia lor... In 2014 deja am scris aici pe forum problemele intalnite cu conductorii de la RomCab, unde litele erau innegrite si in mijlocul rolei, deci litele erau degradate deja inainte sa fie trase in izolatie... Sau ca la RomCab conductorii erau mult mai subtiri decat conductorii de la Prysmian sau alti producatori de la care mai cumparam. Din pacate tot mai mult pierd increderea in produsele romanesti, pe buna dreptate... Chiar daca dai multi bani pe cablu RV-K fiindca vrei calitate mai buna, si asa iei teapa daca iei ceva romanesc...

Pe pagina de internet de la ElectricGroup nici macar nu am gasit in sortiment cablu RV-K, am vrut sa caut fisa tehnica dar nu este nimic de gasit.

Eticheta.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 14
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• belasajgo

6

• sesebe

2

• validae

2

• cdinu332

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Faceți poze cu mostre de cablu îndoit și trimiteți pe site-ul de la adresa firmei, ei trebuie să fie primii înștiințați de problemă.Și asta cât de curând....că altfel nici nu încep să remedieze problema.

Link spre comentariu

Revin cu poze cu cablul in cauza. Maine voi incerca sa contactez producatorul, pe site au doar numere de telefon de la depozite si showroom.

Am retestat cabluri din diferite role de la acelasi producator, cumparate la vreo 3-4 saptamani distanta. Problema este la fel la fiecare. La o indoire a conductorului albastru, izolatia acestuia pur si simplu se crapa si se rupe. Daca se mareste imaginea, se vede ca izolatia albastra pare fi casanta, apar multe crapaturi pe suprafata inainte sa se rupa. Azi cand am reverificat comportamentul cablului, cablul a fost la peste 10°C in soare. Deci nu se poate spune ca este din cauza frigului ca se crapa izolatia.

Cablu 1.jpg

Cablu 2.jpg

Editat de belasajgo
Link spre comentariu

Azi am luat legatura cu producatorul, ei zic ca legat de acest cablu inca nu au avut reclamatii, doar in legatura cu alt cablu. Dar de la depozitul local al Sonepar Romania de unde am cumparat cablul, am inteles ca nu suntem primii care a facut reclamatie in legatura cu calitatea acestui cablu in ultimele saptamani. Producatorul m-a rugat sa le trimit detalii prin email si vor investiga problema. Le-am scris ca astept un raspuns in maxim 48 ore.

Intretimp atasez un video cu ce usor se rupe izolatia de pe conductorul albastru.

Link spre comentariu
La 28.01.2024 la 9:39, belasajgo a spus:

Problema este la conductorul albastru, daca indoim conductorul in unghi mic, sub unghi de 90°, izolatia pur si simplu se crapa de jur-imprejur. Asta la o temperatura de cam 8-10°C.

Probabil ca s-a mai schimbat stiinta intre timp, pentru ca ''pe vremea mea'' nu era permisa indoirea cablurilor in acest mod la temperaturi sub 10 grade!

Link spre comentariu
Acum 1 oră, Marele Savant a spus:

Probabil ca s-a mai schimbat stiinta intre timp, pentru ca ''pe vremea mea'' nu era permisa indoirea cablurilor in acest mod la temperaturi sub 10 grade!

Este clar ca nu trebuie indoit cablul in asemenea hal. Era cu scop demonstrativ pentru a arata problema avuta la izolatie. Dar daca izolatia respectiva se crapa/decojeste asa usor cat timp cablul este nou, oare ce se intampla cu izolatia peste 10 ani? Poate ca lipsesc plastifiantii din izolatie. Poate peste 10 ani se descompune complet si se decojeste si fara indoire. Nu avem de unde sa stim.

Problema era la fel si pe la 10-12°C. Dar este idee buna sa incerc si la temperatura camerei ce se intampla.

1 oră în urmă, Barbu Paul a spus:

Nu pare a fi cablu RV-K, la tipul asta de cablu conductoarele au izolatie de "XLPE" (cross-linked polyethylene) si au un aspect lucios, nu mat ca in imagini.

Scriam si eu mai sus ca nu este comparabil cu RV-K-urile ce am utilizat pana acum. Dar nu am gasit nici fisa tehnica de la producator sa vad ce inteleg ei sub denumirea "RV-K" si ce specificatii respecta cablul lor. Pe conductorii de la RV-K-uri de la Prysmian sau Cablel puteam face si noduri stranse (de test, pe bucati ramase/taiate) si izolatia nici macar nu s-a albit.

Link spre comentariu

Cablul ala poti sa-l indoi pana te plictisesti, nu trebuie sa arate in halul asta. 

Am vandut tot felul de cabluri care stateau pe tamburi, afara, in ger. Desfaceam de pe ei cat era in comanda.

Se indoiau in toate felurile dar nu se belea izolatia interna.  Asta miroase a Turcia, ieftineala.

Cu astia de la Cluj am avut probleme de calitate la unele repere. Erau importate, de regula.

Link spre comentariu

Am retestat o bucata de cablu ce am tinut o zi la temperatura camerei. La 20°C izolatia intr-adevar se comporta mai bine, rezista doua-trei indoituri complete fara sa se rupa, dar in zona indoita izolatia devine alba si apar mici crapaturi vizibile cu lupa/microscop. Dupa inca doua-trei indoituri complete insa se rupe si la temperatura camerei. Ce am mai observat, este ca sunt zone ceva mai rezistente si ceva mai slabe pe toata lungimea conductorului. Am incercat pe un metru de conductor sa rup izolatia din 2 in 2 cm si pe portiuni mici sunt si zone ceva mai rezistente, dar pe majoritatea lungimii izolatia este casanta. Deci se pare ca izolatia nu este nici omogena pe toata lungimea conductorului.

Atasez poze cu exemple, ce am facut cu un conductor dintr-un cablu RV-K de la alt producator, cu izolatie cu aspect lucios. In prima poza am facut un nod pe conductor, n-are nicio problema, in a doua poza am indoit conductorul complet de 10 ori in ambele directii la 5°C, izolatia neavand nici cea mai mica urma dupa aceea. Deci da, de la un cablu electric ma astept sa poata fi manevrat si in perioade reci fara sa fie izolatia afectata, mai ales ca RV-K este un cablu mai scump folosit si pentru domeniul industrial. Cu cativa ani in urma cand lucram pe un santier din Siberia, electricienii nostri din Germania montau cabluri si la sub -15°C fara sa fi fost vreo problema cu izolatia, doar electricienii aveau nevoie de pauze dese pentru a se incalzi. Cablul respectiv era trimis desigur din Germania.

Dupa raspuns de la ElectricGroup Cluj inca mai astept...

Cablel 1.jpg

Cablel 2.jpg

Editat de belasajgo
Link spre comentariu

Înainte sa le faci reclamație trebuia sa le ceri datasheet-ul, fisa de produs. Ai fi avut cu ce să-i reclami. Asa se pot suci ca au un cablu ce-i făcut sa nu fie îndoit niciodată și trebuie folosit doar la ecuator.

Cred ca am văzut cablu ce se comporta similar prin cabluri la niște prelungitoare ieftineala, singurele găsite într-un magazin de la tara. După citeva zile de folosire au bubuit și am desfăcut cablul ca să caut motivul și se comporta identic izolația interna și probabil ca a crăpat și făcut scurt cind s-a călcat pe el. 

Editat de sesebe
Link spre comentariu

E clar că lipseşte plastifiant la izolație şi nu numai...Posibil ca şi compoziția şi calitatea izolației să nu fie ok.

Chestii din astea nu vezi de regulă decât la izolații vechi sau unele coapte de căldură sau de razele solare.

Link spre comentariu

Ieri m-a contactat un domn amabil de la ElectricGroup Cluj legat de reclamatia mea. Mi s-a spus ca intr-adevar si ei au observat problema dupa ce in luna septembrie au primit reclamatii de la clienti, dupa care, din spusele lor, au si retras loturile cu probleme din depozite/magazine. Au constatat si ei ca granulele albastre au fost cu probleme (ma gandesc ca granulele folosite pentru izolatie le cumpara si ei, deci probabil nu e direct vina lor - dar ma mir ca la controlul tehnic de calitate nu s-a observat aceasta problema a izolatiei deja in timpul fabricatiei). Mi s-a spus ca izolatia este din polietilena reticulata, deci atunci teoretic ar trebui sa fie comparabila cu izolatia cablurilor de la ceilalti producatori straini, dar nu stiu de ce izolatia pe celalalte cabluri este lucioasa iar pe acest cablu este mata...

Ca rezolvare a ramas sa nu lucram momentan cu cablurile deja montate pana nu se incalzeste vremea (problema fiind in special la temperaturi scazute) si mi s-a propus sa returnez ultima rola inceputa de cablu ce mai aveam, pentru care s-ar trimite la schimb doua role cu izolatie buna. Doar ca pana la urma, din greseala s-a montat deja si acea rola de cablu, deci nu mai avem ce trimite inapoi...

Eu nu inteleg insa, din moment ce s-a facut o retragere de produs din motiv de siguranta/calitate, de ce depozitul Sonepar nu a facut publica aceasta informatie in depozit/magazin, la fel cum si la supermarket-uri vedem saptamanal anunturi cu retrageri de produse neconforme. Suntem saptamanal in magazin si daca aflam asta din timp, returnam rolele cu probleme inainte sa le folosim. Sau puteau si sa ne contacteze personal, fiindca datele cumparatorilor sunt pe facturi...

Link spre comentariu

Dar nu dureaza mult sa afli cine a cumparat un anume reper.

Eu nu cred povestea lor ca au avut ceva granulele albastre. Este doar un import ieftin si atat.

Am avut de a face cu ei.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări