cdinu332 Postat Ianuarie 29 Autor Partajează Postat Ianuarie 29 Cred că nu se pune problema de a auzi zecii de KHz dincolo de capacitate urechii umane. Mai de grabă este influența, ori posibila influență în spectrul armonic. Zic și eu... Am văzut cu ochii mei cum două surse diferite, nu smps, dădeau un alt spectru armonic. Verificate cu același generator de semnal și vizualizate cu analizorul spectral, sau cum îi zice. La fel, rezistente carbon versus metal-film. Și în cazul acesta apar modificări. Din nefericire, persoana care mă ajuta cu toate astea a trecut în lumea celor drepți. Link spre comentariu
dumitrumy Postat Ianuarie 29 Partajează Postat Ianuarie 29 (editat) Acum 15 ore, UDAR a spus: Cu mențiunea că articolul respectiv a apărut în anul 1983 iar comparația se face, desigur, cu un SMPS din acea vreme. Se vorbeste de anii 70-80 ca de epoca bronzului. In 78, cand m-am angajat, am gasit surse in comutatie hard semipunte direct pe retea de 5V/ 75A. In scurt timp a intrat in productie sursa rezonanta de aceeasi putere in timp ce pe forum au aparut preocupari prin 2018, adica dupa 40 ani. Singura noastra problema era ferita de Urziceni, nu prea treceam de 25kHz. Eu nu as pune sursa cu tiristori la SMPS, este doar un ornitorinc, adica are legatura si cu liniara si cu comutatia. Ca sa nu mai spun ca FELIX este preluat de la francezi, primit de la americani. Deci de pe la mijlocul anilor 60. Si avea SMPS, doar ca nu direct pe retea. Si nu pe ferita, ca asa erau timpurile. EDIT: tot s-a pomenit 1983. Este anul in care impreuna cu un coleg am facut sursa de nivel urmator, 5V/200A. Am trecut de la semipunte la punte. Cu bipolari, 25kHz. Editat Ianuarie 29 de dumitrumy Link spre comentariu
roadrunner Postat Ianuarie 29 Partajează Postat Ianuarie 29 (editat) 1 oră în urmă, dumitrumy a spus: Singura noastra problema era ferita de Urziceni, nu prea treceam de 25kHz. asta a fost un mare mister pentru mine, aveau toata tehnologia sa faca miezuri dar nu aveau pulberile care trebuie. Ca si cand ai o fabrica de medicamente si nu poti sa faci decat farigosept. Singura explicatie logica ar fi ca trebuiau sa importe materia prima pe dolari (sunt sigur ca si rusii amveau materia prima) RR Editat Ianuarie 29 de roadrunner Link spre comentariu
UDAR Postat Ianuarie 29 Partajează Postat Ianuarie 29 @dumitrumy Nu spun că nu existau surse în comutație în 1983 ! Spun doar că în acel articol se compară o sursă liniară din 1983 (capitol la care am avut poate mai degrabă o involuție decât o evoluție dacă ne referim la calitatea transformatoarelor și chiar a condensatoarelor electrolitice de atunci - evident cele de la firme bune) cu o sursă în comutație din 1983 (din păcate fără prea multe referiri la respectiva sursă ) care e clar că lucra la frecvențe joase (n-am citit cu atenție, cred că totuși nu e sursa cu tiristori de la începutul articolului) , e clar că nu avea măsuri riguroase de protecție EMI, ș.a.m.d. Spus altfel - în 2024 o sursă liniară este la fel de bună (cel mult) cu una din 1983 pe când una în comutație este mult mai bună, cel puțin în ceea ce privește alimentarea unui amplificator. Mai departe dacă, ce și cum se aude este cu totul altă discuție - mult în afara domeniului meu de expertiză ca să folosesc o expresie la modă ! Link spre comentariu
franzm Postat Ianuarie 29 Partajează Postat Ianuarie 29 Acum 6 ore, maxente a spus: ... unii aud zgomotele de zeci de khz ale surselor in comutatie. E suficient sa le "auda" amplificatorul. Link spre comentariu
Marian Postat Ianuarie 29 Partajează Postat Ianuarie 29 Referitor la rugamintea D-lui @carageae, aici pe sectiunea asta nu pot interveni in nici un fel, din cate stiu doar @validae poate face, deci il puteti ruga pe el daca este cazul. Link spre comentariu
validae Postat Ianuarie 29 Partajează Postat Ianuarie 29 Topicul e o varză, dacă scot discuțiile tehnice dintre opțiunile de cumpărare, cei care vor fi interesați vor posta tot la partea cu discuții, n-o s-o mai scot la capăt cu el... Așa că ori îl las cum e ori îl mut la Discuții diverse....tot acolo se va ajunge. Link spre comentariu
carageae Postat Ianuarie 29 Partajează Postat Ianuarie 29 OK, eu m-am referit la linkurile moarte care nu functioneaza (se pare ca nu merg alte atasamente decat pozele nici in afara sectiunii de vanzari) si la unele neintelegeri - eu nu am spus ca cineva aude peste 20 khz, ci ca recunostea din mai multe incercari amplificatorul cu sursa in comutatie. Pur si simplu sustinea ca suna diferit. Nu ca nu se putea trai cu asa ceva sau ca ar fi o diferenta vizibila. Nu ma mai considerati audiofil, ca ma supăr! Respect doar pe cei care aud niste detalii incredibile pe bune si ii compatimesc pe cei care arunca sute si mii de euro pe cabluri exotice, sigurante polarizate sau alte nazbatii fara sens. In alta ordine de idei insa, ma consider un meloman pretentios. Desi am mai ascultat amplificatoare in clasa A, unul chiar facut de un user cu cunostinte respectabile, nu m-a convins, adica suna bine, dar nu mi s-a parut sa merite efortul. Acum fac acest amplificator din pura curiozitate si de aia pun intrebari si cer atatea detalii, ca nu vreau sa trag concluzii gresite. Cele mai bune amplificatoare auzite de mine pana in prezent, din zona diy sunt amplificatorul cu 300B facut de d-l Marius Popa (la care vad ca se face referire si aici, dar pe nedrept, ar trebui sa-l cunoasteti personal sa vedeti cat stie si ce stie face) si amplificatorul facut de mine cu EL153, din semnatura. Stiu ca e laudă de sine...dar nici eu nu ma asteptam sa iasă aşa de bun. E drept că şi ăla e în clasă A si are peste 25 kg...trafurile de iesire sunt pe miezuri de Rubin 102, de alimentare. Link spre comentariu
cdinu332 Postat Ianuarie 29 Autor Partajează Postat Ianuarie 29 (editat) Acum 46 minute, validae a spus: Topicul e o varză La bodega cu el, că si acolo se poate scrie despre electronică, sau sensibilitatea liliacului la ultrasunete. Până vin cablajele si le distribui către fiecare, se bat câmpii, apoi urmează o liniște eternă. Editat Ianuarie 29 de cdinu332 Link spre comentariu
cdinu332 Postat Ianuarie 29 Autor Partajează Postat Ianuarie 29 Cablajele tocmai au ieșit de pe linia de fabricație și își așteaptă rândul la transport. Link spre comentariu
carageae Postat Ianuarie 30 Partajează Postat Ianuarie 30 La 29.01.2024 la 22:11, cdinu332 a spus: Cablajele tocmai au ieșit de pe linia de fabricație și își așteaptă rândul la transport. Link spre comentariu
cdinu332 Postat Ianuarie 31 Autor Partajează Postat Ianuarie 31 Te bucuri degeaba. Parcă vad că-l faci varză cu cârnați de mare clasă. A, cică. Acum e la ... YUEN LONG, YUEN LONG, HK și se pregătește de formalitățile vamale. Link spre comentariu
cdinu332 Postat Ianuarie 31 Autor Partajează Postat Ianuarie 31 La 29.01.2024 la 1:20, carageae a spus: eu ma gandeam la un DC protect cu uPC1237, il folosesc de mult si imi place, Integratul ăla îl găsești doar pe aliexpres. Trebuie să iei mai multe și să le selectezi pe alea care sunt în mințile lor. Cât despre placut, nu văd ce ar fi de admirat la un uPC1237. Am mai multă încredere în patru tranzistoare cu origini sănătoase față de un integrat scos din fabricație. Link spre comentariu
carageae Postat Ianuarie 31 Partajează Postat Ianuarie 31 Am cateva bucati NOS, testate. Nu-s de pe aliexpress. Am si vreo 2 montaje facute gata, dar nu sunt asa faine releele...in trecut echipam cu asa ceva amplifurile ce nu aveau protectie. Nu cunosc proiectul lui Marian, as vrea sa-l vad, astept si de la el raspuns. Acum 29 minute, cdinu332 a spus: Te bucuri degeaba. Parcă vad că-l faci varză cu cârnați de mare clasă. Nah, o sa fac tot posibilul sa te dezamagesc...vad ca ti-ai format o parere doar dupa ce am scris...dar TTC004b sunt niste tranzistoare renumite pt. liniaritate, nu stiu cat de bune or fi acele KSC3503 pe care nu le am inca...TTC am in stoc si am si folosit din ele...si fiind ceva relativ nou se pare ca nu au apucat sa fie piratate. Eu oricum le am de vreo 2 ani minim. Eu aveam in plan sa il fac pt. a-l vinde, dar acum ca vad ca insisti atat cu calitatea acestui amplificator poate chiar o sa-l pastrez...pentru casa de vacanta. Nu am inca una, dar probabil o sa am Link spre comentariu
cdinu332 Postat Ianuarie 31 Autor Partajează Postat Ianuarie 31 Proiectul lui Marian este la vânzare. Are module gata asamblate. Am folosit și eu în trecut câteva, ultimul l-am donat pentru baragladina asta de amplif. Link spre comentariu
Postări Recomandate