Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Functionare sursa Mastech HY-1803

Postări Recomandate

Salutare !

N-am stiut exact unde sa postez; as fi postat la "Sectiunea incepatorilor", dar aici exista deja o arie specifica surselor. 

Daca trebuie in alta parte, rog moderatorii sa mute postarea acolo unde considera!

Am primit de la o cunostiinta o sursa de alimentare Mastech HY-1803, o chinezarie - dar care functioneaza multumitor. 

Are 3 moduri de lucru: in curent constant, in tensiune constanta si cu limitare de curent. 

Am gasit si instructiunile de utilizare si dupa ce am schimbat o dioda (stricata din greseala de vechiul proprietar) si potentiometrul de reglaj al tensiunii, sursa a inceput sa functioneze. Tranzistorul serie nu are pasta termoconductiva, ci doar o folie de transfer termic, drept ptr. care se cam incalzeste la curenti de peste 1A, dar o sa rezolv si problema asta. 

Acum, nu am pretentia ca as cunoaste atat de multa electronica incat sa inteleg functionarea intregii scheme, motiv pentru care as dori sa cer celor avansati un pic de suport. 

Schema se poate vedea mai jos, dar o si atasez ca fisier. Am incercat sa subliniez in culori diferite traseele si punctele importante. 

mastech-hy-1803d-mark.png

Ce am inteles pana aici:

- din secundarele T8-T9-T10, se redreseaza tensiunea si se obtin 3 tensiuni fixe: 12V (prin U1, L7812CV) ; -12V (prin DW2), -6V (prin DW1) si +2.5V (prin DW4, TL431).

Acestea (exceptand-o pe cea de 2.5V) sunt necesare alimentarii operationalelor U2 (LM324, +/-12V) si U3 (LM741, +12V/-6V).

- U2A ar fi un comparator cu histerezis, care sesizeaza variatiile de tensiune dintre masa si bara VOT- , prin R35; cand VOT- atinge 7.5V, Q4 trage la masa bobina releului K1 (alimentat din +12V), care actioneaza contactele SK1-3 si SK1-2, conectand infasurarile T5 si T7 la puntea redresoare formata din D1-D4. 

- polul pozitiv e de fapt masa :)

Ce nu inteleg - intrebari la care va rog ca daca puteti , sa-mi raspundeti:

1)  modul de functionare al operationalelor U2B si U3; in ce fel de configuratie sunt montate si cum isi indeplinesc rolul? 

De exemplu, inteleg ca U3 (LM741) permite reglarea tensiunii de iesire, dar cum se numeste configuratia in care lucreaza si cum?

De ce e nevoie de C9 intre intrarea inversoare (conectata la masa) si iesire? 

Pentru ce este necesar C10? (reglaj offset?)

2) am mai inteles ca prin U2B (LM324) se regleaza plaja de curent, dar nu inteleg cum se face asta. Care este senzorul de curent?

De ce e nevoie de C7 intre intrarea inversoare si iesire?

3) se poate inlocui LM741 cu alt AO, ca sa nu mai fie nevoie de reglajul offset-ului?

Multumesc anticipat!

Napo

mastech_hy-1803d (mark).png

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 7
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

6 hours ago, Napo said:

1)  modul de functionare al operationalelor U2B si U3; in ce fel de configuratie sunt montate si cum isi indeplinesc rolul?

Amplificatoare de eroare ( despre concept mult s-a scris pe sectiune, vezi topicul cu index care contine trimiteri care postari cu teorie explicata ).

Ele fac controlul sursei in sine.

U2B curentul si U3 tensiunea.

6 hours ago, Napo said:

De ce e nevoie de C9 intre intrarea inversoare (conectata la masa) si iesire? 

Compensare a raspunsului in frecventa, pune un pol dominant care previne oscilatia AE. 

La fel, despre asta sunt multe lamuriri, trimiteri directe tot la topicul cu index ( unul dintre cele fixate ).

6 hours ago, Napo said:

Pentru ce este necesar C10? (reglaj offset?)

Nu.

Reglajul offsetului se face intre pinii 1 si 5, si nu cu condensator.

C10 pare a fi tot o forma de compensare ( de ajustare a raspunsului in frecventa ).

6 hours ago, Napo said:

2) am mai inteles ca prin U2B (LM324) se regleaza plaja de curent, dar nu inteleg cum se face asta. Care este senzorul de curent?

La fel, e amplificator de eroare.

Simplist spus amplificatorul de eroare are o referinta fixa sau ajustabila la una dintre intrari, si un semnal de lucru la cealalta intrare, le compara si amplifica diferenta dintre ele cu castigul in bucla deschisa ( foarte mare ), genereaza astfel un semnal de control catre etajul de putere ( aici ), sau alte sisteme de control ( la sursele in comutatie ).

R22 e shuntul de curent pentru U2B.

6 hours ago, Napo said:

De ce e nevoie de C7 intre intrarea inversoare si iesire?

Din acelasi motiv pentru care e nevoie de C9 la U3.

6 hours ago, Napo said:

3) se poate inlocui LM741 cu alt AO, ca sa nu mai fie nevoie de reglajul offset-ului?

Da, exista operationale noi si moderne numite choppere care au offset anulat activ intern.

Sau operationale de precizie care au offset-ul nativ foarte mic.

Link spre comentariu

Buna seara !

Marian, multumesc mult ptr. explicatii, scuze ca raspund tarziu, nu ma asteptam sa apara asa de repede!

O sa trebuiasca sa citesc cate ceva, ptr. ca nu sunt prea experimentat; daca nu te deranjeaza, s-ar putea sa revin cu alte cateva intrebari. Am citit indexul de care ai pomenit, dar subiectul cu amplificatoarele de eroare e probabil ascuns printre altele, deci ar trebui sa sap mai adanc. 

Practic, as vrea sa inteleg cum functioneaza tot ansamblul si e clar ca fara ajutor extern, n-o sa reusesc :)

Pana una alta, am gasit cateva materiale pe care o sa le citesc zilele astea, dar daca mai indici si catre alte surse, o sa le citesc si pe ele.

https://en.wikipedia.org/wiki/Error_amplifier_(electronics)

https://www.ablic.com/en/semicon/products/power-management-ic/voltage-regulator-ldo/intro-2/

https://www.nisshinbo-microdevices.co.jp/en/design-support/basic/02-linear-regulator.html

Branca: multumesc ptr. clip, o sa ma uit cu atentie la el. Chiar am un amic care tine degeaba pe sub masa o sursa de tipul ala, nu stiu daca acelasi model, dar o sa verific. E defecta, poate in viitor sa indraznesc sa vad ce are. Dar pana atunci, imi va fi foarte de folos daca voi intelege cum functioneaza cea pentru care am deschis topicul. 

O saptamana usoara va doresc!

Napo

Editat de Napo
Link spre comentariu
La 24.01.2024 la 5:34, Marian a spus:

Da, exista operationale noi si moderne numite choppere care au offset anulat activ intern.

Exista choppere (amplificator cu modulare-demodulare) si exista amplificatoare stabilizate cu chopper (cu autozero).

Primele au devenit relativ rare; ultimele (chopper stabilized amplifier) sunt cele la care va referiti.

Editat de franzm
Link spre comentariu
La 25.01.2024 la 6:24, Marian a spus:

Explicatia este pentru sursele in comutatie, dar principiile de functionare a reactiei negative se aplica si celor liniare la fel, deci in ordine:

Salut Marian, multumesc mult ptr. link-uri! Foarte utile, citesc si tot citesc :)

Impreuna cu clipul primit de la Branca, am mai lamurit niste neclaritati. 

Am mai gasit niste materiale interesante si pe net, sunt uimit de cat de complex e subiectul asta al surselor de alimentare!

Multumiri si colegului franzm ptr cele precizate; desi sunt prea complicate pentru mine acum, sunt bucuros sa ma informez.

Un week-end placut va doresc!

Napo

Editat de Napo
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări