digitalelectron Postat Ianuarie 16, 2024 Partajează Postat Ianuarie 16, 2024 Salut, As dori si eu o recomandare de un aparat de masura coulombmetru (EN: coulombmeter) sa pot masura capacitatea REALA a unei baterii. (nu test capacitate sau cu cat s-a incarcat etc) Am o baterie de 48V-100Ah Ma intereseaza sa stiu la ce trebuie sa fiu atent, nu stiu functii, calitatea produsului, firma, LCD, wireless sau nu ... etc. Apreciez parerile voastre Am gasit pe aliexpress ceva la pret ok si vad ca e aparut de curand (mai jos link) asta e un exemplu sint foarte multe modele si nu stiu ce sa aleg. Multumesc Link spre comentariu
BRANCA Postat Ianuarie 16, 2024 Partajează Postat Ianuarie 16, 2024 Vezi ce zic şi ăştia pe net.Personal n-am avut tangență cu aşa ceva... https://m.youtube.com/watch?v=Q12tUCkBlIo Link spre comentariu
Marian Postat Ianuarie 17, 2024 Partajează Postat Ianuarie 17, 2024 Ce face jucaria aia si nu face o sarcina electronica cu masurare de capacitate? PS: https://en.wikipedia.org/wiki/Coulombmeter Link spre comentariu
modoran Postat Ianuarie 17, 2024 Partajează Postat Ianuarie 17, 2024 Jucaria aia e mult mai ieftina, asta e avantajul. Eu prefer sarcina electronica intotdeauna. Link spre comentariu
Marian Postat Ianuarie 17, 2024 Partajează Postat Ianuarie 17, 2024 O fi ea ieftina, dar unde e partea de sarcina? PS: Si eu tot sarcina electronica prefer. Link spre comentariu
Dxxx Postat Ianuarie 17, 2024 Partajează Postat Ianuarie 17, 2024 Marele avantaj ar fi ca nu iti trebuie sarcina si nu deconectezi bateria ( si asta conteaza, este baterie mare). Odata montata in circuit poti da reset (presupun ca poti) si masori cat anume se transfera, atat pe incarcare cat si pe descarcare. Din asta mai afli si diferenta lor, adica eficienta incarcarii, care nu poate fi 100%... cum multa lume considera. Link spre comentariu
digitalelectron Postat Ianuarie 17, 2024 Autor Partajează Postat Ianuarie 17, 2024 (editat) Salut @Dxxx cam asa ceva dar nu eficienta incarcarii vreau sa aflu, ci capacitatea reala a bateriei fara sa-i faci capacity test. In timpul vietii unei baterii ea se incarca si se descarca, functia de coulombmeter (au si smart BMS-uri dar nu asta vreau) masoara ce curent iese ce curent intra (scade si aduna) apoi rezulta (normal dupa mai multe cicluri nu instant) capacitatea reala a bateriei. Si acum pot sa cumpar dar vroiam din experienta altor oameni pareri pro contra asupra unor produse, functii, calitate etc sa nu cumpar degeaba. PS: Sint oameni care pentru o viata mare, a bateriei de lithiu in care pot dubla sau tripla numarul de cicluri o incarca doar intre 20-80% sau 30-70% (dupa dorinta fiecaruia). Acum daca aceasta baterie are 100Ah (sa zicem) si eu o ciclez 20-80% coulombmetru ar trebuie sa-mi arata o capacitate de 60Ah - ceea ce e normal. Editat Ianuarie 17, 2024 de digitalelectron Link spre comentariu
Marian Postat Ianuarie 17, 2024 Partajează Postat Ianuarie 17, 2024 Faci confuzie de termeni, vezi link-ul pus de mine mai sus. PS: Cred ca ar trebui definit termenul de "capacitate" a acumulatorului. Eu prin asta inteleg cantitatea de curent pe care o poate livra intr-un anumit timp. Si capacitatea asta "reala" se masoara descarcand acumulatorul in mod controlat pana la un anumit nivel predefinit, si inregistrand parametrii de descarcare ( curent versus timp ). Sigur, daca in timpul functionarii normale permiti descarcarea completa in mod repetat a acumulatorului, si daca precizia senzorului de curent este ok, atunci da, masoara si jucaria asta capacitatea. Link spre comentariu
digitalelectron Postat Ianuarie 17, 2024 Autor Partajează Postat Ianuarie 17, 2024 (editat) Nu fac confuzie de termeni ci eu de functie vorbesc, aproape toate smart bms-urile o au (nu BMS caut). Stiu ce inseamna capacity test stiu cum se testeaza acumulatorii, etc. Aceasta capacitate "Reala" o poti vedea in timp pe ecran fara sa scoti acumulatori sa-i testezi. Poti vedea daca dupa 1 an, dupa 2 ani, acumulatorul mai e in parametri si cu ce % se degradeaza. @Marian spune tu cum testez acumulatori de masina cam 10-30Kw ? sa faci capacity test ? la fiecare 1-2 ani ? Am inebunit ? Ce fac opresc curentul la casa omului, stai ca acum fac capacity test si dureaza 1-8h, ala ce face ? Nu e chiar asa. Bun, faci o data la inceput (in lucru in sarcina, 0-100%) si gata lasi sa mearga sistemul si vezi in timp Editat Ianuarie 17, 2024 de digitalelectron Link spre comentariu
modoran Postat Ianuarie 17, 2024 Partajează Postat Ianuarie 17, 2024 Pai daca ai firma si montezi instalatii de zeci de mii de euro la clienti as zice ca nu se prea preteaza chestii de 100 lei de pe aliexpress la asa ceva. Ce faci daca vrea clientul sa se convinga si el ca datele sunt corecte cu documente pentru care iti asumi raspunderea ? Sigur, pentru hobby merge jucaria de pe aliexpress. Link spre comentariu
validae Postat Ianuarie 17, 2024 Partajează Postat Ianuarie 17, 2024 Un tester care să ,,știe,, pe bune capacitatea reală a unui acumulator fără să încarce/descarce acumulatorul nu ai să vezi.Iar de găsești ceva, să știi că e o făcătură, nu ai cum să afli din mirosul electrolitului sau doar din valoarea tensiunii la borne ce capacitate reală are un acumulator.Rezistența internă e un bun indicator al ,,sănătății,, plăcilor dar nici ea nu poate revela capacitatea efectivă. E ca și cum ai face cubajul unui arbore doar ciocănindu-l cu degetul și ascultând sunetul.... Link spre comentariu
Marian Postat Ianuarie 17, 2024 Partajează Postat Ianuarie 17, 2024 E ca si cum ai estima caderea de tensiune in sarcina a unei surse masurand randamentul. Adica cel mult o aproximare... Link spre comentariu
validae Postat Ianuarie 17, 2024 Partajează Postat Ianuarie 17, 2024 Cred că unii s-au uitat prea mult la Star Trek....și cred că există ,,tricordere,, cu care măsori orice. Link spre comentariu
digitalelectron Postat Ianuarie 17, 2024 Autor Partajează Postat Ianuarie 17, 2024 Mda, unii vorbesc fara sa puna mana aia e, tot romanul cunoaste tot, asa s-a nascut invatat, stie de toate. No comment. Link spre comentariu
validae Postat Ianuarie 17, 2024 Partajează Postat Ianuarie 17, 2024 Succes atunci la scule SF....sau ,,estimatoare,, scumpe.A impresia că dacă ai pus mâna sau ai văzut ceva impresionant, ai și înțeles cum merg treburile.Mai ai până departe... Link spre comentariu
Postări Recomandate