Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ţeavă 3/4" la calorifere din clădirile vechi

ctepeo

Postări Recomandate

La unele clădiri vechi (blocuri interbelice) am văzut că ţeava de tur/retur al caloriferelor era de 3/4" (posibil să fi văzut o dată chiar de 1"), nu de 1/2", precum la blocurile comuniste. Ţinea de aspect tehnic - de exemplu sistem cu distribuţie superioară sau era doar o supradimensionare pentru a se evita pe termen lung proasta funcţionare din cauza colmatării ţevilor?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 21
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• ctepeo

8

• doru3160

4

• daniels

3

• antonvasileeee

3

Top autori în acest subiect

P1V1=P2V2

Tine de debitul necesar in coloana pt nr de ramificatii .

Presiunea este aceeasi pentru 10 m de nivel .

Link spre comentariu

E normal sa dimensionezi tevile in functie de numarul de calorifere aflate pe acel traseu.

Acum o dai in instalatii termice?

Link spre comentariu

Daca blocul avea la subsol cazan cu circulatie naturala (adica fara pompe, pe principiul termosifonului), atunci trebuie tevi de diametru mare.

Link spre comentariu
Acum 37 minute, ctepeo a spus:

Adică o ţeavă din acea de apă deservea mai multe calorifere, de unde şi o dimensionare mai mare?

Da

Link spre comentariu

Interbelic nu exista incalzire centralizata,blocurile aveau cazan propriu alimentat cu GN sau combustibil lichid ,iar sistemul de distributie era divers.

Link spre comentariu
1 oră în urmă, cdinu332 a spus:

E normal sa dimensionezi tevile in functie de numarul de calorifere aflate pe acel traseu.

Acum o dai in instalatii termice?

Mă pasionează şi asta, da. Nu am uitat de alte pasiuni. La blocurile comuniste am văzut numai de 1/2", de aceea mă întrebam de ce diferenţa.

@manolo Ştiu că nu exista decât încălzire centrală (dacă aveai calorifere) şi că putea să fie divers sistemul. La asta cu ţevile mai groase era cu coloane şi pe orizontală, numai pe verticală.

Editat de ctepeo
Link spre comentariu
1 oră în urmă, yo9hrb a spus:

Daca blocul avea la subsol cazan cu circulatie naturala (adica fara pompe, pe principiul termosifonului), atunci trebuie tevi de diametru mare.

Am văzut şi la blocuri de cel puţin 5 etaje. Putea funcţiona acest sistem la clădiri având acea înălţime?

Editat de ctepeo
Link spre comentariu
Acum 23 minute, ctepeo a spus:

La blocurile comuniste am văzut numai de 1/2"

@manolo

Cred ca nu ai văzut ce trebuie. Nu există instalatie centrală numai cu țeavă de 1/2', indiferent cat de comuniste erau blocurile. 

Link spre comentariu
Acum 2 ore, ctepeo a spus:

Am văzut şi la blocuri de cel puţin 5 etaje. Putea funcţiona acest sistem la clădiri având acea înălţime?

Cu cat inaltimea e mai mare, cu atat functioneaza mai bine. 

Link spre comentariu

Pe verticala sau pe orizontala sectiunea tevilor se calculeaza pt nr de  calorifere .

Se pleaca cu o sectiune mare si apoi scade treptat ( imaginati-va o antena telescopica ,chiar daca nu are legatura ) pentru a mentine presiunea dinamica la un nivel care sa asigure circulatia eficienta a agentului termic pana la ultimul calorifer .

Cei care aveti centrala puteti observa acest lucru urmarind traseele tevilor .

Link spre comentariu

Deci să înţeleg că unele aveau sistem mixt - orizontal + vertical, adică mai multe coloane, dar fiecare coloană deservea mai multe calorifere dintr-un etaj, nu doar unul. Am văzut însă pe casa scărilor calorifere din astea cu ţeavă de 3/4".

@ yo09hrb : păi cum adică, sistemul cu termosifon e mai eficient la o clădire cu 7 etaje decât la una de 4?

@doru3160: Ţeava ce-mi intră în calorifer e de 1/2". La coloană am şi de 1/2", şi de 3/4"

Link spre comentariu

Orizontal - vertical nu sunt sisteme ci doar alegeri facute la proiectare , rezultate din calcule , tehnice de necesar si financiare de costuri .

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări