Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Probleme la reconditionarea unui radioreceptor Carpati S-545 U

BNedelcu

Postări Recomandate

Buna ziua.

De curand am inceput sa reconditionez aparatul de radio Carpati pe care il detin.

Cel mai iubit dintre aparatele mele, chiar mai drag decat Traviata!

Am schimbat cele 3 socluri cu unele reconditionate pe care le-am cumparat de pe Ebay.

Am reconditionat condensatorii. Adica am scos din ei ce aveau si am bagat condensatori noi cu polipropilena.

Functioneaza foarte bine.

Problema este ca vreau sa schimb toate puntile din circuit care au fost facute cu fire.

Unele dintre fire sunt inca in conditie buna, insa multe sunt coapte si izolatia a cazut de pe ele.

Am masurat diametrul conductorului de cupru stanat, ca fiind 0.7mm. Firul este foarte flexibil

si nu este multifilar. Izolatia foarte rezistenta la temperatura (am apasat cu varful pistolului de lipit, aparatul

fiind setat la 350 de grade).

Am nevoie de ajutor ca sa aflu ce fire au fost folosite, sau eventual ce fire sa folosesc.

Sa reziste la temperatura mare si sa fie foarte flexibile.

Cine are timp si vrea sa vada, gaseste poze accesand link-ul urmator:

https://photos.app.goo.gl/o7Hx22VET81Ys1nh8

Daca ajuta atasez mai jos un PDF scara 1:1 cu scala aparatului de radio Carpati, 1200dpi.

Si totodata fisierul SVG pe care l-am desenat-o in Inkscape.

ScalaCarpati4ATELIER13-GROUPED-1200DPI.pdf

Stima!

ScalaCarpati4ATELIER13-GROUPED.svg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 11
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• BNedelcu

4

• sonic11

2

• antonvasileeee

2

• dan cod

1

Top autori în acest subiect

Un coleg de aici de pe forum mi-a dat ceva conductor siliconat de același diametru dar nu este negru.....

Pot să-l întreb de unde a procurat așa ceva.

Frumoasa munca, spor!

Link spre comentariu

Sunt de cumpărat fire cu codul awg.. În funcție de grosime este numărul după awg. Foarte flexibile și înveliș de silicon. Poți pune letconul pe ele ca nu se întâmplă nimic. Și sunt de diferite culori. 

Link spre comentariu
La 21.01.2024 la 12:13, sonic11 a spus:

Un coleg de aici de pe forum mi-a dat ceva conductor siliconat de același diametru dar nu este negru.....

Pot să-l întreb de unde a procurat așa ceva.

Frumoasa munca, spor!

https://www.conexelectronic.ro/cabluri-pvc/8181-CABLU-ULTRAFLEXIBIL-SILICON-NEGRU-259X0-07-MM-1023699160007.html

https://www.conexelectronic.ro/184-cabluri-pvc/s-42/tip_cablu-pentru_testere

Link spre comentariu

Multumesc pentru indicatii. 

Intr-un final, dupa mai multe teste am folosit urmatoarea metoda. Am cumparat cablu alb cu doua fire albastru si maro, de 0.75mm,de la "Horbac", si dupa ce le-am scos din mantaua alba, le-am bagat in tub termocontractil negru cumparat tot de acolo. 

Am terminat operatiunea de schimbare a firelor, mai putin doua fire care vin sub condensatorul variabil si merg la o bobina. Sunt in stare perfecta. 

Pentru firele de alimentare a filamentelor celor 3 lampi, am folosit conductor de cupru masiv, de 1mm, bagat de 2 ori in termocontractil.

Aparatul functioneaza foarte bine. 

Oare ce lipici a fost folosit la carcasa? Nu este aracetul uzual. 

Revin cu poze. 

Link spre comentariu

Ca hobby mesteresc viori vechi. Le desfac, le schimb lacul (am o mare pasiune sa coc lac traditional din ulei de nuci sau in, cu rasina de brad), le subtiez fetele, calusul, griful, etc. De lipit, le lipesc strict cu clei de oase. Am incercat clei de iepure, de sturion. Pentru instrumente muzicale este foarte bun cel de oase. Bine, unul clar, de calitate buna, nu cel de mobila :)

Ce a fost folosit in aparatele de radio este cumva translucid-galben-albicios, sigur nu de oase. 

Am fost la Reghin ca sa vad concret tehnica de constructie si sa imi cumpar lemn. Am intalnit un mare om, Bandila Virgil, care m-a primit la dansul in atelier si acolo am vazut lucruri extraordinare. Dansul mi-a spus ca fata si spatele le lipeste cu un clei special, mult mai rezistent la apa decat cleiul de oase, pe care i-lau dat nemtii, dar nu stia ce marca este. Ei il furnizau vrac, pentru ca ei cumparau instrumentele. Il folosea la indicatiile lor.

Totusi insist, daca cineva stie, il rog sa imi spuna. 

Acelasi lac l-am intalnit si la Traviata, insa nu la Pacific. Cel putin in aparatele mele. 

Link spre comentariu

Ce hobby extraordinar! Imi amintesc ca demult... am ajuns intr-un pod al unei fabrici din Toplita, unde uscau lemn pentru instrumente muzicale, iar cineva de acolo imi explica cat de importante sunt esenta acelui lemn si timpul de uscare... Din pacate fabrica era in lichidare, ca multe altele dupa '90... 

On topic, pot doar sa va spun ca m-am chinuit mult sa indepartez complet lacul de pe un radio Traviata, cu lame de cutter si mult "Decarburol". A trebuit sa-l indepartez, pentr ca era un radio pe care s-au pastrat ghivece cu flori... stiti dumneavoastra... 

Am ajuns pana la lemnul original, in final. 

Spor la treaba!

Link spre comentariu

Lacu se da jos la cald, cu suflanta de aer cald iar furnirul cu abur cald.

De lipit puteți lipi cu aracet de la bison rezistent la apa, de exterior sau pu-max.

Lipiturile sunt puternice și nedemontabile.

Spor!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări