SwatKat Postat Ianuarie 22, 2024 Partajează Postat Ianuarie 22, 2024 Buna ziua. Vin cu o intrebare legata de montajul unui releu monitorizare pentru circuitul de la imobil - bransament trifazat, circuite impartite pe faze, nu exista echipament trifazat. In prezent BMPT-ul este pe fatada casei, in el e un mcb Comtex de 32A (pentru ca distribuitorul nu a avut pe stoc diferentiale). Tabloul din casa are mcb-uri de 10 & 16 si unul de 20A (pentru conductor fy de 4). DIn cele de 16, 2 sunt rcbo-uri pentru circuitele sensibile. Circuitele sunt impartite destul de echilibrat pe cele 3 faze. Din cauza asta pentru a asigura selectivitatea de 2 trepte, a fost montat un RCCB pe post de "general", care sa nu influenteze astfel selectivitatea. Vreau sa montez 3 relee monitorizare tensiune pentru fiecare faza, ca in caz ca e vreo problema cu o faza, se opreste doar aia, restul merg. Ma gandesc la un Digitop VF3, care poate functiona si ca 3 relee independente, asa cum am zis. Acum, releul il montez in amonte fata de RCCB, adica intru in el cu circuitul si ies catre diferential. Inteleg ca asta e solutia corecta, pentru a functiona si RCCB-ul corect. Insa, in amonte de releu mai trebuie montat vreun separator tensiune/alt MCB tetrapolar? Ceva sa opreasca si N. Si uitandu-ma pe net nu inteleg diferenta intre 2 produse si ce ar trebui: 1. Easy9 Intreruptor automat 3P+N 4500 C 32A - cred ca nu e recomandat, ca nu stiu daca "taie" si N-ul cand e pe OFF. Plus ca as "dubla" siguranta din bmpt de afara; 2. Separator iSW, 4P, 40 A, 415 V - inteleg ca are rol doar de separator, ca ar fi ok fiind de 40A, in sensul ca nu va influenta functionarea mcb-urilor si a sigurantei din bmpt si va avea doar rol de on-off pentru cand e nevoie de umblat in tablou; 3. Acti9 Intreruptor miniatura, IK60n, 4P, 32 A - asta e tetrapolar, nu inteleg exact diferenta fata de separatorul de mai sus (eu inteleg ca e un mcb tetrapolar, care "taie" si nulul. Imi puteti da un sfat referitor la ce sa caut si sa pun in tablou in amonte de acel releu? Multumesc, Link spre comentariu
yo2mhj Postat Ianuarie 23, 2024 Partajează Postat Ianuarie 23, 2024 Cele de tip 3P+N au monitorizare și protecție doar pe cele trei faze, nulul întrerupe în caz de supracurent sau scurtcircuit pe una din faze dar nu are monitorizare și pe nul. Separator ul este doar...separator,intrerupe circuitul atunci când îl acționează o persoană, nu are protecție și nuse manevrează în sarcina. Cele cu patru poli, au circuit magnet-termic și pe nul, în plus curentul de rupere este de 6KA. Personal as opta pentru ultima varianta, asta dacă doreste și protecție în amonte de releu. Siguranta din BMPT este o "jucărie" ieftina, ca să nu spun proasta. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum