Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ce multimetru ati alege ?


danipasc

Postări Recomandate

Bună tuturor, 

 

Doresc să achizitionez un multimetru, pentru ca cel vechi (Fluke 87V) s-a dus la cineva care avea nevoie de exact modelul si marca respectivă. 

 

Dupa niste căutari am decis să fac un mic upgrade în domeniu de precizie și rezolutie, față de vechiul multimetru. 

 

Am de ales între patru modele de multimetre pe care mulți le-ar considera catre high end dar care au un preț destul de prietenos cu buzunarul în categoria în care se află. 

 

Acestea sunt, 

 

Brymen BM869S 

Sanwa PC7000

UNI-T UT181A 

Hioki  DT4282 

 

 

Dacă cineva dintre dumneavoastră a folosit unul dintre aceste modele aș aprecia mult parerile pro si contra. 

 

Ceea ce mă intereseaza în primul rand este viteza și rezolutia multimetrului pe autorange, unul dintre motivele pentru care apare și DT4282 pe lista, acesta fiind totuși cu ceva peste prețul celorlalte. 

 

Apreciez daca adaugati vreun model asemanator cu acestea ( pret-200-350 eur, 50-60000 counts, 4-5s update, 0.025% samd), exclus Fluke, Agilent, Gossen. 

 

Intrebarea este, dintre aceste patru modele, pe care l-ați alege dumneavoastră ? ...și de ce. 

 

4-multimetre.jpg

 

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 98
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • danipasc

    29

  • Craciun

    16

  • sesebe

    11

  • q_acdc

    9

Top autori în acest subiect

Imagini postate

UT-181A am eu. Review-uri sunt destule pe youtube. Ce anume vrei sa stii despre el ? Daca-si merita banii ? Nu de aia l-am luat. L-am luat ca-mi place cum arata. De lucrat aveam cu ce lucra. Conteaza rezolutia aia ? E relevant ca indica aparatul 4,8000V sau 5,2000V ? Adica in ce fel fac diferenta 4 zecimale in loc de una cand repari ceva ? 

Daca-ti place si ti-l permiti ti-l cumperi. Daca n-ai cu ce lucra iei un aparat de 150 ron ca acelasi succes i-l ai in depanare ca si cu un aparat de 2200 ron.

Link spre comentariu

Daca vine vorba de aparate ieftine, da, aveti dreptate, am reparat multe chiar si cu un AN8008 de 100 de lei nou deci clar ca se poate. Problema e ca in ceea ce repar eu am nevoie de un aparat rapid cu care sa masor repede rezistente ohmice, tensiuni si diode. Zecimalele ma ajuta in momentul in care compar doua procesoare video pe rezistenta in miliohmi sau le alimentez si vad curentu in uA, ei bine acolo pot sa-mi dau seama daca e ok sau nu procesorul ala. Nu de putine ori am avut niste "scurturi" cu consum extrem de mic de curent care probabil ca s-ar vedea numai cu o camera termica buna sau cu un aparat cu rezolutie mare pe rezistente sau curent. Nu vorbim aici de scurt total sau scurt de 1 Ohm... Daca ar fi rapid m-ar ajuta enorm, mai ales la rezolutiile alea. 

 

Vreau sa stiu cat sunteti de multumit de rapiditate la masurare pe rezistente, mA, uA si daca tensiunea pe care o scoate pentru diode e mai mare de 3V. Totodata eram curios la modelul asta cat tine in mod real bateria. 

 

Va multumesc pt timpul si sfaturile acordate ! 

 

 

Link spre comentariu
1 oră în urmă, q_acdc a spus:

@danipasc , unul mai de buget .......Brymen 789?https://youtu.be/Dg_HiPbHpuI?si=4qqxFVWUrAVXRUVv

Multumesc, nu am "butonat" niciodata un Brymen, aveti modelele astea ? Cum se "simt" pe masa de lucru ? 

Din cate am vazut cel putin 869S are acelasi microprocesor + decodor pt ecran ca si Sanwa... pe partea asta sunt identice, cred ca si cu ceva modele de la Amprobe, doar ca ele totusi difera pe partea de tolerante, intrare etc. 

Link spre comentariu

Am mai multe modele (servici si acasa) dintre care si un Sanwa pc 510. Prefer un multimetru cu consum mic de baterie ,comutor functii fiabil(unit t nu a confirmat) si functia preferata beepLit .Recomandari nu fac.(fiecare  stie ce multimetru i se potriveste) Utilizatorul de pe you tube are mai multe recenzii cu diferite multimetre.

Editat de q_acdc
Link spre comentariu

Am lucrat cu un UT70B 20 de ani zilnic cate 8-10 ore si nu am avut probleme cu el.Am uitat sa descarc condensatori inainte de masuratoare,am dat si in tensiune de focalizare din greseala(in vremea tv crt) si tot nu a patit nimic.A decedat in final dupa ce l-am uitat intr-o vara in masina la soare o zi intreaga .Am luat un UT171B de care sunt supermultumit si il recomand

Link spre comentariu
Acum 20 minute, q_acdc a spus:

Ai grija ,ut 171 b are doar 750 AC.

Nu lucrez de obicei cu tensiuni mari AC-DC. Cea mai mare tensiune cu care am lucrat in trecut a fost de la un invertor pt lampi audio care mergea pana in 450V. Evident daca aparatele stiu sa masoare 600-1000V e un plus. 

Luasem in considerare si UT171B la care imi place ecranul foarte vizibil desi... nu l-am pus in ultima lista. Am vazut cateva vandute cu ecranul ala defect dupa cativa ani, totodata pe forumuri spuneau multi ca dupa ceva timp ecranul devine neclar sau unele caractere mai slabe decat altele. Fiecare cu plusuri si minusuri. 

 

 

Link spre comentariu

Viteza de masurare la un aparat cu autoscalare ? Serios ? Pai timpul de masurare depinde mult de valoarea masurata, prin cate comutari de gama trece. N-are cum sa fie la fel timpul de masurare a unei rezistente de 10 ohm sau a uneia de 100 kohm. Ochiometric, 2 sec pana la zero, 1 sec la 100 kohm.

Tensiune pentru diode 3,07 V. Iarasi nu inteleg relevanta ca pentru led-uri sunt alte scule de verificat. Masoara 4 diode cu siliciu inseriate. Atat am avut rabdare sa testez. Pe youtube s-a plictisit ala la 3 diode. Unde le gasesti in viata reala asa carnatz si de ce nu le poti masura separat nu stiu.

N-o sa "masori" veci cu multimetrul chipset-uri. Masori piesele de langa si chipset-ul i-l schimbi direct. Restul e pierdere de vreme si joaca de-a depanarea.

Link spre comentariu
Acum 4 minute, ady2006 a spus:

Viteza de masurare la un aparat cu autoscalare ? 

Nu facem comparatie intre valori de rezistente ci intre aparate diferite de masura. Sunt aparate foarte rapide si aparate extrem de lente care la aceleasi valori de rezistente stau si cate 5-6 secunde in loc de 1-2 (dau exemplu EEVBlog 121GW). La asta ma refeream. Evident ca intre valori diferite de rezistenta orice aparat are viteze de masurare diferite. 1-2 secunde UT181A e rapid! 

 

Relevanta la diode e in felul urmator, pt mine la placi video diferite masuratorile pe partea de date, unde probabil ca exista diode inseriate sau nu, difera de la model la model (al placii video) pot incepe de la 0.5 pana la 1.9 sau chiar peste 2V de ex la RTX4090. Asa ca nu o sa masor tot timpul cate o dioda skotky sau redresoare 0.2-0.5. Si aici cred ca isi face treaba UT181 la 3V. 

 

Nu pot sa schimb asa direct un chip grafic care costa 2000-8000 lei si de aia pot sa masor comparativ cu altul consumul si cum se comporta. Consumurile aiurea foarte mici nu prea se pot detecta decat cu o precizie mai mare sau cu o camera termica. La chipurile de memorie la fel, de ex din 12 chipuri unul are o temperatura mai mare cu 1-2C (pe o camera termica) decat celelalte si desi nu e in scurt sau total defect acesta o sa faca figuri la o anumita frecventa, overclock etc. 

 

 Totusi eram curios sa stiu daca ideea cu o baterie litiu e valabila pentru un aparat de masura, auzisem pareri cum ca nu prea si nu am inteles de ce, mai ales ca 18650 se gasesc pe toate gardurile. Asta e probabil unul dintre reticentele pt UT181A in nici un review nu am vazut sa arate exact cat tine bateria. 

 

Spuneti-mi va rog din punctul dvs de vedere un lucru pe care i-l reprosati lui  UT181A si un lucru pt care il laudati. 

Multumesc pentru timp si masuratori, apreciez ! 

Link spre comentariu

Nu-i cu elementi 18650 acumulatorul. Si cat timp se incarca nu poti sa-l folosesti. Eu nu l-am prea forjat si bateria inca tine mult. Timpii de intrare in standby si off sunt setabili.

Are o vizibilitate a display-ului extraordinar de buna din aproape orice unghi te-ai uita la el. Asta ca plus. Nu-l poti folosi cat timp se incarca si daca taman atunci ai nevoie exact de el, asta ar fi un minus.

Eu nu-l nici laud, nu-l nici hulesc. Eu nu aveam nevoie de el pentru ce poate. Repet, l-am luat exclusiv pentru ca-mi place aparatul cum arata. Cand n-am chef de lucru, i-l folosesc pe asta si parca-mi mai vine oleaca cheful. Si urmatorul pe care am sa-l iau cand ma apuca, va fi CEM DT-9989.

Stiu ca pentru unii oricine si orice ar spune UT-181A sau DT-9989 nu-i ajung nici la degetul mic lui Fluke 289. Dar nu ma intereseaza.

Link spre comentariu
Acum 3 minute, Craciun a spus:

Salut,

Eu te-as sfatui sa cumperi un Fluke 87V SH de pe OLX.

 

Multumesc pt sfat, tocmai mi-am vandut Fluke 87V -ul, nu cred ca e acelasi pe care l-ati cumparat :) 

Am mentionat, fara Fluke, Agilent, Gossen, Chauvin Arnoux...etc. 

 

Va doresc multi ani cu multe masuratori langa Fluke-ul dvs. asa cum am avut si eu parte de al meu. 

Link spre comentariu
Acum 37 minute, ady2006 a spus:

Cand n-am chef de lucru, i-l folosesc pe asta si parca-mi mai vine oleaca cheful. Si urmatorul pe care am sa-l iau cand ma apuca, va fi CEM DT-9989.

Stiu ca pentru unii oricine si orice ar spune UT-181A sau DT-9989 nu-i ajung nici la degetul mic lui Fluke 289. Dar nu ma intereseaza.

Nu-i putin sa ai o piesa de echipament care sa-ti inspire cheful de lucru...hmm interesant. 

Unii dimpotriva spun ca, "copia" UT181A dupa Fluke... aduce imbunatatiri dar nah...la un moment dat parerea mea e ca la toti fanii Fluke o sa le treaca dintr-un motiv sau altul. 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări