Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator clasa A

Postări Recomandate

• Răspunsuri 200
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

La 03.02.2024 la 21:59, Shambala a spus:

Se pot tatona mai multi conzi de 100pF, poate se nimereste unul de 107-110pF.

Puneti un C  bipolar (bun) de 10-22uF peste Cin, si un MKP de 10uF peste Cout.

Puteti incerca sa mariti Cout la 4700uF si sa reduceti Rout la 220ohmi.

Mariti C-ul de pe reactie (spre masa) la 470uF.

Pas cu pas.

PS - cu bipolari cica suna "mai dulce"   :)

La 04.02.2024 la 9:58, deo a spus:

Dle. Maxente puteti incerca fara rezistentele de 0,5,in original nu le are.As fi curios daca se schimba ceva inafara de Pout.

Sa vad cand am timp sa mai bibilesc ce ziceti voi aici.

Mersi.

Link spre comentariu

@ Maxente - cam nimic din ce am scris eu nu va imbunatati raspunsul la frecvente inalte.  Poate doar (putin) MKP-ul de pe iesire si reducerea lui 150p la 100pF.

Sugestiile aveau ca scop mai ales imbunatatirea raspunsului la frecventele joase.  Care de altfel si pe simularea lui Dumitrumy arata foarte slab.

Este ciudata lipsa detaliilor la frecventele inalte pe care o descrieti. Pe osciloscop la ce frecvente are -3dB ?

Link spre comentariu

Este absolut normal sa sune usor infundat, cu detalii sterse. Chestia asta se intampla cel mai probabil din cauza damping factorului mic care lasa difuzorul de bas sa "respire". Un amplificator cu DF-ul foarte mare va tine in frau basul astfel incat vei sesiza mai usor inaltele, va parea mai detaliat. Daia si amplificatoare pe lampi la 10w par ca au bas mai mult ca amplificatoarele SS de 100w. Depinde foarte mult si boxa in toata ecuatia asta. Cu alte boxe e foarte posibil sa ai alta perceptie. 

Link spre comentariu
La 06.02.2024 la 14:20, sk24bpo a spus:

Este absolut normal sa sune usor infundat, cu detalii sterse. Chestia asta se intampla cel mai probabil din cauza damping factorului mic care lasa difuzorul de bas sa "respire". Un amplificator cu DF-ul foarte mare va tine in frau basul astfel incat vei sesiza mai usor inaltele, va parea mai detaliat. Daia si amplificatoare pe lampi la 10w par ca au bas mai mult ca amplificatoarele SS de 100w. Depinde foarte mult si boxa in toata ecuatia asta. Cu alte boxe e foarte posibil sa ai alta perceptie. 

Exact acest efect acustic l-am intalnit eu la comparatie intre Accuphase E-206, PP cu GU19 d cam 28 de watt si SE de3 watt cu 2A3.Cel mai placut sunet a fost din SE cu 2A3.Boxele erau VTP cu Ciare HW204 si HT264.Un bas foarte profund si jos la peste jumate din volumul lui 2A3

Link spre comentariu
Acum 51 minute, Nicu Daniel Toader a spus:

Exact acest efect acustic l-am intalnit eu la comparatie intre Accuphase E-206, PP cu GU19 d cam 28 de watt si SE de3 watt cu 2A3.Cel mai placut sunet a fost din SE cu 2A3.Boxele erau VTP cu Ciare HW204 si HT264.Un bas foarte profund si jos la peste jumate din volumul lui 2A3

Eu ma intreb cat de placut este, tinand cont ca semnalul de iesire este trecut prin traf coborator de tensiune? Oare se comporta decent si la 30 de Hz? Mai era unul mai sus care lansa mitul DF-ului naravas, sticlisti vs silicoane grele sa va apere de rele. Intreb si eu in nestiinta mea....

Editat de Mircea Crisan
Link spre comentariu
Acum 2 ore, Mircea Crisan a spus:

Oare se comporta decent si la 30 de Hz?

La volum mic, da. Daca ceri doar 5% din P. max a amplificatorului, probabil poate reda decent și 25HZ. Da' de ce ar fi nevoie să coborâm sub 40HZ?

Link spre comentariu
Acum 8 ore, Ovidanie a spus:

La volum mic, da. Daca ceri doar 5% din P. max a amplificatorului, probabil poate reda decent și 25HZ. Da' de ce ar fi nevoie să coborâm sub 40HZ?

La SE-uri puterea deja este foarte mica, deci 5% este extrem de putin (in cazul de mai sus la 3W => 5% = 0.15W) si nu sunt difuzoare cu SPL foarte mare care sa coboare bine in frecventa, iar un subwoofer din gama pro nici nu-l gadili cu 0.15W (eminence alpha 15" era singurul dif care mergea pe lampi pentru ca avea Qts = 1,26, altfel lampile in SE nu-i puteau misca mebrana). 

Era conceptul ala de a avea macar 1W la difuri cu SPL foarte mare. 

Link spre comentariu

Veșnica problema, asocieri nefaste între amplificatoare cu tuburi și boxe cu spl mic...

Comparam mere cu pere, difuri din gama pro care sunt făcute fa fie conduse de amp-uri zdravene și unde nu prea ai ce caută cu 2...3w

Link spre comentariu

Cu cit scade frecventa de lucru, cu atit miscarea membranei este mai "vizibila ochiometric" si totodada TEM inversa indusa in bobina este mai mare, in special cind coborim sub frecventa de rezonanta a incintei si in special cind aceasta este bass reflex.

O TEM inversa indusa mai mare, va da mai multe batai unui amplificator cu DF mic, acesta neputind "scurcircuita" acea TEM de "faza" inversa fata de Vout amplificator, de unde si "pierderea controlului" pe bass, lasind impresia de "sunet liniar".

Apoi apar asa zisele "conflicte" intre un inginer de sunet si un ascultator de muzica "de lampa", in speta daca acel inginer de sunet vrea sa scoata ceva "in evidenta" pe bass la o piesa (in functie si de stiulul muzical, evident), un lampas, nu va putea tine "friul piesei", uneori ascultatorul de lampa fiind multumit mai mult decit inginerul de sunet, presupunind ca ambii asculta acea piesa pe un lampas.

V-ati pus vredata intrebarea de ce in studiourile de inregistrari si masterizari, nu prea se vad monitoare audio amplificate de etaje finale cu lampi?

Ar trebui sa va puneti intrebarea!

Editat de DjLeco2021
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări