daniels Postat Ianuarie 14 Partajează Postat Ianuarie 14 Acum 1 minut, ctepeo a spus: Deci să înţeleg că unele aveau sistem mixt - orizontal + vertical, adică mai multe coloane, dar fiecare coloană deservea mai multe calorifere dintr-un etaj, nu doar unul. @doru3160: Sub bloc intra teava de termoficare care intra intr-un distribuitor care avea un traseu pe orizontala. Din acel distribuitor plecau pe verticala coloane din care se alimentau caloriferele din apartamente. La acelasi nivel, dintr-o coloana se puteau alimenta 2, 3, 4 apartamente chiar daca coloana trecea printr-un apartament. Link spre comentariu
doru3160 Postat Ianuarie 14 Partajează Postat Ianuarie 14 Acum 16 ore, ctepeo a spus: @doru3160: Ţeava ce-mi intră în calorifer e de 1/2". La coloană am şi de 1/2", şi de 3/4" In funcție de perioada de construcție si nr de etaje, bransarile caloriferelor puteau fi numai cu 3/8, si verticala sa plece din subsol cu diametru mare, de ex 1 si 1/2 la un p+8, si să ajunga sus cu 1/2. Nu am vazut treceri intre incaperi, pe orizontală, decat daca erau calorifere pe acelasi perete, sau trasee scurte pe orizontala. Magistrala era verticala, si trecea prin toate incaperile cu aceeasi destinatie, de jos pana sus. Faptul ca tu ai țeavă de 1/2 nu spune nimic, daca nu ne spui si din ce an e blocul, si mai ales, daca teava e originală. In unele cazuri, teava de 3/8 se colmateaza, e taiata si inlocuita cu alta. Daca de 1/2 a fost la îndemână, atunci asta au pus, si asta ai găsit tu. La 50...70 ani de utilizare si chiar mai mult, nici nu ar fi de mirare. Eu m-am debranșat in 99, si cand am taiat tevile de 3/8 am fost mirat de cat de strangulate in diametru erau. Un electrod de 2,5mm nu trecea decat cu pasta scuturata. Blocul este din 90. Îți dai seama ca in cativa ani se înfunda de tot. Mă miram cum de aveam căldură când se incumetau să dea de la punctul termic. Fiind la parter, toate mizeriile intrau in prima derivatie, adica la mine, si ce rămânea, se ducea mai sus. De asta tevile de branșare calorifere la etajele superioare nu o sa se colmateze la fel cu cele de jos. Idem si pt calorifere. Acum 16 ore, ctepeo a spus: @doru3160: Ţeava ce-mi intră în calorifer e de 1/2". La coloană am şi de 1/2", şi de 3/4" Nu stiu de ce a luat postarea la dublu... Link spre comentariu
ctepeo Postat Ianuarie 17 Autor Partajează Postat Ianuarie 17 Probabil aia cu trecerea pe orizontală s-a practicat doar rar în România. De văzut, am văzut prin cărţi dat ca exemplu. Blocul e început în 1977, terminat în 1978. Nu cred că au fost schimbate ţevile, doar curăţate caloriferele. Ce-i drept, nu am studiat şi cum sunt în apartamentele altora, că nu am fost curios. Debranşat, de ce debranşat? Ah, am văzut ţeavă de 3/4" sau 1" şi nu părea colmatată; am văzut-o că era tăiată. Mă întreb dacă pe vremuri instalaţia de calorifere nu se mai umplea şi cu apă deudurizată. Am văzut însă cazan din ăla din oţel (ceva I.C.M.A. sau "Metalica") + capac de boiler (schimbător de căldură) ruginite frumos... le scoteau dintr-o clădire după ce le tăiaseră. Centrală de bloc sau de vilă, dar centrală din aia veche, cine a mai prins? Link spre comentariu
doru3160 Postat Ianuarie 17 Partajează Postat Ianuarie 17 Acum 36 minute, ctepeo a spus: Debranşat, de ce debranşat? Pt că ăsta e primul pas in demersul de a deveni independent de sistemul centralizat. Altfel nu ai cum să montezi centrală proprie. Link spre comentariu
ctepeo Postat Ianuarie 17 Autor Partajează Postat Ianuarie 17 De asta mi-am dat seama. Însă de ce ai plecat de la centralizat? Nu dădeau în parametri? Link spre comentariu
doru3160 Postat Ianuarie 17 Partajează Postat Ianuarie 17 Ba da, dar numai când voiau ei. Primavara si toamna mai ales, până dădeau ei căldură, faceam frigul in casă. Plata era tot după bunul lor plac, si de la an la an mai mult in factură. Plus apa caldă cum si cat voiau ei, plus luna de vară întreruptă total pt revizie. Numai cu sistem propriu, plătești cât consumi. La comun, ca la comun. Link spre comentariu
ctepeo Postat Ianuarie 31 Autor Partajează Postat Ianuarie 31 Pe lângă ţevi de 3/4", mai aveau şi nişte robineţi babani. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum