Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Radio SABA clock automatic H

Postări Recomandate

Buna ziua,

Am de reparat un radio cu ceas Saba productie anul 1975. Are transformatorul ars (primar).
Am reusit sa gasesc schema lui si am aflat ca ii trebuie o tensiune de 10,5V DC.
Am luat un trafo 230/9v , aparatul functioneaza.
Problema este ca , ceasul electro-mecanic functioneaza cu tens. de 120V AC pe care ii primea din primarul trafo ars (avea in primar priza mediana). 
Un trafo cu priza mediana nu voi gasi de cumparat, de rebobinat cel ars , nu cred ca voi gasi unde sa-l fac .
Cum as putea sa reduc tensiunea la valoarea dorita 120V/20mA AC ?
Multe multumiri.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 11
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Zile populare

Top autori în acest subiect

Salut

Ai putea face un divizor cu 2 condensatoare si de la conexiunea dintre ele sa iei 120V.

Trebuie nepolarizati si calculata impedanta Xc(230V/0,02A=11500 ohm ptr ele amandoua inseriate, deci un cond va avea Xc=5750ohm si de aici scoti valoarea condului)) ptr sa iti poata da 20mA.

BR/Daniel

Editat de Craciun
Link spre comentariu
Acum 33 minute, Craciun a spus:

si scoti C aproximativ 500nF de aici.

nu  este  suta  la  suta  corect , pentru  ca  daca  se  folosesc  2  capacitati  identice , atunci  se  vor  culege  dupa  divizare  fix  U in / 2  adica  115v  ca ...

ca  sa  fie  totul  ca  la  carte , atunci  se  face  un  sistem  de  2  ecuatii , de  unde  rezulta  dupa  calcule  asa  ... C1  egal  530nF , iar  C2  egal  486nF  ... si  abia  atunci  vom  avea  dupa  divizare  exact  120v ca  ...

Link spre comentariu
Acum 2 ore, misuraelectronic a spus:

nu  este  suta  la  suta  corect , pentru  ca  daca  se  folosesc  2  capacitati  identice , atunci  se  vor  culege  dupa  divizare  fix  U in / 2  adica  115v  ca ...

ca  sa  fie  totul  ca  la  carte , atunci  se  face  un  sistem  de  2  ecuatii , de  unde  rezulta  dupa  calcule  asa  ... C1  egal  530nF , iar  C2  egal  486nF  ... si  abia  atunci  vom  avea  dupa  divizare  exact  120v ca  ...

Exactitatea asta este in gol. Cand ceasul absoarbe curent, tensiunea in punctul median nu mai este la jumatate. Cand calculezi alta valoare decat jumatatea, tot asa, cand conectezi sarcina valorile sunt altele decat ai "calculat",, deoarece in paralel cu al doilea condensator ai mai pus ceva.

Un divizor de tensiune functioneaza multumitor cand curentul prin el este de cel putin 10 ori mai mare decat curentul prin sarcina.  

Editat de Sorin2015
completare
Link spre comentariu

Înainte de a căuta transformator pentru acest ceas, eu as verifica dacă motorasul ceasului este bun, dacă după zeci de ani de funcționare nu s-a întâmplat ceva cu acesta. Faptul că traful s-a ars ar putea fi cauzat și de ceas. Probabil ca ati măsurat rezistența bobinajului, dar mai util ar fi să alimentati motorul la o tensiune apropiata de cea nominală prin autotransformator ( probabil nu aveti) sau un traf recuperat care are priza mediană in primar ( indiferent de marime)

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări